2015-10-05 15:00

2015-10-05 15:00

500 deltog på Hea-dagen

BRATTFORSHEDEN: Var jag går i skogar, berg och dalar

500 personer, både barn och vuxna, deltog på årets Hea-dag där vädret var perfekt för vandring den cirka åtta kilometer långa sträckan. På ett ställe längs vandringen spelade trumpetarna Urban Johansson och Thomas Forsberg.

Hea-dagen bjöd på en vandring i vacker höstlik skrud med massor med färger då löven börjat anta sina färgkombinationer. Deltagarna transporterades med bussar från Ångsågen till Kittelfältet där vandingen började. Med jämna mellanrum satt lappar med frågor för både barn och vuxna där man kunde stanna till ett par minuter för att klura ut svaren. Anders och Ilona Eriksson hade en värmande brasa vid en av frågorna.

– Det är trevligt med Hea-dagen och vi brukar hjälpa till lite åt Friluftsfrämjandet den här dagen, säger Anders Eriksson allt medan brasan sprakar fint.

Vandringen fortsätter och snart kan man se en person stå på en liten höjd med en korg i sin hand.

– Det är jag som är Skogsmulle, säger Gun Aheinen och skrattar. I 20 år har jag hållit på med det och tycker det är underbart med barn och natur. Jag tycker att det är nödvändigt att barn får lära sig om vad man får och inte får ute i naturen. Undver våren har Skogmulle mest aktivitet där det brukar vara 15-20 barn som deltar. Lite mindre är det på hösten när det börjar bli kallt.

Trumpeter

Efter det stoppet hörs trumpeter spela ”Var jag går i skogar berg och dalar”, en välkänd sång för de flesta. Det är Nyeds församling som slagit upp ett tält och prästen Carl Wessmark tar emot vandrarna.

– Vi har inte någon vanlig gudstjänst, utan tanken är att det här ska vara en rastplats för kropp och själ, säger Carl Wessmark. Vi har satt upp ett tält ifall någon skulle frysa, men det är inte kallt i dag, så det går bra ändå. Vi har också med oss trumpetarna Urban Johansson och Thomas Forsberg som spelar välkända sånger och psalmer.

– Sedan har vi en liten extra vandring just på den här platsen på cirka hundra meter där vi satt upp lite goda bibelord efter vägen, säger Wessmark.

Kräftor och mink

Under vandringen stötte FT på Tomas Svärd som hade en del att berätta om Kittelfältet.

– I den här bäcken finns det både kräftor och mink, berättar Tomas Svärd. Jag har sett dem båda, men de passar ju inte särskilt bra i hop när minken tar kräftorna. Här i området finns också häckande lärkfalk, vilket är trevligt.

Ann Gustavsson och Kerstin Hansen från Friluftsfrämjandet hade bullat upp med korv och saft vid en av stationerna.

– Det är ingen trängsel här, utan det kommer folk undan för undan i en jämn ström, säger Ann Gustavsson. Man får en korv och sätter sig en stund innan vandringen fortsätter.

Malmsläde

Vandrarna fick även ta en titt på en gammal malmsläde från Paradishyttan där den användes för att frakta malm från gruvorna till hyttan.

– Jag vet inte hur gammal den här släden är, men Paradishyttan var i bruk mellan 1621 och 1873, säger Lennart Svensson. Någon gång däremellan har den tillverkats. I den här släden kunde man lasta 500 kilo malm.

Hea-dagen bjöd på en vandring i vacker höstlik skrud med massor med färger då löven börjat anta sina färgkombinationer. Deltagarna transporterades med bussar från Ångsågen till Kittelfältet där vandingen började. Med jämna mellanrum satt lappar med frågor för både barn och vuxna där man kunde stanna till ett par minuter för att klura ut svaren. Anders och Ilona Eriksson hade en värmande brasa vid en av frågorna.

– Det är trevligt med Hea-dagen och vi brukar hjälpa till lite åt Friluftsfrämjandet den här dagen, säger Anders Eriksson allt medan brasan sprakar fint.

Vandringen fortsätter och snart kan man se en person stå på en liten höjd med en korg i sin hand.

– Det är jag som är Skogsmulle, säger Gun Aheinen och skrattar. I 20 år har jag hållit på med det och tycker det är underbart med barn och natur. Jag tycker att det är nödvändigt att barn får lära sig om vad man får och inte får ute i naturen. Undver våren har Skogmulle mest aktivitet där det brukar vara 15-20 barn som deltar. Lite mindre är det på hösten när det börjar bli kallt.

Trumpeter

Efter det stoppet hörs trumpeter spela ”Var jag går i skogar berg och dalar”, en välkänd sång för de flesta. Det är Nyeds församling som slagit upp ett tält och prästen Carl Wessmark tar emot vandrarna.

– Vi har inte någon vanlig gudstjänst, utan tanken är att det här ska vara en rastplats för kropp och själ, säger Carl Wessmark. Vi har satt upp ett tält ifall någon skulle frysa, men det är inte kallt i dag, så det går bra ändå. Vi har också med oss trumpetarna Urban Johansson och Thomas Forsberg som spelar välkända sånger och psalmer.

– Sedan har vi en liten extra vandring just på den här platsen på cirka hundra meter där vi satt upp lite goda bibelord efter vägen, säger Wessmark.

Kräftor och mink

Under vandringen stötte FT på Tomas Svärd som hade en del att berätta om Kittelfältet.

– I den här bäcken finns det både kräftor och mink, berättar Tomas Svärd. Jag har sett dem båda, men de passar ju inte särskilt bra i hop när minken tar kräftorna. Här i området finns också häckande lärkfalk, vilket är trevligt.

Ann Gustavsson och Kerstin Hansen från Friluftsfrämjandet hade bullat upp med korv och saft vid en av stationerna.

– Det är ingen trängsel här, utan det kommer folk undan för undan i en jämn ström, säger Ann Gustavsson. Man får en korv och sätter sig en stund innan vandringen fortsätter.

Malmsläde

Vandrarna fick även ta en titt på en gammal malmsläde från Paradishyttan där den användes för att frakta malm från gruvorna till hyttan.

– Jag vet inte hur gammal den här släden är, men Paradishyttan var i bruk mellan 1621 och 1873, säger Lennart Svensson. Någon gång däremellan har den tillverkats. I den här släden kunde man lasta 500 kilo malm.

Rätta svar i tipspromenaden

Rätta svar vuxenfrågor

1 Hemlock är en sorts gran 2

2. En iktyolog studerar fiska 2

3. Planeten är Uranus x

4. Ninni Schulmann växte upp i Lesjöfors 2

5. Nils Ferlin skaldade raderna 2

6 Hans kompis heter Willy 2

7 Älgen heter Ture 1

8 istiden inträffade för 10 000 år sedan 1

9 Donald Trump försöker bli president x

10 Äventyraren heter Aron Andersson 2

11 Svante är en smålandsstövare x

12 Fågeln är en sidensvans x

Barnfrågorna

1. Rönn 2

2. Flugsvamp x

3. Haren 2

4. Lodjur 1

5. Gul 1

6. Kalvar 1

7. Brattforsleden x

8. Domherre 2

9. Solros 1

10. Tallen x

11. Kanelbullens dag x

12. Allas rätt att vistas i naturen x