2015-09-30 13:30

2015-09-30 14:03

Lennart visar sitt fynd

BRATTFORSHEDEN: Hea-dagen en årlig tradition på Brattforsheden

På söndag är det Hea-dagen med vandring över Brattforsheden. I år är det 21:a året för detta arrangemang, som brukar dra till sig mängder med folk.

Lennart Svensson har vandrat på Kittelfältet i 20 år och trott sig veta och sett allt därute. Så är det inte utan under en vandring tidigare i höst hittade han något nytt. Något han visade för FT som fick följa med ut på en vandring.

– Det är ont om kolarkojor på Hea då det inte fanns så mycket sten där, berättar Lennart Svensson. Kolarna byggde kolarkojor och använde slaggsten till eldstäderna och sedan tog de med sig slaggstenen när de flyttade till ett annat område. Här på Hea kolade man lite fram till andra världskriget.

Hittade kojplats

– Tidigare i höst hittade jag en plats där det stått en kolarkoja. Jag hittade stenar som inte ska finnas här och när jag såg mig omkring kunde jag också se vart kolmilan hade stått, säger Lennart Svensson. Jag ska markera den nu, så att besökarna på Hea-dagen kan se den. Det är rester av kolarkojan och omkretsen på milan är cirka 21 meter.

Dödisgropar

Kittelfältet har cirka 50 dödisgropar, större och mindre, vattenfyllda eller med växtlighet.

– Här fanns också ett område som inte fick röras och det blev ett tillhåll för hackspettar, berättar Lennart Svensson. Ornitologerna sa att där fanns alla hackspettar.

Tomtar och skogsrån

Lennart Svensson berättar om en kolare som verkade runt hyttan i Brattfors.

– Jag var och hälsade på honom för han hade skaffat ström och ville ha en tv, säger Lennart Svensson. Han skulle bjuda på kaffe och muggarna stod upp och ned på en hylla. Då tog han ner muggen och slickade på tummen och drog den runt kanten på muggen och då var den diskad.

Tomten väckte

Svensson berättar vidare om kolare som trodde på tomten.

– Jag pratade med dottern till en gammal kolare och berättade att pappan trodde på tomten, säger Lennart Svensson. Han hade kolat på ett ställe där milan inte ville fungera och efter två dygn somnade han, men väcktes av något konstigt ljud. När han kom ut hörde han folk prata överallt runt milan och efter en stund började milan att fungera som den skulle. Då sa att det var tomten som hade väckt honom och ställt allt tillrätta.

Utsatt för skogsrån

Dagen före en Hea-dag var Lennart själv med om en mystisk händelse.

– Själv har jag varit utsatt för skogsrået en gång. Det var inför en Hea-dag som jag på kvällen gick ut med hunden. När jag kom till kolplatsen på hembygdsgården såg jag en kvinna som hade opassande kläder på sig för platsen där hon var. Hon gick förbi kolarkojan på den sida det inte finns någon stig och sedan var hon försvunnen.

– Jag tror att är betingelserna de rätta går det nog att uppleva olika saker, tror Lennart Svensson.

På Hea-dagen är också kyrkan med och i år är det Nyeds församling som kommer för att delta, med öppen kyrka ute i det fria.

Lennart Svensson har vandrat på Kittelfältet i 20 år och trott sig veta och sett allt därute. Så är det inte utan under en vandring tidigare i höst hittade han något nytt. Något han visade för FT som fick följa med ut på en vandring.

– Det är ont om kolarkojor på Hea då det inte fanns så mycket sten där, berättar Lennart Svensson. Kolarna byggde kolarkojor och använde slaggsten till eldstäderna och sedan tog de med sig slaggstenen när de flyttade till ett annat område. Här på Hea kolade man lite fram till andra världskriget.

Hittade kojplats

– Tidigare i höst hittade jag en plats där det stått en kolarkoja. Jag hittade stenar som inte ska finnas här och när jag såg mig omkring kunde jag också se vart kolmilan hade stått, säger Lennart Svensson. Jag ska markera den nu, så att besökarna på Hea-dagen kan se den. Det är rester av kolarkojan och omkretsen på milan är cirka 21 meter.

Dödisgropar

Kittelfältet har cirka 50 dödisgropar, större och mindre, vattenfyllda eller med växtlighet.

– Här fanns också ett område som inte fick röras och det blev ett tillhåll för hackspettar, berättar Lennart Svensson. Ornitologerna sa att där fanns alla hackspettar.

Tomtar och skogsrån

Lennart Svensson berättar om en kolare som verkade runt hyttan i Brattfors.

– Jag var och hälsade på honom för han hade skaffat ström och ville ha en tv, säger Lennart Svensson. Han skulle bjuda på kaffe och muggarna stod upp och ned på en hylla. Då tog han ner muggen och slickade på tummen och drog den runt kanten på muggen och då var den diskad.

Tomten väckte

Svensson berättar vidare om kolare som trodde på tomten.

– Jag pratade med dottern till en gammal kolare och berättade att pappan trodde på tomten, säger Lennart Svensson. Han hade kolat på ett ställe där milan inte ville fungera och efter två dygn somnade han, men väcktes av något konstigt ljud. När han kom ut hörde han folk prata överallt runt milan och efter en stund började milan att fungera som den skulle. Då sa att det var tomten som hade väckt honom och ställt allt tillrätta.

Utsatt för skogsrån

Dagen före en Hea-dag var Lennart själv med om en mystisk händelse.

– Själv har jag varit utsatt för skogsrået en gång. Det var inför en Hea-dag som jag på kvällen gick ut med hunden. När jag kom till kolplatsen på hembygdsgården såg jag en kvinna som hade opassande kläder på sig för platsen där hon var. Hon gick förbi kolarkojan på den sida det inte finns någon stig och sedan var hon försvunnen.

– Jag tror att är betingelserna de rätta går det nog att uppleva olika saker, tror Lennart Svensson.

På Hea-dagen är också kyrkan med och i år är det Nyeds församling som kommer för att delta, med öppen kyrka ute i det fria.