2015-09-28 21:27

2015-09-29 06:28

Filipstad larmar  – klarar inte av mer

FILIPSTAD: Migrationsverket besöker tungt lastade Filipstad

I dag, tisdag, besöker Migrationsverkets regionchef Magnus Rodin Filipstad.
Kommunalrådet Per Gruvberger (S) vill att Migrationsverket ska lätta på bördan för kommunen:
– Klart vi ska ställa upp, men fördelningen måste göras på ett rimligt sätt.

Kommunalrådet Per Gruvberger (S) larmar nu om att den ansträngda kommunen inte klarar av flyktingmottagandet.

– Efter Migrationsverkets upphandling i fredags har vi 1140 asylplatser i Filipstad. Det är orimligt, säger han.

Att förse länsstyrelsen med listor på akutboenden har inte varit aktuellt. Situationen är redan ohållbar som den är för Filipstads del, enligt kommunalrådet.

– Nu är det många familjer och ensamkommande barn som kommer, förut var det mest män. Oavsett hur mycket resurser vi får kommer vi inte att klara av att ordna skolgång och barnomsorg för barnen. Vi får inte tag i folk som kan undervisa, säger Per Gruvberger (S).

”Inga alternativ”

Hittills i september har drygt 3 500 ensamkommande barn sökt asyl i Sverige. Migrationsverket har nyligen beslutat att undanta fyra extra utsatta kommuner; Mölndal, Sigtuna, Solna och Malmö, från anvisningar av ensamkommande barn.

Filipstads kommun är nu bland de 14 kommuner som tar emot flest andel asylsökande per tusen invånare, enligt Migrationsverket.

– Jag vet att Filipstads kommun står inför mycket tuffa utmaningar. Jag hoppas vi kan nå en ökad förståelse för varandras uppdrag. Vi jagar hela tiden boenden. Upphandlar vi en tjänst och Filipstad är billigast blir det så här. Det är klart att svenska skolor och sjukvården inte är dimensionerade för den här belastningen, men det får vi hantera i efterhand. Vi har inga alternativ, säger Migrationsverkets regionchef Magnus Rodin.

Kommunalrådet Per Gruvberger (S) larmar nu om att den ansträngda kommunen inte klarar av flyktingmottagandet.

– Efter Migrationsverkets upphandling i fredags har vi 1140 asylplatser i Filipstad. Det är orimligt, säger han.

Att förse länsstyrelsen med listor på akutboenden har inte varit aktuellt. Situationen är redan ohållbar som den är för Filipstads del, enligt kommunalrådet.

– Nu är det många familjer och ensamkommande barn som kommer, förut var det mest män. Oavsett hur mycket resurser vi får kommer vi inte att klara av att ordna skolgång och barnomsorg för barnen. Vi får inte tag i folk som kan undervisa, säger Per Gruvberger (S).

”Inga alternativ”

Hittills i september har drygt 3 500 ensamkommande barn sökt asyl i Sverige. Migrationsverket har nyligen beslutat att undanta fyra extra utsatta kommuner; Mölndal, Sigtuna, Solna och Malmö, från anvisningar av ensamkommande barn.

Filipstads kommun är nu bland de 14 kommuner som tar emot flest andel asylsökande per tusen invånare, enligt Migrationsverket.

– Jag vet att Filipstads kommun står inför mycket tuffa utmaningar. Jag hoppas vi kan nå en ökad förståelse för varandras uppdrag. Vi jagar hela tiden boenden. Upphandlar vi en tjänst och Filipstad är billigast blir det så här. Det är klart att svenska skolor och sjukvården inte är dimensionerade för den här belastningen, men det får vi hantera i efterhand. Vi har inga alternativ, säger Migrationsverkets regionchef Magnus Rodin.