2015-09-26 06:00

2015-09-26 06:00

Motorfest på Flottuvan

HELGPRAT: Tommy Borg är redo för Hot Rod Rumble på Flottuvan

Nu är det dags att varva upp motorerna och bereda sig på sprutande grus och gärna lite lera på det.
Hot Rod Rumble drar in på motorstadion och startlistan omfattar ett 50-tal fordon.

1 Hur går det med tävlingen?

– Alldeles utmärkt! Jag tror vi har största startfältet någonsin, så det har varit en väldig respons, säger Tommy Borg, en av de aktiva i arrangörsledet.

2 Hur många startande har ni?

– Det närmar sig 50.

3 Och vädret?

– Vi kommer att få ett fantastiskt väder! Solsken både lördag och söndag säger prognoserna så peppar, peppar ta i trä, det tror vi på. Det gör ju sitt för ett utomhusevenemang också.

4 Men blir det nån lera då?

– Nej, motorklubben har förberett banan och vi har fått låna kraftiga dräneringspumpar och har kört bort vatten. Men visst, det kommer fortfarande att vara lite smetigt. Publiken gillar nog när det sprutar lite grus och lera – men ingen behöver ha flytväst!

5 Du får berätta mer om tävlingsmomentet också. Det är inte snabbast som vinner här väl?

– Alla kör två heat och så ska man försöka köra på så lika tid som möjligt. Den som kommer närmast vinner, så man kan vinna med en V8 eller en liten Saab tvåtaktare, det spelar ingen roll hur hög farten är. Regularitetstävling kallas det.

6 Det brukar komma folk ganska långt ifrån till era evenemang, både för att tävla och för att titta. Vad tänker du kring det?

– Det pratas om osss runt om i Sverige. Vi har mycket roliga och udda evenemang så på sätt och vis blir vi lite som extra Filipstadsambassadörer. Det märks när man är ute, oavsett om man kommer till Stockholm eller skåne så pratar folk om tävlingarna som är i Filipstad, säger Tommy och berättar att det är många som är med och hjälper till med ideella krafter för att tävlingarna ska kunna genomföras.

7 Hur tänker ni kring entréavgiften?

– Vi kör med valfri entré. Både de som besöker tävlingen och de som är med för betala vad de tycker det är värt. Det här är ju ett jättebra arrangemang för barnfamiljer och då behöver det ju inte bli så dyrt för dem.

8 Brukar folk vara generösa eller snålas det vid entrén?

– Jag tycker att de har varit generösa, det tycker jag. Det är kanske sju-åtta år sedan vi började med valfri entré och vi sa då att vi får väl sluta med det om det visar sig att det inte fungerar, men dithän har vi inte kommit. Vi är nöjda så länge föreningen får in pengar nog för att kunna arrangera nästa tävling. Det vi jobbar för är att bevara motorintresset i Filipstad, det har vi i våra stadgar, säger Tommy som också hälsar alla som kommer i bil till evemenanget att tänka på att det kommer att vara trångt om parkering:

– Vi får hjälpas åt att parkera lite sunt. Utryckningsfordon måste kunna komma förbi och vi kommer att ha skyltar om var man får parkera. Det är bra om man har lite koll på det, tipsar Tommy.

1 Hur går det med tävlingen?

– Alldeles utmärkt! Jag tror vi har största startfältet någonsin, så det har varit en väldig respons, säger Tommy Borg, en av de aktiva i arrangörsledet.

2 Hur många startande har ni?

– Det närmar sig 50.

3 Och vädret?

– Vi kommer att få ett fantastiskt väder! Solsken både lördag och söndag säger prognoserna så peppar, peppar ta i trä, det tror vi på. Det gör ju sitt för ett utomhusevenemang också.

4 Men blir det nån lera då?

– Nej, motorklubben har förberett banan och vi har fått låna kraftiga dräneringspumpar och har kört bort vatten. Men visst, det kommer fortfarande att vara lite smetigt. Publiken gillar nog när det sprutar lite grus och lera – men ingen behöver ha flytväst!

5 Du får berätta mer om tävlingsmomentet också. Det är inte snabbast som vinner här väl?

– Alla kör två heat och så ska man försöka köra på så lika tid som möjligt. Den som kommer närmast vinner, så man kan vinna med en V8 eller en liten Saab tvåtaktare, det spelar ingen roll hur hög farten är. Regularitetstävling kallas det.

6 Det brukar komma folk ganska långt ifrån till era evenemang, både för att tävla och för att titta. Vad tänker du kring det?

– Det pratas om osss runt om i Sverige. Vi har mycket roliga och udda evenemang så på sätt och vis blir vi lite som extra Filipstadsambassadörer. Det märks när man är ute, oavsett om man kommer till Stockholm eller skåne så pratar folk om tävlingarna som är i Filipstad, säger Tommy och berättar att det är många som är med och hjälper till med ideella krafter för att tävlingarna ska kunna genomföras.

7 Hur tänker ni kring entréavgiften?

– Vi kör med valfri entré. Både de som besöker tävlingen och de som är med för betala vad de tycker det är värt. Det här är ju ett jättebra arrangemang för barnfamiljer och då behöver det ju inte bli så dyrt för dem.

8 Brukar folk vara generösa eller snålas det vid entrén?

– Jag tycker att de har varit generösa, det tycker jag. Det är kanske sju-åtta år sedan vi började med valfri entré och vi sa då att vi får väl sluta med det om det visar sig att det inte fungerar, men dithän har vi inte kommit. Vi är nöjda så länge föreningen får in pengar nog för att kunna arrangera nästa tävling. Det vi jobbar för är att bevara motorintresset i Filipstad, det har vi i våra stadgar, säger Tommy som också hälsar alla som kommer i bil till evemenanget att tänka på att det kommer att vara trångt om parkering:

– Vi får hjälpas åt att parkera lite sunt. Utryckningsfordon måste kunna komma förbi och vi kommer att ha skyltar om var man får parkera. Det är bra om man har lite koll på det, tipsar Tommy.