2015-09-25 10:00

2015-09-25 10:00

Anders Olsson visar vägen

STORFORS: Simmaresset kommer till hälsoveckan i Storfors

Det fanns en tid när Anders Olsson inte trodde att han skulle orka leva vidare.
En utmaning från en vän förändrade hans liv.
På tisdag kväll, den 29 september, kommer han till Storfors för att berätta om sin resa - och för att inspirera andra.

Nu inleds hälsoveckan. FT berättade i torsdagstidningen om Filipstads hälsovecka, som drar i gång i helgen med vandring på Högbergsfältet under lördagen och tipspromenader i Brattfors, Forshyttan, Lesjöfors och Persberg på söndagen. På måndag väntar sedan Kalhyttedagen med bland annat en föreläsning om kost.

Vände motgången

I Storfors är det också hälsovecka och en av höjdpunkterna där under veckan är ett besök av välbekante Hagforsingen Anders Olsson. Han kommer till Storfors och Stora galejan på tisdag kväll, för att berätta om sig och sitt liv – och framför allt hur han vände från motgång till medgång.

Utmanar sig själv

Han hade kämpat i flera år mot smärtor och var förlamad från midjan och nedåt. Han hade i princip gett upp – men antog en utmaning, lyckades genomföra Vansbrosimmet och kom i mål som 98:e man av nästan 3000 deltagare. Han var den enda i startfältet som inte kunde använda sina ben.

Det blev startskottet till ett bättre liv. Han lyckades sluta med morfinet han tagit mot smärtorna och har utmanat sig själv idrottsligt på många sätt. Det har blivit guld efter guld i Paralympics och såväl Vasalopp som superklassikern. Samtidigt visar han andra vägen till positivare syn på livet.

– Jag har hittat bra sätt att fokusera på det positiva och det som går att göra något åt. Det vill jag gärna dela med mig av, säger han.

Andra inslag i Hälsoveckan i Storfors är en säkerhetsdag för äldre, stavgång, rullatorcafé, föreläsning av Friskvården och en gudstjänst med extra många stå-psalmer.

Nu inleds hälsoveckan. FT berättade i torsdagstidningen om Filipstads hälsovecka, som drar i gång i helgen med vandring på Högbergsfältet under lördagen och tipspromenader i Brattfors, Forshyttan, Lesjöfors och Persberg på söndagen. På måndag väntar sedan Kalhyttedagen med bland annat en föreläsning om kost.

Vände motgången

I Storfors är det också hälsovecka och en av höjdpunkterna där under veckan är ett besök av välbekante Hagforsingen Anders Olsson. Han kommer till Storfors och Stora galejan på tisdag kväll, för att berätta om sig och sitt liv – och framför allt hur han vände från motgång till medgång.

Utmanar sig själv

Han hade kämpat i flera år mot smärtor och var förlamad från midjan och nedåt. Han hade i princip gett upp – men antog en utmaning, lyckades genomföra Vansbrosimmet och kom i mål som 98:e man av nästan 3000 deltagare. Han var den enda i startfältet som inte kunde använda sina ben.

Det blev startskottet till ett bättre liv. Han lyckades sluta med morfinet han tagit mot smärtorna och har utmanat sig själv idrottsligt på många sätt. Det har blivit guld efter guld i Paralympics och såväl Vasalopp som superklassikern. Samtidigt visar han andra vägen till positivare syn på livet.

– Jag har hittat bra sätt att fokusera på det positiva och det som går att göra något åt. Det vill jag gärna dela med mig av, säger han.

Andra inslag i Hälsoveckan i Storfors är en säkerhetsdag för äldre, stavgång, rullatorcafé, föreläsning av Friskvården och en gudstjänst med extra många stå-psalmer.