2015-09-24 09:32

2015-09-24 09:32

Öppet hus med guidning

FILIPSTAD: The European Minerals Day i Gåsgruvan

På lördag är det öppet hus hos SMA Mineral AB och Gåsgruvan Kalcit i Persberg för allmänheten. Bland annat blir det en guidad tur i produktionsanläggningen och det finns möjlighet att se företagets laboratorium. Det blir även besök vid Alabama, den fascinerande turkos lagunen samt utställning av bulkbil och mineraler.

I samarbete med Gårgruvan Kalcit och SMA Mineral AB får allmänheten möjlighet att se de båda företagen och dess verksamhet.

18 anläggningar

– Bland annat kommer vi att visa den blå damm som finns och vi kommer att informera om varför man inte ska springa där, säger Mary-Ann Axelsson på SMA MIneral AB. Man kan säga att dammen är uppbyggd på rester från Gåsgruvan. SMA Mineral håller på med kalksten som bryts i Gåsgruvan och sedan förädlar vi det vidare i våra anläggningar runt om i Norden. Totalt har SMA Mineral 18 anläggningar.

På platser i Europa

EMD, ”The European Minerals Day”, som anordnas på mer än hundra olika platser runt om i Europa, är ett utmärkt tillfälle att få information och kunskap om vikten och betydelsen av mineralsektorn som en leverantör av råmaterial som är nödvändigt för så många av våra vardagsprodukter.

Vartannat år ges den europeiska allmänheten möjlighet att upptäcka och lära sig mer om våra mineraler genom ”The European Minerals Day”. Under ett veckoslut öppnas portarna upp till gruvor och verk inom mineralsektorn i hela Europa för skolor, studenter, familjer, grannar och alla de som är intresserade av att upptäcka mer av en industri som påverkar varje aspekt av våra liv. Mellan 25 och 27 september 2015 kommer mer än hundra platser (gruvor och verk) runt om i Europa att erbjuda olika aktiviteter öppna för allmänheten. Från guidade turer till workshops och tecknade filmer för barn, teckningstävlingar, lärande aktiviteter om biologisk mångfald, besök på återställda områden, utställningar och fågelskådarutflykter.

2013 deltog SMA Mineral i detta event med öppet hus i Kalkkimaa, Finland, vilket lockade 800 besökare. Nu är det dags för Sverige.

I samarbete med Gårgruvan Kalcit och SMA Mineral AB får allmänheten möjlighet att se de båda företagen och dess verksamhet.

18 anläggningar

– Bland annat kommer vi att visa den blå damm som finns och vi kommer att informera om varför man inte ska springa där, säger Mary-Ann Axelsson på SMA MIneral AB. Man kan säga att dammen är uppbyggd på rester från Gåsgruvan. SMA Mineral håller på med kalksten som bryts i Gåsgruvan och sedan förädlar vi det vidare i våra anläggningar runt om i Norden. Totalt har SMA Mineral 18 anläggningar.

På platser i Europa

EMD, ”The European Minerals Day”, som anordnas på mer än hundra olika platser runt om i Europa, är ett utmärkt tillfälle att få information och kunskap om vikten och betydelsen av mineralsektorn som en leverantör av råmaterial som är nödvändigt för så många av våra vardagsprodukter.

Vartannat år ges den europeiska allmänheten möjlighet att upptäcka och lära sig mer om våra mineraler genom ”The European Minerals Day”. Under ett veckoslut öppnas portarna upp till gruvor och verk inom mineralsektorn i hela Europa för skolor, studenter, familjer, grannar och alla de som är intresserade av att upptäcka mer av en industri som påverkar varje aspekt av våra liv. Mellan 25 och 27 september 2015 kommer mer än hundra platser (gruvor och verk) runt om i Europa att erbjuda olika aktiviteter öppna för allmänheten. Från guidade turer till workshops och tecknade filmer för barn, teckningstävlingar, lärande aktiviteter om biologisk mångfald, besök på återställda områden, utställningar och fågelskådarutflykter.

2013 deltog SMA Mineral i detta event med öppet hus i Kalkkimaa, Finland, vilket lockade 800 besökare. Nu är det dags för Sverige.