2015-09-17 06:00

2015-09-17 13:03

Stark vilja ger resultat

FILIPSTAD: Andreas Nilsson tog sig tillbaka från sin svåra ryggskada

För sex år sedan skadades Andreas Nilsson i ryggen när han föll ner från ett tak. I somras tävlade han mot eliten i SM i Paracykel på Sollerön och det blev pallplats.
– Det handlar om att vara vrång och ha tålamod, säger Andreas Nilsson och skrattar.

För sex år sedan satt Andreas Nilsson i rullstol sedan han bland annat krossat en kota i ryggen. Träning och åter träning har gjort att ha i dag kan både stå och gå och han har även börjat tävla i paracykel.

– Jag deltog i en Paracykel-SM på Sollerön i början på sommaren och det gick bra för min del, säger Andreas Nilsson. Det blev en bronsmedalj när det 15 kilometer långa loppet var över, så jag är jättenöjd.

Knäcykel

– Det är olika klasser man tävlar i utifrån de skador man har, säger Andreas och fortsätter:

– För min del handlar det om knäcykel som jag tränat på i knappt två år. Det är mycket fokus på styrketräning och målsättningen är att träna mer än jag gör i dag. I dagsläget varierar styrketräningen mellan 5 till 10 timmar varje vecka och sedan är jag ute och går mycket. Jag har inte satsat så mycket på tävlandet, men kommer att göra det under 2016. Jag kommer även att skaffa mig en skidkälke och börja träna i riktning mot längdskidåkning.

Andreas Nilsson har många järn i elden just nu. Bland annat studier på Luleå Tekniska universitet.

– Just nu är det mycket då jag både studerar och renoverar ett hus, säger Andreas Nilsson. Sedan är tanken att jag ska starta ett eget företag. Ett företag där jag ska hålla föreläsningar om hälsovägledning och träning. Jag vet ju att det går att komma tillbaka efter olyckor och då kan jag hjälpa andra människor.

Andreas Nilsson vet inte riktigt vad han strävar mot, men han är vrång och resan sedan olyckan 2009 har gett honom tålamod.

– Jag tror inte det var så värst med tålamodet när olyckan inträffade, säger Andreas. Men jag har varit vrång och tränat hela tiden och det har också stärkt mitt tålamod.

I Paracykelloppet tävlade du bland annat mot Paraolympicguldmedaljören Anders Olsson. Är det möjligen Paraolympic i Rio 2016 som är ditt mål?

– Jag vet inte om jag kan komma upp i samma klass som Anders Olsson, men man vet aldrig, säger Andreas Nilsson och skrattar. Jag ska i alla fall öka mängden träning, så får vi se.

För sex år sedan satt Andreas Nilsson i rullstol sedan han bland annat krossat en kota i ryggen. Träning och åter träning har gjort att ha i dag kan både stå och gå och han har även börjat tävla i paracykel.

– Jag deltog i en Paracykel-SM på Sollerön i början på sommaren och det gick bra för min del, säger Andreas Nilsson. Det blev en bronsmedalj när det 15 kilometer långa loppet var över, så jag är jättenöjd.

Knäcykel

– Det är olika klasser man tävlar i utifrån de skador man har, säger Andreas och fortsätter:

– För min del handlar det om knäcykel som jag tränat på i knappt två år. Det är mycket fokus på styrketräning och målsättningen är att träna mer än jag gör i dag. I dagsläget varierar styrketräningen mellan 5 till 10 timmar varje vecka och sedan är jag ute och går mycket. Jag har inte satsat så mycket på tävlandet, men kommer att göra det under 2016. Jag kommer även att skaffa mig en skidkälke och börja träna i riktning mot längdskidåkning.

Andreas Nilsson har många järn i elden just nu. Bland annat studier på Luleå Tekniska universitet.

– Just nu är det mycket då jag både studerar och renoverar ett hus, säger Andreas Nilsson. Sedan är tanken att jag ska starta ett eget företag. Ett företag där jag ska hålla föreläsningar om hälsovägledning och träning. Jag vet ju att det går att komma tillbaka efter olyckor och då kan jag hjälpa andra människor.

Andreas Nilsson vet inte riktigt vad han strävar mot, men han är vrång och resan sedan olyckan 2009 har gett honom tålamod.

– Jag tror inte det var så värst med tålamodet när olyckan inträffade, säger Andreas. Men jag har varit vrång och tränat hela tiden och det har också stärkt mitt tålamod.

I Paracykelloppet tävlade du bland annat mot Paraolympicguldmedaljören Anders Olsson. Är det möjligen Paraolympic i Rio 2016 som är ditt mål?

– Jag vet inte om jag kan komma upp i samma klass som Anders Olsson, men man vet aldrig, säger Andreas Nilsson och skrattar. Jag ska i alla fall öka mängden träning, så får vi se.