2015-09-10 06:00

2015-09-10 13:51

Irriterad stämning

FILIPSTAD: Bert Karlsson och Per Gruvberger möttes

Det blev irriterad stämning när Bert Karlsson klev in i kommunhuset och krävde att personligen få lämna in en skrivelse till kommunalrådet Per Gruvberger.

Bert Karlsson hävdar att kommunen tagit för lång tid på sig att svara på ett mejl som Bert Karlssons företag Jokarjo skickat in till kommunen.

Mejlet handlar om att företaget har planer på att etablera ett asylboende i kommunen, och Migrationsverkets regler kräver att företaget kan visa för verket att kommunen underrättats.

– Kommunen har fått ansökan via mail och de har haft en vecka på sig att svara, säger Bert Karlsson. Men de ger bara fan i att diarieföra och det är inte acceptabelt. Man har helt enkelt vägrat i att ta emot ansökan och jag har haft kontakt med Per Gruvberger, dundrar han.

Lämnade personligen

Bert Karlsson får beskedet att receptionspersonalen inte kan skriva under på att de fått papperet som han personligen lämnade över på onsdagseftermiddagen, något som irriterade Karlsson ännu mer. Efter en stund kom dock Per Gruvberger ner till receptionen och bjöd in både Bert Karlsson och tidningen till sitt kontor.

Det blev ett lugnare, om än inte irritationsfritt möte.

Bert Karlsson hävdar att kommunen krånglat med bekräftelsen – Per Gruvberger anser att Bert Karlsson borde berätta mer om planerna för asylboenden i Filipstad. Skrivelsen han lämnat talar exempelvis varken om hur många boende det kan bli eller var boendet är beläget.

– När Bert Karlsson söker tillstånd för flyktingboende måste han veta hur många det handlar om, säger Per Gruvberger, även han lite småirriterad. Vi måste kunna planera den verksamhet vi bedriver i kommunen och när det gäller den här ansökan som han säger sig ha skickat har han fel och jag har rätt. Den har jag inte fått.

”Vi ska inte bråka”

Bert Karlsson kontrar med att kan inte kan avslöja några detaljer innan Migrationsverket fattat beslut.

– Vi kan inte avslöja något innan vi får besked från Migrationsverket, säger Karlsson. Och vi ska inte bråka, utan jag vill jobba med dig, hävdar han.

Han fick sin bekräftelse på att papperet lämnats, men däremot fick Per Gruvberger inte några närmare besked.

– Jag vet att det är korrekt att han inte enligt reglerna behöver berätta mer, men jag tycker det är orimligt, säger Per Gruvberger.

Han erkänner också utan omsvep att han inte gjort sig någon brådska med att diarieföra något mejl från Bert Karlsson:

– Jag krånglar lite med honom för jag tycker han ska svara på våra frågor. Vi diarieför inte på minuten och han har till den 11 september på sig att lämna in beskedet till Migrationsverket.

Men får man göra så?

– Får och får, jag tar den möjlighet jag har att få ut information. Jag tycker det är rimligt att jag ställer en motfråga. Det mejlet han skickat innehåller ju ingen information. Det är icke-information, säger Per Gruvberger.

Bert Karlsson hävdar att kommunen tagit för lång tid på sig att svara på ett mejl som Bert Karlssons företag Jokarjo skickat in till kommunen.

Mejlet handlar om att företaget har planer på att etablera ett asylboende i kommunen, och Migrationsverkets regler kräver att företaget kan visa för verket att kommunen underrättats.

– Kommunen har fått ansökan via mail och de har haft en vecka på sig att svara, säger Bert Karlsson. Men de ger bara fan i att diarieföra och det är inte acceptabelt. Man har helt enkelt vägrat i att ta emot ansökan och jag har haft kontakt med Per Gruvberger, dundrar han.

Lämnade personligen

Bert Karlsson får beskedet att receptionspersonalen inte kan skriva under på att de fått papperet som han personligen lämnade över på onsdagseftermiddagen, något som irriterade Karlsson ännu mer. Efter en stund kom dock Per Gruvberger ner till receptionen och bjöd in både Bert Karlsson och tidningen till sitt kontor.

Det blev ett lugnare, om än inte irritationsfritt möte.

Bert Karlsson hävdar att kommunen krånglat med bekräftelsen – Per Gruvberger anser att Bert Karlsson borde berätta mer om planerna för asylboenden i Filipstad. Skrivelsen han lämnat talar exempelvis varken om hur många boende det kan bli eller var boendet är beläget.

– När Bert Karlsson söker tillstånd för flyktingboende måste han veta hur många det handlar om, säger Per Gruvberger, även han lite småirriterad. Vi måste kunna planera den verksamhet vi bedriver i kommunen och när det gäller den här ansökan som han säger sig ha skickat har han fel och jag har rätt. Den har jag inte fått.

”Vi ska inte bråka”

Bert Karlsson kontrar med att kan inte kan avslöja några detaljer innan Migrationsverket fattat beslut.

– Vi kan inte avslöja något innan vi får besked från Migrationsverket, säger Karlsson. Och vi ska inte bråka, utan jag vill jobba med dig, hävdar han.

Han fick sin bekräftelse på att papperet lämnats, men däremot fick Per Gruvberger inte några närmare besked.

– Jag vet att det är korrekt att han inte enligt reglerna behöver berätta mer, men jag tycker det är orimligt, säger Per Gruvberger.

Han erkänner också utan omsvep att han inte gjort sig någon brådska med att diarieföra något mejl från Bert Karlsson:

– Jag krånglar lite med honom för jag tycker han ska svara på våra frågor. Vi diarieför inte på minuten och han har till den 11 september på sig att lämna in beskedet till Migrationsverket.

Men får man göra så?

– Får och får, jag tar den möjlighet jag har att få ut information. Jag tycker det är rimligt att jag ställer en motfråga. Det mejlet han skickat innehåller ju ingen information. Det är icke-information, säger Per Gruvberger.