2015-08-14 10:50

2015-08-14 10:50

Kämpar och springer för livet

HELGPRAT: Lina Rööhs

KUSINERNAS KAMP. På söndag är det dags – alla med minsta spring i benen kan göra en insats för kampen mot barncancer.

Då arrangerar Lina Rööhs och hennes bror Jonas tillsammans med sina respektive familjer ett motionslopp till förmån för insamlingen Kusinernas kamp.

Kusinernas kamp startades av syskonparet efter att de båda drabbats av en av de värsta saker en förälder kan råka ut för. De har varsitt barn som fått diagnosen cancer. Kampen har pågått i flera år, men den pågår numera på flera plan. För Linas dotter Alva är kampen mot sjukdomen så gott som över – bara regelbundna kontroller återstår – men för Jonas och hans Emanuel återstår en bit, även om det ser ut att gå åt rätt håll. Och kampen för att dra in pengar till forskningen fortsätter oförtrutet. Söndagens arrangemang på Kalhyttan är ett led i detta.

1 Vilken respons har du fått på det här med Rännet?

– Jag tror att det kan bli bra. Datumet passar inte alla, men det gör det väl inte med något evenemang. Jag hoppas att det blir mycket. Vädret ser ju ut att ha stabiliserat sig också. Jag har goda förhoppningar!

2 Vad sätter du upp för mål – hur mycket pengar ska vi tro att det kan bli?

– Svårt... men skulle vi komma upp i 20 000 är det hur bra som helst. När dan börjar har vi ju inget!

3 Hinner du med att springa loppet själv också?

– Nej, det gör jag inte. Jag får springa före eller efter. Men jag och Mikael var ute och provsprang sjukilometersbanan förra lördagen.

4 Och det är en bra bana?

– Ja, det tycker jag, det är både uppför och nedför, säger Lina och påminner om att det finns kortare banor också på söndag, och man kan välja själv om man vill gå eller springa, eller åka cykel.

5 Du är ju duktig orienterare, hur går det med den karriären?

– Karriär och karrär, jag tragglar väl på! Jag har hållit på sen jag var liten. Jag tränar inte så jättemycket men jag tycker det är kul att tävla. Jag brukar tävla mig i form! Det gick bra på femdagars, men jag är en glad amatör. Hela familjen är engagerad, vi springer allt från miniknat till O-ringen.

6 Din dotter Alva är ju frisk nu. Hur kommer det sig att du orkar kämpa vidare nu med insamlingen?

– Pengarna är viktiga för forskningen och stöd till familjer. De behövs för framtiden. Vi tycker om att springa i vår familj så när vi funderade på vad vi kan göra för att dra in pengar till forskningen, kom vi på det här, säger Lina, som tillsammans med sin man Mikael också tagit initiativ till liknande tävlingar i Skattkärr.

7 Insamlingen till Kusinernas kamp har pågått i flera år. Hur mycket har ni fått in hittills?

– Nu är vi uppe i 330932 kronor.

8 Jag frågade förut hur man orkar fortsätta med insamlingen, men hur orkar man över huvud taget i den situation ni har varit?

– Man har inget val. Man bara gör det, man är där för sitt barn. Det blir att man är i en cancerbubbla och bara lever i den. Men efter behandlingen, då var det som luften gick ur oss. Nu har vi kommit tillbaka till den vanliga världen.

9 Har det här förändrat hur du är som förälder?

– Det har det säkert, men jag kan nog inte säga på rak arm hur, men det har förändrat mig som person. Alla de här beskeden... det har gjort att jag är en lite mer allvarlig person. Sen är det klart att skrattet finns där fortfarande, men jag är nog lite mer laid back. Jag tror att jag har blivit lite mer allvarlig. Jag är mer känslig nu. Jag kan se en barnfilm och tårarna rinner. Eller om man hör en speciell låt.

10 Och hur är det att ha kommit ut ur den där bubblan?

– Det är härligt! Det är skönt att kunna gå in i en affär och ta med Alva, och att kunna säga att ja, du får leka med de kompisarna... Och ja, det är som två helt skilda världar. På ett sätt känns det väldigt avlägset allt det som har varit, men samtidigt finns det väldigt nära.

Om du vill vara med i rännet är det bara att ta sig upp till Kalhyttan på söndag och betala valfri anmälningsavgift på plats. Kan du inte vara med men ändå vill ge ett bidrag, sätt in pengar på plusgiro 902090-0 eller bankgiro 902-0900. Märk med ”egen insamling - Kusinernas kamp”.

Kusinernas kamp startades av syskonparet efter att de båda drabbats av en av de värsta saker en förälder kan råka ut för. De har varsitt barn som fått diagnosen cancer. Kampen har pågått i flera år, men den pågår numera på flera plan. För Linas dotter Alva är kampen mot sjukdomen så gott som över – bara regelbundna kontroller återstår – men för Jonas och hans Emanuel återstår en bit, även om det ser ut att gå åt rätt håll. Och kampen för att dra in pengar till forskningen fortsätter oförtrutet. Söndagens arrangemang på Kalhyttan är ett led i detta.

1 Vilken respons har du fått på det här med Rännet?

– Jag tror att det kan bli bra. Datumet passar inte alla, men det gör det väl inte med något evenemang. Jag hoppas att det blir mycket. Vädret ser ju ut att ha stabiliserat sig också. Jag har goda förhoppningar!

2 Vad sätter du upp för mål – hur mycket pengar ska vi tro att det kan bli?

– Svårt... men skulle vi komma upp i 20 000 är det hur bra som helst. När dan börjar har vi ju inget!

3 Hinner du med att springa loppet själv också?

– Nej, det gör jag inte. Jag får springa före eller efter. Men jag och Mikael var ute och provsprang sjukilometersbanan förra lördagen.

4 Och det är en bra bana?

– Ja, det tycker jag, det är både uppför och nedför, säger Lina och påminner om att det finns kortare banor också på söndag, och man kan välja själv om man vill gå eller springa, eller åka cykel.

5 Du är ju duktig orienterare, hur går det med den karriären?

– Karriär och karrär, jag tragglar väl på! Jag har hållit på sen jag var liten. Jag tränar inte så jättemycket men jag tycker det är kul att tävla. Jag brukar tävla mig i form! Det gick bra på femdagars, men jag är en glad amatör. Hela familjen är engagerad, vi springer allt från miniknat till O-ringen.

6 Din dotter Alva är ju frisk nu. Hur kommer det sig att du orkar kämpa vidare nu med insamlingen?

– Pengarna är viktiga för forskningen och stöd till familjer. De behövs för framtiden. Vi tycker om att springa i vår familj så när vi funderade på vad vi kan göra för att dra in pengar till forskningen, kom vi på det här, säger Lina, som tillsammans med sin man Mikael också tagit initiativ till liknande tävlingar i Skattkärr.

7 Insamlingen till Kusinernas kamp har pågått i flera år. Hur mycket har ni fått in hittills?

– Nu är vi uppe i 330932 kronor.

8 Jag frågade förut hur man orkar fortsätta med insamlingen, men hur orkar man över huvud taget i den situation ni har varit?

– Man har inget val. Man bara gör det, man är där för sitt barn. Det blir att man är i en cancerbubbla och bara lever i den. Men efter behandlingen, då var det som luften gick ur oss. Nu har vi kommit tillbaka till den vanliga världen.

9 Har det här förändrat hur du är som förälder?

– Det har det säkert, men jag kan nog inte säga på rak arm hur, men det har förändrat mig som person. Alla de här beskeden... det har gjort att jag är en lite mer allvarlig person. Sen är det klart att skrattet finns där fortfarande, men jag är nog lite mer laid back. Jag tror att jag har blivit lite mer allvarlig. Jag är mer känslig nu. Jag kan se en barnfilm och tårarna rinner. Eller om man hör en speciell låt.

10 Och hur är det att ha kommit ut ur den där bubblan?

– Det är härligt! Det är skönt att kunna gå in i en affär och ta med Alva, och att kunna säga att ja, du får leka med de kompisarna... Och ja, det är som två helt skilda världar. På ett sätt känns det väldigt avlägset allt det som har varit, men samtidigt finns det väldigt nära.

Om du vill vara med i rännet är det bara att ta sig upp till Kalhyttan på söndag och betala valfri anmälningsavgift på plats. Kan du inte vara med men ändå vill ge ett bidrag, sätt in pengar på plusgiro 902090-0 eller bankgiro 902-0900. Märk med ”egen insamling - Kusinernas kamp”.