2015-07-21 06:00

2015-07-21 06:00

Högtidlig salut förbanden med USA

FILIPSTAD: John Ericsson och årets svenskamerikan

Många hade på lördagen samlats för att fira minnet av John Ericsson såväl som utnämningen av årets svenskamerikan Emily Tepe.

Vinden susar i träden runt John Ericssons mausoleum där ett 100-tal personer slagit sig ned på träbänkar för att ta del av årets minneshögtid. Den årliga John Ericssondagen inleds med ett pampigt musikuppträdande framfört av Karlstads musikkår. Sedan tar den pensionerade prästen Nils-Erik Mellström vid.

– Man måste ha en vision och ett mål för att kunna uppfylla något. Ibland är det möjligt att uppfylla det vi vill och då ska man fånga den chansen. Vi har samlats här i dag för att minnas en uppfinnare som gjorde det, säger Nils-Erik Mellström till publiken från stentrappan där han står.

John Ericssons liv

Kommunfullmäktiges ordförande Marina Isaksson håller även hon ett tal där hon talar om John Ericssons liv och arbete.

– John Ericsson uppfann propellern och fartyget Monitor som kom att ha en avgörande roll i inbördeskriget i Amerika på 1800-talet, säger hon.

Marina Isaksson talar även om det band som skapades mellan Sverige och Amerika genom John Ericsson och hans arbete.

– Låt bandet mellan våra nationer växa sig ännu starkare, något som John Ericsson påbörjade, säger hon avslutningsvis.

Nationalsången

Alla i publiken ställer sig upp när tonerna av Sveriges nationalsång börjar spelas, tätt följt av Amerikas nationalsång. Sedan välkomnas årets svenskamerikan Emily Tepe upp på scen där hon håller ett kort tacktal.

– Det är en stor glädje för mig att komma hit till Sverige igen, säger hon.

Därefter är det dags för kransläggningen och Emily Tepe lägger en blomkrans i form av en propeller vid John Ericssons grav. Fyra lösa skott avlossas i en salut tätt följt av en fanfar. Sedan framför Emily Tepe ”Den lyssnande Maria” i en ren klang som får publiken att bli knäpptysta.

Vinden susar i träden runt John Ericssons mausoleum där ett 100-tal personer slagit sig ned på träbänkar för att ta del av årets minneshögtid. Den årliga John Ericssondagen inleds med ett pampigt musikuppträdande framfört av Karlstads musikkår. Sedan tar den pensionerade prästen Nils-Erik Mellström vid.

– Man måste ha en vision och ett mål för att kunna uppfylla något. Ibland är det möjligt att uppfylla det vi vill och då ska man fånga den chansen. Vi har samlats här i dag för att minnas en uppfinnare som gjorde det, säger Nils-Erik Mellström till publiken från stentrappan där han står.

John Ericssons liv

Kommunfullmäktiges ordförande Marina Isaksson håller även hon ett tal där hon talar om John Ericssons liv och arbete.

– John Ericsson uppfann propellern och fartyget Monitor som kom att ha en avgörande roll i inbördeskriget i Amerika på 1800-talet, säger hon.

Marina Isaksson talar även om det band som skapades mellan Sverige och Amerika genom John Ericsson och hans arbete.

– Låt bandet mellan våra nationer växa sig ännu starkare, något som John Ericsson påbörjade, säger hon avslutningsvis.

Nationalsången

Alla i publiken ställer sig upp när tonerna av Sveriges nationalsång börjar spelas, tätt följt av Amerikas nationalsång. Sedan välkomnas årets svenskamerikan Emily Tepe upp på scen där hon håller ett kort tacktal.

– Det är en stor glädje för mig att komma hit till Sverige igen, säger hon.

Därefter är det dags för kransläggningen och Emily Tepe lägger en blomkrans i form av en propeller vid John Ericssons grav. Fyra lösa skott avlossas i en salut tätt följt av en fanfar. Sedan framför Emily Tepe ”Den lyssnande Maria” i en ren klang som får publiken att bli knäpptysta.

  • Miriam Lange Bålman