2015-07-17 11:57

2015-07-17 11:58

Spökvandring för de yngsta

HELGPRAT: Gunilla Jansson

Succén från förra årets Filibjurvecka är tillbaka – på tisdag kväll är det dags för en ny spökvandring för barn.

Gunilla Jansson, ordförande för Filipstads Bergslags teaterförening som arrangerar vandringen, lovar en hel del överraskningar, lagom läskiga upplevelser och spökglass – allt omfamnat av ett tankvärt budskap.

1 Första gången var som nämnt i fjol, hur gick det för er då?

– Det gick jättebra! Det var så många barn så tyvärr fanns det inte plats för alla. Vi vill inte ha för stora grupper, alla måste kunna se och höra. Därför har vi bestämt oss för att ha två grupper i år. Och för att det inte ska bli som förra året när vi tvingades säga nej till en del barn är det jätteviktigt att man tänker på att det är förköp som gäller.

2 Finns det plaster kvar?

– Ja. Det går att köpa biljetter ända fram till tisdag eftermiddag.

3 Berätta lite om vandringen.

– Den börjar vid Museet Kvarnen med en kort föreställning från boken Vem spökar, Alfons Åberg? Sedan går vi längs älven där det kommer hända lite olika saker, riktigt vad kanske jag inte ska avslöja... Barnen kommer i alla fall att få träffa olika spöken. Sedan går vi in till Håkanssonsgården och den vackra paviljongen som står där, den kommer däremot inte se ut som den brukar. Där kommer det också hända något speciellt. Efter det går vi över Tvillingbroarna till Kjortelgårdens baksida, där händer det också något innan barnen får spökglass. Sedan får man gå allra längst upp på Kjortelgårdens vind där det kommer berättas en spökhistoria. Vi håller mycket kvar vid konceptet som vi hade ifjol eftersom det gick så bra då. Lite nya människor är däremot med så det gör att det blir lite annorlunda.

4 Vilken åldersgrupp riktar sig vandringen till?

– Oj, det är så olika det där. Det beror ju på hur barnet är, någon som är nio år kanske tycker det är jättekul medan en annan nioåring tycker det är jättetöntligt. Men jag tror inte man ska vara över nio år. Sedan kan man vara nästan hur liten som helst.

5 Kommer det vara läskigt?

– Det kommer vara så där lagom läskigt och spännande. Det är ju fortfarande ljust ute när det är dags så det inte ska vara så otäckt.

6 Får man ändå ta med sig en vuxen om man skulle vilja?

– Självklart får man det, men vi har sagt att de vuxna får hålla sig i bakgrunden så att alla barn ser och hör. Om det inte är så att man behöver hålla handen eller sitta på armen. Vuxna i barns sällskap får gå med gratis, så vi gör tvärtemot hur det brukar vara.

7 Vad tycker du en riktigt bra spökvandring bör innehålla?

– Alla ska känna att det är lagom läskigt, men vad den då ska innehålla är svårt att säga. Man måste nog göra lite olika saker, det någon tycker är läskigt tycker inte någon annan. För oss är det även viktigt att det finns ett slags budskap i det vi gör. Tillexempel vill vi förmedla att det inte är fel att vara rädd – och att erkänna det. Vi är och känner olika och det är okej.

8 Ni har ju även arrangerat spökvandringar för vuxna, vilka varit mycket populära. Vad är som lockar med det här tror du?

– Jag var på en spökvandring i Gamla stan i Stockholm för ett tag sen, det var jättehäftigt och då tänkte jag att något sådant här borde vi ju kunna göra i Filipstad också. Så när vi gjorde spökvandringen för vuxna byggde vi allt på sanna och lokala historier. Tillexempel har en kvinna bränts på bol i Filipstad. Allt blandade vi sedan upp med Dan Andersson och Nils Ferlin. Och det är just det jag tror folk uppskattar – det är lokal kultur i det.

– Det var föresten även så idén om en spökvandring för barn föddes. Fast vandringen för de vuxna var klockan nio på kvällen var det en del som tog med sig sina barn, en del blev rädda och då kände vi att vi var ju tvungna att föra något för barnen också.

1 Första gången var som nämnt i fjol, hur gick det för er då?

– Det gick jättebra! Det var så många barn så tyvärr fanns det inte plats för alla. Vi vill inte ha för stora grupper, alla måste kunna se och höra. Därför har vi bestämt oss för att ha två grupper i år. Och för att det inte ska bli som förra året när vi tvingades säga nej till en del barn är det jätteviktigt att man tänker på att det är förköp som gäller.

2 Finns det plaster kvar?

– Ja. Det går att köpa biljetter ända fram till tisdag eftermiddag.

3 Berätta lite om vandringen.

– Den börjar vid Museet Kvarnen med en kort föreställning från boken Vem spökar, Alfons Åberg? Sedan går vi längs älven där det kommer hända lite olika saker, riktigt vad kanske jag inte ska avslöja... Barnen kommer i alla fall att få träffa olika spöken. Sedan går vi in till Håkanssonsgården och den vackra paviljongen som står där, den kommer däremot inte se ut som den brukar. Där kommer det också hända något speciellt. Efter det går vi över Tvillingbroarna till Kjortelgårdens baksida, där händer det också något innan barnen får spökglass. Sedan får man gå allra längst upp på Kjortelgårdens vind där det kommer berättas en spökhistoria. Vi håller mycket kvar vid konceptet som vi hade ifjol eftersom det gick så bra då. Lite nya människor är däremot med så det gör att det blir lite annorlunda.

4 Vilken åldersgrupp riktar sig vandringen till?

– Oj, det är så olika det där. Det beror ju på hur barnet är, någon som är nio år kanske tycker det är jättekul medan en annan nioåring tycker det är jättetöntligt. Men jag tror inte man ska vara över nio år. Sedan kan man vara nästan hur liten som helst.

5 Kommer det vara läskigt?

– Det kommer vara så där lagom läskigt och spännande. Det är ju fortfarande ljust ute när det är dags så det inte ska vara så otäckt.

6 Får man ändå ta med sig en vuxen om man skulle vilja?

– Självklart får man det, men vi har sagt att de vuxna får hålla sig i bakgrunden så att alla barn ser och hör. Om det inte är så att man behöver hålla handen eller sitta på armen. Vuxna i barns sällskap får gå med gratis, så vi gör tvärtemot hur det brukar vara.

7 Vad tycker du en riktigt bra spökvandring bör innehålla?

– Alla ska känna att det är lagom läskigt, men vad den då ska innehålla är svårt att säga. Man måste nog göra lite olika saker, det någon tycker är läskigt tycker inte någon annan. För oss är det även viktigt att det finns ett slags budskap i det vi gör. Tillexempel vill vi förmedla att det inte är fel att vara rädd – och att erkänna det. Vi är och känner olika och det är okej.

8 Ni har ju även arrangerat spökvandringar för vuxna, vilka varit mycket populära. Vad är som lockar med det här tror du?

– Jag var på en spökvandring i Gamla stan i Stockholm för ett tag sen, det var jättehäftigt och då tänkte jag att något sådant här borde vi ju kunna göra i Filipstad också. Så när vi gjorde spökvandringen för vuxna byggde vi allt på sanna och lokala historier. Tillexempel har en kvinna bränts på bol i Filipstad. Allt blandade vi sedan upp med Dan Andersson och Nils Ferlin. Och det är just det jag tror folk uppskattar – det är lokal kultur i det.

– Det var föresten även så idén om en spökvandring för barn föddes. Fast vandringen för de vuxna var klockan nio på kvällen var det en del som tog med sig sina barn, en del blev rädda och då kände vi att vi var ju tvungna att föra något för barnen också.