2015-07-17 14:37

2015-07-17 14:37

Rut minskar i kommunen

FILIPSTAD: Går mot trenden

Under första halvan av 2015 har antal personer som nyttjar rutavdraget minskat i Filipstads kommun. Detta går emot rikstrenden då rutköparna blir fler i majoriteten av landets kommuner.

Av de 290 kommuner som finns i Sverige ökar antalet rutköpare i hela 232 stycken. Totalt har 449 558 personer utnyttjat avdraget för hushållsnära tjänster under årets första sex månader. Jämfört med samma period i fjol är det en ökning med åtta procent.

Trots att den största ökningen av rutavdraget sker på landsbygden kan Filipstads kommun inte ställa sig till skaran orter där utnyttjandet av rut ökar. Här minskade i stället antal nya köpare med nio procent under nämnda tidsrymd.

Störst procentuell ökning hade Dorotea, Malå och Gällivare. För Värmlands del växte rutavdraget mest i Arvika (15 procent) Sunne (9 procent) och Karlstad (8 procent).

Sett över hela landet har svenskarna gjort avdrag för totalt 1,6 miljarder kronor i år. Främst rör det sig om tjänster som hemstädning, trädgårdsarbete och barnpassning.

– De flesta som köper hushållsnära tjänster är småbarnsföräldrar som tar hjälp för att få ihop sitt livspussel. De har svårt att få tiden att räcka till för jobbet, barnen och hemmet, säger Maria Andersson, vd på Hemfrid, i ett pressmeddelande.

Siffrorna bygger på Skatteverkets preliminära månadsstatistik avseende rot- och rutbetalningar. Detta har sedan sammanställts av serviceföretaget Hemfrid.

Av de 290 kommuner som finns i Sverige ökar antalet rutköpare i hela 232 stycken. Totalt har 449 558 personer utnyttjat avdraget för hushållsnära tjänster under årets första sex månader. Jämfört med samma period i fjol är det en ökning med åtta procent.

Trots att den största ökningen av rutavdraget sker på landsbygden kan Filipstads kommun inte ställa sig till skaran orter där utnyttjandet av rut ökar. Här minskade i stället antal nya köpare med nio procent under nämnda tidsrymd.

Störst procentuell ökning hade Dorotea, Malå och Gällivare. För Värmlands del växte rutavdraget mest i Arvika (15 procent) Sunne (9 procent) och Karlstad (8 procent).

Sett över hela landet har svenskarna gjort avdrag för totalt 1,6 miljarder kronor i år. Främst rör det sig om tjänster som hemstädning, trädgårdsarbete och barnpassning.

– De flesta som köper hushållsnära tjänster är småbarnsföräldrar som tar hjälp för att få ihop sitt livspussel. De har svårt att få tiden att räcka till för jobbet, barnen och hemmet, säger Maria Andersson, vd på Hemfrid, i ett pressmeddelande.

Siffrorna bygger på Skatteverkets preliminära månadsstatistik avseende rot- och rutbetalningar. Detta har sedan sammanställts av serviceföretaget Hemfrid.