2015-07-07 17:34

2015-07-07 17:34

Värmlänning nära bli SSU-ordförande

7: Philip Botström

Värmlänningen Philip Botström bör bli vald till ny SSU-ordförande. Det anser ungdomsförbundets valberedning. NWT har pratat med den haussade Filipstadssonen.

Valberedningen föreslår dig som ny ordförande för SSU, hur känns det?

– Det känns både hedrande och väldigt kul! Sen ska man ju vara tydlig med att det än så länge bara är ett förslag. I augusti är det upp till kongressen att slutligen avgöra hur det blir. Men att ha lyckats samla valberedningens förtroende känns stort – nu ska jag försöka göra samma sak i kongressen.

Varför väljer de just dig, tror du?

– Jag hoppas framför allt att det beror att jag har ett stort stöd runt om i Sverige. När jag rest runt till de olika lokala klubbarna och aktörerna har det verkligen känts så. Sen tror jag att det faktum att jag kommer från en liten ort som inte alltid hörs och syns i media hjälper mig. Jag vet hur det är att växa upp i en ort som i många sammanhang saknar framtidstro, där unga känner osäkerhet inför framtiden. Jag tror definitivt att mina erfarenheter ligger till grund för det förtroende jag fått.

Om du väljs, vad blir dina huvudsakliga arbetsuppgifter?

– Mitt arbete kommer ligga i att utveckla och leda SSU:s arbete tillsammans med förbundssekreteraren. Det ligger dessutom på mig att rent kommunikativt föra ut de buskap som kongressen beslutar, att vi är relevanta i de politiska diskussioner som förs och att vi lyckas sätta fokus på frågorna om jobb, skola och investeringar.

Hur kom det sig att du snöade in på politik?

Jag höll på med taekwondo som ung, men skadade mig olyckligt. Det var med andra ord en slump att jag fick tid över. Under min uppväxt upplevde jag en hel del rasism och homofobi i min omgivning. För mig som adopterad, mörkhyad och öppet homosexuell var det tufft. I SSU hittade jag ett sätt att aktivera och organisera mig – det blev en plats där jag mötte personer som kände samma sak och som ville göra något åt det. Politiken blev ett sätt att kanalisera min frustration. Den gav mig kunskaper om hur jag kan försvara mig och hur jag ska argumentera.

Vad är dina styrkor som politiker?

– Jag hoppas att det är min förmåga att förena och sammanföra olika intressen. Som ordförande är enormt viktigt att vara duktig kommunikativt. Du leder en stor organisation med många medlemmar av olika uppfattningar och erfarenheter – så det gäller att kunna skapa stöd för en hållning. Min andra styrka ligger i de erfarenheter jag bär med mig från min uppväxt. De ger mig ett större perspektiv än vad jag tror att många andra får som växer upp i storstäder.

Vilka frågor brinner du för?

– Många! Men under den senaste tiden har jag framför allt jobbat med skola, jobb och investeringar. Vi måste bryta ojämlikheten och segregationen som finns i skolan, vi måste säkra trygga anställningar för unga, och vi måste investera offensivt i välfärd, infrastruktur och på bostadsbyggande efter de senaste årens skattesänkningar.

Hur långt sträcker sig dina politiska ambitioner?

– Om jag blir vald kommer mitt fokus helt och hållet vara inställt på att leda SSU. Jag tror att det är ett måste. Att tänka på annat skulle innebära att jag inte gör ett bra jobb.

Valberedningen föreslår dig som ny ordförande för SSU, hur känns det?

– Det känns både hedrande och väldigt kul! Sen ska man ju vara tydlig med att det än så länge bara är ett förslag. I augusti är det upp till kongressen att slutligen avgöra hur det blir. Men att ha lyckats samla valberedningens förtroende känns stort – nu ska jag försöka göra samma sak i kongressen.

Varför väljer de just dig, tror du?

– Jag hoppas framför allt att det beror att jag har ett stort stöd runt om i Sverige. När jag rest runt till de olika lokala klubbarna och aktörerna har det verkligen känts så. Sen tror jag att det faktum att jag kommer från en liten ort som inte alltid hörs och syns i media hjälper mig. Jag vet hur det är att växa upp i en ort som i många sammanhang saknar framtidstro, där unga känner osäkerhet inför framtiden. Jag tror definitivt att mina erfarenheter ligger till grund för det förtroende jag fått.

Om du väljs, vad blir dina huvudsakliga arbetsuppgifter?

– Mitt arbete kommer ligga i att utveckla och leda SSU:s arbete tillsammans med förbundssekreteraren. Det ligger dessutom på mig att rent kommunikativt föra ut de buskap som kongressen beslutar, att vi är relevanta i de politiska diskussioner som förs och att vi lyckas sätta fokus på frågorna om jobb, skola och investeringar.

Hur kom det sig att du snöade in på politik?

Jag höll på med taekwondo som ung, men skadade mig olyckligt. Det var med andra ord en slump att jag fick tid över. Under min uppväxt upplevde jag en hel del rasism och homofobi i min omgivning. För mig som adopterad, mörkhyad och öppet homosexuell var det tufft. I SSU hittade jag ett sätt att aktivera och organisera mig – det blev en plats där jag mötte personer som kände samma sak och som ville göra något åt det. Politiken blev ett sätt att kanalisera min frustration. Den gav mig kunskaper om hur jag kan försvara mig och hur jag ska argumentera.

Vad är dina styrkor som politiker?

– Jag hoppas att det är min förmåga att förena och sammanföra olika intressen. Som ordförande är enormt viktigt att vara duktig kommunikativt. Du leder en stor organisation med många medlemmar av olika uppfattningar och erfarenheter – så det gäller att kunna skapa stöd för en hållning. Min andra styrka ligger i de erfarenheter jag bär med mig från min uppväxt. De ger mig ett större perspektiv än vad jag tror att många andra får som växer upp i storstäder.

Vilka frågor brinner du för?

– Många! Men under den senaste tiden har jag framför allt jobbat med skola, jobb och investeringar. Vi måste bryta ojämlikheten och segregationen som finns i skolan, vi måste säkra trygga anställningar för unga, och vi måste investera offensivt i välfärd, infrastruktur och på bostadsbyggande efter de senaste årens skattesänkningar.

Hur långt sträcker sig dina politiska ambitioner?

– Om jag blir vald kommer mitt fokus helt och hållet vara inställt på att leda SSU. Jag tror att det är ett måste. Att tänka på annat skulle innebära att jag inte gör ett bra jobb.