2015-06-30 06:00

2015-06-30 11:55

Musikgalan Filipstad för Nepal bjöd på en helkväll

FILIPSTAD: Galan drog in mer än förväntat

Lördagens musikgala bjöd på mingel och musikuppträdanden i kvällssolen på Hotell Hertig Karl. Ett 70-tal gäster hade kommit för att visa sitt stöd för barnen på barnhemmet ”Hope and love” i Nepal.
– Tillsammans drog vi in 40 500 kronor, det känns stort och jag är imponerad över givmildheten, säger Monica Foogde som startat barnhemmet.

Monica Foogde står på den uppriggade scenen vid uteplatsen på Hotell Hertig Karl, hon bär en nepalesisk dräkt i lila och orange. Alla gäster har slagit sig ned vid borden med mingeltallrikar och saft i glasen.

– 57 procent av de äldre i Nepal kan inte läsa och många kvinnor har ingen utbildning. Med insamlingen ikväll vill vi hjälpa till att sänka de siffrorna, säger Monica Foodge.

Kvällens konferencier och initiativtagare till musikgalan Marcos Ciscar är klädd i orange, en färg som Nepals hinduistiska och buddistiska munkar ofta bär.

– Nepaleserna är ett fredligt folk som behöver få ljus på sig och det är även därför jag ville anordna denna kväll, säger han.

Efter en timmes mingel och presentation om barnhemmet i Nepal är det dags att gå vidare i agendan.

– Nu ska vi dra i gång med ett eminent gäng från Filipstad som vet hur en scen ska tas, säger Marcos Ciscar och välkomnar bandet Scrudge upp på scen.

Kärleken vinner

Kvällens andra artist utav 14 uppträdanden är Susanne Andersson som med låten ”Power of love” ville förmedla ett hoppfullt budskap.

– Kärleken måste få vinna när det finns så mycket ondska i världen, säger hon efter att ha framfört låten.

Kvällens uppträdanden bjuder på allt från visor till ballader och hårdrock. Marcos Ciscar spelar även upp videohälsningar från artister som inte kan vara på plats under musikgalan. En av gästerna i publiken är Tord Johansson och han föredrar de lite mer hårda låtarna.

– Hårdrocken är bäst hittills. Musikgalan är ett mycket bra initiativ och det behövs verkligen. Det är en jättebra idé med ett bra upplägg. Däremot hade jag inte räknat med mat så jag åt hemma innan, säger filipstadsbon Tord Johannson.

På tal om mat så skriker nu volontärerna från fikabordet att det är dags att hämta mer mat. Några i publiken går en andra vända och fyller på tallriken med bland annat frukt, korvar och ost som några av de många sponsorerna skänkt till kvällen. Många lokala sponsorer har även bidragit med vinster som kommer lottas ut under kvällens stödlotteri med allt från presentkort till strumpor. Redan under kvällen ser insamlingen ut att gå framåt och förutom lotter säljs även armband till stöd för barnhemmet.

– Visst vill vi få in pengar nu ikväll men den långsiktiga ekonomin är oerhört viktig och då kan man skapa ett fadderskap för barnen på barnhemmet, lägger Marcos till i mellansnacket mellan två artister.

Åka till Nepal

Förutom fadderskap berättar Monica och Marcos även om att det finns möjlighet för den som vill att åka som volontär till Katmandu i Nepal där barnhemmet finns.

– Om man är fadder kan man få åka till barnhemmet och se hur organisationen funderar där. Man betalar resan själv men boende och mat på barnhemmet är gratis, berättar Monica.

Kvällen börjar dra ihop sig och lagom till prisutdelningen börjar det regna och de 45 lotterivinsterna som stått och väntat i solen får packas in under presenningen. Under presenningen sitter också alla i publiken och njuter till tonerna av Marcos Ciscars flöjtspel som får runda av kvällen.

Monica Foogde står på den uppriggade scenen vid uteplatsen på Hotell Hertig Karl, hon bär en nepalesisk dräkt i lila och orange. Alla gäster har slagit sig ned vid borden med mingeltallrikar och saft i glasen.

– 57 procent av de äldre i Nepal kan inte läsa och många kvinnor har ingen utbildning. Med insamlingen ikväll vill vi hjälpa till att sänka de siffrorna, säger Monica Foodge.

Kvällens konferencier och initiativtagare till musikgalan Marcos Ciscar är klädd i orange, en färg som Nepals hinduistiska och buddistiska munkar ofta bär.

– Nepaleserna är ett fredligt folk som behöver få ljus på sig och det är även därför jag ville anordna denna kväll, säger han.

Efter en timmes mingel och presentation om barnhemmet i Nepal är det dags att gå vidare i agendan.

– Nu ska vi dra i gång med ett eminent gäng från Filipstad som vet hur en scen ska tas, säger Marcos Ciscar och välkomnar bandet Scrudge upp på scen.

Kärleken vinner

Kvällens andra artist utav 14 uppträdanden är Susanne Andersson som med låten ”Power of love” ville förmedla ett hoppfullt budskap.

– Kärleken måste få vinna när det finns så mycket ondska i världen, säger hon efter att ha framfört låten.

Kvällens uppträdanden bjuder på allt från visor till ballader och hårdrock. Marcos Ciscar spelar även upp videohälsningar från artister som inte kan vara på plats under musikgalan. En av gästerna i publiken är Tord Johansson och han föredrar de lite mer hårda låtarna.

– Hårdrocken är bäst hittills. Musikgalan är ett mycket bra initiativ och det behövs verkligen. Det är en jättebra idé med ett bra upplägg. Däremot hade jag inte räknat med mat så jag åt hemma innan, säger filipstadsbon Tord Johannson.

På tal om mat så skriker nu volontärerna från fikabordet att det är dags att hämta mer mat. Några i publiken går en andra vända och fyller på tallriken med bland annat frukt, korvar och ost som några av de många sponsorerna skänkt till kvällen. Många lokala sponsorer har även bidragit med vinster som kommer lottas ut under kvällens stödlotteri med allt från presentkort till strumpor. Redan under kvällen ser insamlingen ut att gå framåt och förutom lotter säljs även armband till stöd för barnhemmet.

– Visst vill vi få in pengar nu ikväll men den långsiktiga ekonomin är oerhört viktig och då kan man skapa ett fadderskap för barnen på barnhemmet, lägger Marcos till i mellansnacket mellan två artister.

Åka till Nepal

Förutom fadderskap berättar Monica och Marcos även om att det finns möjlighet för den som vill att åka som volontär till Katmandu i Nepal där barnhemmet finns.

– Om man är fadder kan man få åka till barnhemmet och se hur organisationen funderar där. Man betalar resan själv men boende och mat på barnhemmet är gratis, berättar Monica.

Kvällen börjar dra ihop sig och lagom till prisutdelningen börjar det regna och de 45 lotterivinsterna som stått och väntat i solen får packas in under presenningen. Under presenningen sitter också alla i publiken och njuter till tonerna av Marcos Ciscars flöjtspel som får runda av kvällen.