2015-06-25 11:45

2015-06-25 11:45

Filipstad klättrar uppåt

FILIPSTAD: Från plats 205 till 166 på miljöranking

Åt rätt håll. När tidningen Miljöaktuellt presenterade sin årliga ranking över Sveriges bästa miljökommuner i dag framgick det att Filipstad blev något av en listraket.
Kommunen hoppar upp från fjolårets 205:e plats bland de 288 kommunerna till plats 166 i år.

Tidningen Miljöaktuellt granskar varje år de svenska kommunernas miljöarbete och presenterar varje år en ranking utifrån sina resultat, dels baserade på en enkät som skickats ut till alla kommuner, dels på data som kommit in till Miljöaktuellt från externa aktörer som Vattenmyndigheterna, Energimyndigheten, Kommun- och landstingsdatabasen, Boverkets miljömålsenkät, Håll Sverige Rent, Ekomatcentrum, Naturskyddsföreningen samt Naturvårdsverket.

Två poängkällor

Kommunerna kunde få maximalt 30 poäng som bäst i Miljöaktuellts enkät liksom maximalt 30 poäng enligt nyckeltalet som baserats på uppgifterna från de externa aktörerna. Filipstad fick 11,65 poäng när det gäller nyckeltalen samt 12,5 poäng på sitt enkätsvar, sammanlagt gav det Filipstad 24,15 poäng av 60 möjliga i miljörankingen och en slutlig 166:e plats bland de 288 deltagande kommunerna.

– Vi gratulerar Filipstads kommun som klättrar från plats 205 i fjolårets ranking till plats 166 i år. Vi vill att rankingen ska vara en energiinjektion i kommunernas miljöarbete, både genom att vi lyfter fram föredömen och genom att vi är en blåslampa där det behövs förbättringar, säger Storforsbördige Mikael Salo som är chefredaktör på Miljöaktuellt.

Filipstad har nu klättrat på rankingen två år i följd. Fjolårets 205:e plats var en förbättring med 47 placeringar jämfört med 2013.

Lätt att klättra

Örebro blev årets bästa miljökommun i Sverige med en totalpoäng på 47,26, tvåa blev Lomma med 46,38 poäng medan Göteborg knep tredjeplatsen med 45,94 poäng. Karlstad blev bästa värmländska kommun med 45,74 poäng, vilket gav en femteplats totalt i Sverige.

Hällefors och Storfors hittas i bottenskiktet i årets miljöranking. Hällefors tog hand om plats 266 med 9,63 poängen medan Storfors blev 270.e bästa kommun med 9,15 poäng.

Hällefors och Storfors har dock alla möjligheter i världen att lätt klättra många placeringar till nästa års ranking, eftersom båda kommunerna fick noll poäng på enkäten som Miljöaktuellt skickade ut. Sannolikt beror nollpoängarna på att Hällefors och Storfors inte skickade in några svar.

– Ja, vanligtvis är det så att vissa kommuner inte har svarat på enkäterna medan andra kommuner har öppnat enkäterna men ändå inte skickat in några svar, säger John Håkansson som är projektledare för Sveriges bästa miljökommun.

Tidningen Miljöaktuellt granskar varje år de svenska kommunernas miljöarbete och presenterar varje år en ranking utifrån sina resultat, dels baserade på en enkät som skickats ut till alla kommuner, dels på data som kommit in till Miljöaktuellt från externa aktörer som Vattenmyndigheterna, Energimyndigheten, Kommun- och landstingsdatabasen, Boverkets miljömålsenkät, Håll Sverige Rent, Ekomatcentrum, Naturskyddsföreningen samt Naturvårdsverket.

Två poängkällor

Kommunerna kunde få maximalt 30 poäng som bäst i Miljöaktuellts enkät liksom maximalt 30 poäng enligt nyckeltalet som baserats på uppgifterna från de externa aktörerna. Filipstad fick 11,65 poäng när det gäller nyckeltalen samt 12,5 poäng på sitt enkätsvar, sammanlagt gav det Filipstad 24,15 poäng av 60 möjliga i miljörankingen och en slutlig 166:e plats bland de 288 deltagande kommunerna.

– Vi gratulerar Filipstads kommun som klättrar från plats 205 i fjolårets ranking till plats 166 i år. Vi vill att rankingen ska vara en energiinjektion i kommunernas miljöarbete, både genom att vi lyfter fram föredömen och genom att vi är en blåslampa där det behövs förbättringar, säger Storforsbördige Mikael Salo som är chefredaktör på Miljöaktuellt.

Filipstad har nu klättrat på rankingen två år i följd. Fjolårets 205:e plats var en förbättring med 47 placeringar jämfört med 2013.

Lätt att klättra

Örebro blev årets bästa miljökommun i Sverige med en totalpoäng på 47,26, tvåa blev Lomma med 46,38 poäng medan Göteborg knep tredjeplatsen med 45,94 poäng. Karlstad blev bästa värmländska kommun med 45,74 poäng, vilket gav en femteplats totalt i Sverige.

Hällefors och Storfors hittas i bottenskiktet i årets miljöranking. Hällefors tog hand om plats 266 med 9,63 poängen medan Storfors blev 270.e bästa kommun med 9,15 poäng.

Hällefors och Storfors har dock alla möjligheter i världen att lätt klättra många placeringar till nästa års ranking, eftersom båda kommunerna fick noll poäng på enkäten som Miljöaktuellt skickade ut. Sannolikt beror nollpoängarna på att Hällefors och Storfors inte skickade in några svar.

– Ja, vanligtvis är det så att vissa kommuner inte har svarat på enkäterna medan andra kommuner har öppnat enkäterna men ändå inte skickat in några svar, säger John Håkansson som är projektledare för Sveriges bästa miljökommun.