2015-06-18 06:00

2015-06-18 08:19

Diana kan bli Årets konditor

FILIPSTAD/STOCKHOLM: Filipstadstjej har chansen

Diana Lund från Filipstad är en av de fem finalisterna i Årets Konditor 2015 – det svenska mästerskapet för professionella konditorer. Årets tävling har temat Show-off vilket innebär att juryn vill se uppseendeväckande bakverk som överraskar.

Finalisterna ska inom loppet av tio timmar under två dagar skapa en våningstårta med minst tre våningar, en tartalette, två olika praliner samt ett hemligt klassiskt bakverk i ett modernt utförande.

Finalen äger rum på Stockholmsmässan i Älvsjö den 8-9 oktober i samband med Bak- och chokladfestivalen.

De fem konditorerna som ska tävla om vem som blir Årets Konditor 2015 har utsetts och nu står titeln Årets konditor – svensk mästare samt ett stipendium på 40 000 kronor på spel.

Finalist från Filipstad

En av finalisterna är Diana Lund, 25 år, som till vardags jobbar som konditor på Dessert och choklad Stockholm. Det är första gången som Diana deltar i Årets Konditor men hon har tidigare tävlingserfarenhet från skol-SM i bageri 2008 och från SM för unga bagare 2009.

– Jag tycker om att pusha och utmana mig själv och ser verkligen fram emot att se vad jag kan skapa under tidspress. Min starkaste sida och det som kommer hjälpa mig till vinst är mitt sinne för detaljer. Att vinna tävlingen skulle öppna många dörrar. Jag kommer ge allt, säger Diana Lund.

Årlig tävling

Tävlingen arrangeras årligen av branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer och genomförs framför publik. Under två fullspäckade dagar ska finalisterna skapa en våningstårta med minst tre våningar, en tartelett, två olika praliner samt ett hemligt klassiskt bakverk i ett modernt utförande.

Samtliga bakverk ska tillverkas på plats på Stockholmsmässan och en stor publik kommer att följa konditorerna tävlingen igenom.

Skapelserna och tillvägagångssättet i arbetet under tävlingen bedöms av en metodjury och en smakjury. Vinnaren tilldelas den ärofulla titeln Årets konditor och svensk mästare i konditori och belönas med ett stipendium på 40 000 kronor.

Finalisterna ska inom loppet av tio timmar under två dagar skapa en våningstårta med minst tre våningar, en tartalette, två olika praliner samt ett hemligt klassiskt bakverk i ett modernt utförande.

Finalen äger rum på Stockholmsmässan i Älvsjö den 8-9 oktober i samband med Bak- och chokladfestivalen.

De fem konditorerna som ska tävla om vem som blir Årets Konditor 2015 har utsetts och nu står titeln Årets konditor – svensk mästare samt ett stipendium på 40 000 kronor på spel.

Finalist från Filipstad

En av finalisterna är Diana Lund, 25 år, som till vardags jobbar som konditor på Dessert och choklad Stockholm. Det är första gången som Diana deltar i Årets Konditor men hon har tidigare tävlingserfarenhet från skol-SM i bageri 2008 och från SM för unga bagare 2009.

– Jag tycker om att pusha och utmana mig själv och ser verkligen fram emot att se vad jag kan skapa under tidspress. Min starkaste sida och det som kommer hjälpa mig till vinst är mitt sinne för detaljer. Att vinna tävlingen skulle öppna många dörrar. Jag kommer ge allt, säger Diana Lund.

Årlig tävling

Tävlingen arrangeras årligen av branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer och genomförs framför publik. Under två fullspäckade dagar ska finalisterna skapa en våningstårta med minst tre våningar, en tartelett, två olika praliner samt ett hemligt klassiskt bakverk i ett modernt utförande.

Samtliga bakverk ska tillverkas på plats på Stockholmsmässan och en stor publik kommer att följa konditorerna tävlingen igenom.

Skapelserna och tillvägagångssättet i arbetet under tävlingen bedöms av en metodjury och en smakjury. Vinnaren tilldelas den ärofulla titeln Årets konditor och svensk mästare i konditori och belönas med ett stipendium på 40 000 kronor.

Diana Lund

Ålder: 25 år

Födelseort: Filipstad


Arbetsplats: Dessert och Choklad Stockholm

Favoritbakverk: Kardemummabulle