2015-06-16 06:00

2015-06-16 06:00

Hemlig resa med SPF

FÖRENINGSLIV: Några gissade rätt

Tisdagen den 9 juni när solen sken som bäst reste 46 SPF-are med Filipstadsbuss på en hemlig dagsresa. Med några ledtrådar kunde endast ett par deltagare gissa rätt vilket resmålet var. Efter kaffe i Arboga och när vi passerat Eskilstuna, talade reseledaren om att resmålet var Sparreholm.

Där steg en mycket bra guide på bussen och under rundturen berättade hon om Sparreholms historia.

Därefter delades gruppen upp i två, där den ena gruppen besökte Nostalgimuseumet. Det blev en resa genom tiden med besök på frisörsalong, färg-, järn- och lanthandel från 1900-talets början. Här fanns också samlingar av gamla motorcyklar, mopeder, cyklar med mera. Där fanns också historiska leksaker, barnvagnar och kameror.

Den andra gruppen besökte Båvens spinnhus som är ett två år gammalt ullspinneri. Damernas affärsidé var att ta tillvara och förädla fårull från närområdet. I Sörmland finns idag cirka 27 000 får och den mesta ullen slängdes eller eldades upp. Detta ville de energiska damerna ändra på och 10 olika hög effektiva maskiner anskaffades från Kanada.

Efter en mycket god lunch i Garaget bytte grupperna.

Efter dessa besök kunde deltagarna välja att antingen besöka Sparreholms slotts intressanta bilmuseum med bland annat en Mercedes 540K från 1936 som hade ägds av prins Gustaf Adolf och en Cadillac V8 från 1939, eller besöka ett shoppingcenter.

När besöken var slut startade hemfärden med kaffestopp i Katrineholm.

SPF Aktivs kommande resor är kryssning med Birka 9-13 juli, Hemlig dagstur 18 augusti, skördefest på Åland 17-18 september, adventresa, Holland våren 2016.

Där steg en mycket bra guide på bussen och under rundturen berättade hon om Sparreholms historia.

Därefter delades gruppen upp i två, där den ena gruppen besökte Nostalgimuseumet. Det blev en resa genom tiden med besök på frisörsalong, färg-, järn- och lanthandel från 1900-talets början. Här fanns också samlingar av gamla motorcyklar, mopeder, cyklar med mera. Där fanns också historiska leksaker, barnvagnar och kameror.

Den andra gruppen besökte Båvens spinnhus som är ett två år gammalt ullspinneri. Damernas affärsidé var att ta tillvara och förädla fårull från närområdet. I Sörmland finns idag cirka 27 000 får och den mesta ullen slängdes eller eldades upp. Detta ville de energiska damerna ändra på och 10 olika hög effektiva maskiner anskaffades från Kanada.

Efter en mycket god lunch i Garaget bytte grupperna.

Efter dessa besök kunde deltagarna välja att antingen besöka Sparreholms slotts intressanta bilmuseum med bland annat en Mercedes 540K från 1936 som hade ägds av prins Gustaf Adolf och en Cadillac V8 från 1939, eller besöka ett shoppingcenter.

När besöken var slut startade hemfärden med kaffestopp i Katrineholm.

SPF Aktivs kommande resor är kryssning med Birka 9-13 juli, Hemlig dagstur 18 augusti, skördefest på Åland 17-18 september, adventresa, Holland våren 2016.