2015-06-16 06:00

2015-06-16 06:00

Bland blommor och gräs

ASPHYTTAN: De vilda blommornas dag

BLOMMIGT. De vilda blommornas dag firades under söndagen i Asphyttan med en blomstervandring längs kanalen.

Det är en dag som firas över hela Norden av botaniker och växtintresserade och det är just en sådan samling åhörare Bertil Persson har med sig under vandringen, som går längs med slussarna och den gamla kanalen i Asphyttan.

– En botanist med en lupp under 50 kronor är en styggelse i naturen! sa en gammal professor till mig, säger Bertil och visar upp nämnda arbetsverktyg.

Det är med förstärkare om halsen och gummistövlar på fötterna Bertil med pedagogisk och faktakunnig hand leder den samlade gruppen genom allt från prydnadsväxter från 1700-talet och allsköns ogräs. Vad skillnaden är mellan de olika klassificeringarna ändras med tiden beroende både på personlig smak och på de ändringar som sker i klimatet och växternas möjligheter att gro. Växter är inte heller ofta vad det utger sig för att vara.

– Habitus är det man gör med vackra flickor, en yttre bedömning av blommans beskaffenhet. Som inte alltid stämmer. Modern DNA-teknik har visat att växter man tidigare trodde var släkt så icke längre är det.

Det är en intressant och lärorik vandring, där man inte bara får sig en god dos botanik och växtlära av Bertil och hans assisterande kamrat Peter Danielson. Utan man får även med sig väldigt mycket historia, såväl lokalt som nationellt. Och hade det inte varit för att Bertils hustru Inger hade klockan på sig så hade nog vandringen blivit några timmar till.

Det är en dag som firas över hela Norden av botaniker och växtintresserade och det är just en sådan samling åhörare Bertil Persson har med sig under vandringen, som går längs med slussarna och den gamla kanalen i Asphyttan.

– En botanist med en lupp under 50 kronor är en styggelse i naturen! sa en gammal professor till mig, säger Bertil och visar upp nämnda arbetsverktyg.

Det är med förstärkare om halsen och gummistövlar på fötterna Bertil med pedagogisk och faktakunnig hand leder den samlade gruppen genom allt från prydnadsväxter från 1700-talet och allsköns ogräs. Vad skillnaden är mellan de olika klassificeringarna ändras med tiden beroende både på personlig smak och på de ändringar som sker i klimatet och växternas möjligheter att gro. Växter är inte heller ofta vad det utger sig för att vara.

– Habitus är det man gör med vackra flickor, en yttre bedömning av blommans beskaffenhet. Som inte alltid stämmer. Modern DNA-teknik har visat att växter man tidigare trodde var släkt så icke längre är det.

Det är en intressant och lärorik vandring, där man inte bara får sig en god dos botanik och växtlära av Bertil och hans assisterande kamrat Peter Danielson. Utan man får även med sig väldigt mycket historia, såväl lokalt som nationellt. Och hade det inte varit för att Bertils hustru Inger hade klockan på sig så hade nog vandringen blivit några timmar till.