2015-06-12 07:41

2015-06-12 07:41

Berusad 22-åring får fängelse

FILIPSTAD/HÄLLEFORS: Grovt rattfylleri

Fängelse är vad en 22-årig man från Hällefors har att vänta efter att han kört bil under kraftig påverkan av alkohol.
Mannen förklarar sin gärning med att han handlat i nödvärn.

Enligt domen som föll i Värmlands tingsrätt i veckan, ska den aktuella händelsen ha utspelat sig i mars. Mannen var tillsammans med sju andra personer på en fest i Filipstad när han plötsligt, enligt egen utsago, blev överfallen.

En man som enligt 22-åringen hade uppbackning av fem andra personer ska ha gett sig på honom utanför huset där festen hölls.

22-åringen har angett att han ska ha blivit slagen med ett tillhygge i bakhuvudet samt att han blivit utsatt för ett strupgrepp.

Trots att han druckit flera starköl satte han sig direkt efter misshandeln bakom ratten och började köra mot sitt hem i Hällefors. Det dröjde dock inte länge förrän mannen blev stoppad av en polispatrull. Efter ett alkoholtest visade det sig att mannen hade 1,1 promille i blodet.

Mannen har försökt svära sig fri från att ta ansvar för gärningen då han menar att han handlat i nödvärn. Tingsrätten har dock gjort bedömningen att någon nödrätt inte förelegat och därför valt att döma honom enligt åtalet för grovt rattfylleri.

22-åringen är sedan tidigare ostraffad men då brottet betraktas som grovt dömdes han ändå till en månads fängelse.

Enligt domen som föll i Värmlands tingsrätt i veckan, ska den aktuella händelsen ha utspelat sig i mars. Mannen var tillsammans med sju andra personer på en fest i Filipstad när han plötsligt, enligt egen utsago, blev överfallen.

En man som enligt 22-åringen hade uppbackning av fem andra personer ska ha gett sig på honom utanför huset där festen hölls.

22-åringen har angett att han ska ha blivit slagen med ett tillhygge i bakhuvudet samt att han blivit utsatt för ett strupgrepp.

Trots att han druckit flera starköl satte han sig direkt efter misshandeln bakom ratten och började köra mot sitt hem i Hällefors. Det dröjde dock inte länge förrän mannen blev stoppad av en polispatrull. Efter ett alkoholtest visade det sig att mannen hade 1,1 promille i blodet.

Mannen har försökt svära sig fri från att ta ansvar för gärningen då han menar att han handlat i nödvärn. Tingsrätten har dock gjort bedömningen att någon nödrätt inte förelegat och därför valt att döma honom enligt åtalet för grovt rattfylleri.

22-åringen är sedan tidigare ostraffad men då brottet betraktas som grovt dömdes han ändå till en månads fängelse.