2015-06-04 06:00

2015-06-04 06:00

Gunde lyfts fram på 6 juni

FILIPSTAD: Nationaldag med mer än blågul yra

Nationaldagen bjuder inte bara på flaggviftning och blågula ballonger.

Det blir också tillfälle att njuta av ett Gunde Johansson-program med Rolf Mårth.

Ferlin är Filipstads stora statykändis, men inte långt från den välbekanta soffan står en annan kulturprofil staty. Det är Gunde Johansson, som med gitarren i famnen blickar ut över stadsparken.

Just där, vid Gundestatyn, hålls konserten på lördag eftermiddag.

Visorna lyfts fram

Det är femte året som Gunde får ett program på nationaldagen till sin ära, och första gången var invigningsåret 2011.

Rolf Mårth är artisten som ska lyfta fram Gunde Johanssons musik och diktning. Gunde skrev visor till sig själv i text och musik, men är också känd för tonsättningar av bland annat Dan Andersson och Nils Ferlin. Till exempel var det Gunde Johansson som skrev den kända melodin till Dan Anderssons Omkring tiggarn från Luossa, och Gunde Johanssons gamla hit Torparvisan fick ett nytt liv tack vare Sven-Ingvars.

Prisade sångare

Gunde Johanssons och Rolf Mårths vägar korsades inom kulturföreningen Ferlingruppen och de båda har även en gemensam nämnare i att båda fått Nils Ferlin-sällskapets trubadurpris. Rolf Mårth har för övrigt även förärats Dan Andersson-sällskapets Gunde Johansson-pris.

Gunde Johansson föddes i Lindfors 1922 och dog i Motjärnshyttan 1995. Om han hade ett visitkort bör det ha varit långt: vissångare, författare, kompositör, konstnär, estradör och livsfilosof är benämningar som Rolf Mårth räknar upp.

Ferlin är Filipstads stora statykändis, men inte långt från den välbekanta soffan står en annan kulturprofil staty. Det är Gunde Johansson, som med gitarren i famnen blickar ut över stadsparken.

Just där, vid Gundestatyn, hålls konserten på lördag eftermiddag.

Visorna lyfts fram

Det är femte året som Gunde får ett program på nationaldagen till sin ära, och första gången var invigningsåret 2011.

Rolf Mårth är artisten som ska lyfta fram Gunde Johanssons musik och diktning. Gunde skrev visor till sig själv i text och musik, men är också känd för tonsättningar av bland annat Dan Andersson och Nils Ferlin. Till exempel var det Gunde Johansson som skrev den kända melodin till Dan Anderssons Omkring tiggarn från Luossa, och Gunde Johanssons gamla hit Torparvisan fick ett nytt liv tack vare Sven-Ingvars.

Prisade sångare

Gunde Johanssons och Rolf Mårths vägar korsades inom kulturföreningen Ferlingruppen och de båda har även en gemensam nämnare i att båda fått Nils Ferlin-sällskapets trubadurpris. Rolf Mårth har för övrigt även förärats Dan Andersson-sällskapets Gunde Johansson-pris.

Gunde Johansson föddes i Lindfors 1922 och dog i Motjärnshyttan 1995. Om han hade ett visitkort bör det ha varit långt: vissångare, författare, kompositör, konstnär, estradör och livsfilosof är benämningar som Rolf Mårth räknar upp.