2015-06-03 10:00

2015-06-03 10:04

Östen tar resten med sig

FILIPSTAD: Kommer de med solsken till nationaldagen?

Regn, regn och regn – men till 6 juni ska det väl ändå kunna bli sol i Filipstad.
Då kommer nämligen gänget vars största hit innehåller den löftesrika raden ”kommer med solsken till dig”.
Östen med resten spelar upp till stora kafferepet på torget.

Östen med resten firar 30-årsjubileum i år och det är ett trivsamt gäng som kamperat ihop. Östen heter Eriksson i efternamn och ”resten” består av Jens Kristensen, Staffan Lindfors och Gunnar Morén.

Namnet fick de i farten av Lasse Berghagen, som skulle presentera dem i ett tv-program och associerade till Östen Warnebring, som brukade kallas Östen med rösten – och så blev det Östen med resten.

– Vi tänkte byta namn ett tag i början av 2000-talet. Vi gick ut i direktsändning i tv inför något program vi skulle vara med i och sa att vi skulle byta, och sen höll vi på och greja och snacka om vad vi skulle heta. När det var dags sa programledaren ”vad ska ni heta nu då” och då inför hela svenska folket säger vi ”vi ska heta före detta Östen med resten”.

Inte lättbytt

Östen Eriksson skrattar vid blotta minnet – det är inte så lätt att ändra på ett namn som blivit inarbetat och egentligen, kom de fram till, gillade de namnet. Det är inga sura miner från ”resten” över att klumpas ihop.

– Det är bra, vi driver med varandra på scenen och de får köra rätt hårt med mig, lovar han.

De har gjort sig kända just för att skoja och spexa mycket på scenen, och för de glada låtarna från Melodifestvalen förstås. Men de är också gedigna musiker med stor skicklighet på sina instrument – och även om de kommer från lite olika bakgrunder musikaliskt har de en gemensam bas i folkmusiken.

– Det är folkmusiken som är vår musik. Melodifestivalen är ju inte vi egentligen, säger Östen.

Östen med resten har också landat i en högst gemensam syn på karriären och vad som är viktigt att göra och inte. De är inte ute på veckolånga turnéer och de är ense om prioriteringarna – kanske är det just därför bandet har hållit i 30 år.

– Vi har alltid låtit våra privata liv gå i första hand. Gänget har aldrig varit första prioritet, men att bara träffas och spela tillsammans har också varit en stor prioritet.

Paus gav energi

Östen Eriksson berättar att bandet en gång tog paus i ett helt år, för att de kände sig lite trötta på spelandet. De fortsatte dock att umgås privat under paustiden och till sist var de tillbaka i musiken, med ny lust och spelglädje, likt kor som skuttar ut på bete:

– Man hoppar så juvren studsar!

Mötet med publiken ger också kraft.

– Jag tycker om att spela och att få stå på scenen och spela inför folk. Det är ett privilegium. Många har det här som ett drömyrke, att få framträda inför andra och göra andra glada. Det är väl ett kall så gott som något!

Han konstaterar att publiken föryngrades efter Melodifestivalen, men över huvud taget har Östen med resten en ganska blandad publik.

– Barn gillar mycket av det vi gör, sen faller det väl ifrån lite under tonåren och sen kommer de igen vid 40-45, beskriver Östen.

Mer av Norge

I Filipstad lär det också bli blandad publik – på nationaldagen går alla man ur huse. Östen Eriksson erkänner dock att själv brukar han faktiskt inte fira 6 juni i någon högre grad.

– Jag brukar inte fira den egentligen, jag är inte så nationalistisk av mig på det viset. Midsommarafton och att fira sommarsolståndet är lite häftigare! Men det är jättetrevligt och kul när folk har anledning att gå ut och fira. Det är för lite Norge i Sverige!

Till sist – kommer ni med solsken nu då?

– Vi får hoppas att vi kan leva upp till det en sån här dag. Men enligt väderprognoserna ska det bli 18-20 grader och inget regn.

Östen med resten firar 30-årsjubileum i år och det är ett trivsamt gäng som kamperat ihop. Östen heter Eriksson i efternamn och ”resten” består av Jens Kristensen, Staffan Lindfors och Gunnar Morén.

Namnet fick de i farten av Lasse Berghagen, som skulle presentera dem i ett tv-program och associerade till Östen Warnebring, som brukade kallas Östen med rösten – och så blev det Östen med resten.

– Vi tänkte byta namn ett tag i början av 2000-talet. Vi gick ut i direktsändning i tv inför något program vi skulle vara med i och sa att vi skulle byta, och sen höll vi på och greja och snacka om vad vi skulle heta. När det var dags sa programledaren ”vad ska ni heta nu då” och då inför hela svenska folket säger vi ”vi ska heta före detta Östen med resten”.

Inte lättbytt

Östen Eriksson skrattar vid blotta minnet – det är inte så lätt att ändra på ett namn som blivit inarbetat och egentligen, kom de fram till, gillade de namnet. Det är inga sura miner från ”resten” över att klumpas ihop.

– Det är bra, vi driver med varandra på scenen och de får köra rätt hårt med mig, lovar han.

De har gjort sig kända just för att skoja och spexa mycket på scenen, och för de glada låtarna från Melodifestvalen förstås. Men de är också gedigna musiker med stor skicklighet på sina instrument – och även om de kommer från lite olika bakgrunder musikaliskt har de en gemensam bas i folkmusiken.

– Det är folkmusiken som är vår musik. Melodifestivalen är ju inte vi egentligen, säger Östen.

Östen med resten har också landat i en högst gemensam syn på karriären och vad som är viktigt att göra och inte. De är inte ute på veckolånga turnéer och de är ense om prioriteringarna – kanske är det just därför bandet har hållit i 30 år.

– Vi har alltid låtit våra privata liv gå i första hand. Gänget har aldrig varit första prioritet, men att bara träffas och spela tillsammans har också varit en stor prioritet.

Paus gav energi

Östen Eriksson berättar att bandet en gång tog paus i ett helt år, för att de kände sig lite trötta på spelandet. De fortsatte dock att umgås privat under paustiden och till sist var de tillbaka i musiken, med ny lust och spelglädje, likt kor som skuttar ut på bete:

– Man hoppar så juvren studsar!

Mötet med publiken ger också kraft.

– Jag tycker om att spela och att få stå på scenen och spela inför folk. Det är ett privilegium. Många har det här som ett drömyrke, att få framträda inför andra och göra andra glada. Det är väl ett kall så gott som något!

Han konstaterar att publiken föryngrades efter Melodifestivalen, men över huvud taget har Östen med resten en ganska blandad publik.

– Barn gillar mycket av det vi gör, sen faller det väl ifrån lite under tonåren och sen kommer de igen vid 40-45, beskriver Östen.

Mer av Norge

I Filipstad lär det också bli blandad publik – på nationaldagen går alla man ur huse. Östen Eriksson erkänner dock att själv brukar han faktiskt inte fira 6 juni i någon högre grad.

– Jag brukar inte fira den egentligen, jag är inte så nationalistisk av mig på det viset. Midsommarafton och att fira sommarsolståndet är lite häftigare! Men det är jättetrevligt och kul när folk har anledning att gå ut och fira. Det är för lite Norge i Sverige!

Till sist – kommer ni med solsken nu då?

– Vi får hoppas att vi kan leva upp till det en sån här dag. Men enligt väderprognoserna ska det bli 18-20 grader och inget regn.