2015-06-02 15:55

2015-06-02 15:55

Miljöministern kritiseras av KU för uttalande om vargjakt

ROVDJUR: "Kan ha påverkat beslutsfattare"

Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) får kritik av Konstitutionsutskottet, KU.
Kritiken rör ett uttalande ministern gjorde om Naturvårdsverkets beslut om licensjakt på varg.

Åsa Romson tyckte till om Naturvårdsverkets beslut att delegera beslutsrätten om licensjakt på varg till länsstyrelserna. Hon beklagade beslutet i ett uttalande i en intervju i radion, ett uttalande som KU-anmäldes av förra landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C).

– För mig framstår det som att hon kritiserar myndighetens agerande i ett specifikt fall och det är inte förenligt med regeringsformen, sa Eskil Erlandsson då.

Nu ger KU honom rätt.

”Ministerns uttalande kan uppfattas som en kritik i efterhand mot Naturvårdsverkets beslut. Det går heller inte att utesluta att uttalandet tog upp frågor som var av betydelse för länsstyrelsernas beslut om licensjakt och Naturvårdsverkets prövningar av överklaganden av länsstyrelsernas beslut” skriver KU på sin hemsida.

Per-Ingvar Johnsson, centerpartistisk ledamot i KU, är nöjd med beslutet, som var enigt.

– Genom att kritisera det beslut som Naturvårdsverket tagit så utsattes länsstyrelserna för påverkan inför kommande överklaganden. Det agerandet har ett enigt Konstitutionsutskott valt att kritisera. Som statsråd måste man vara väldigt försiktig med när och hur man uttalar sig i pågående processer. Här har Åsa Romson brustit och gått över en gräns, säger han i ett pressmeddelande.

Åsa Romson tyckte till om Naturvårdsverkets beslut att delegera beslutsrätten om licensjakt på varg till länsstyrelserna. Hon beklagade beslutet i ett uttalande i en intervju i radion, ett uttalande som KU-anmäldes av förra landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C).

– För mig framstår det som att hon kritiserar myndighetens agerande i ett specifikt fall och det är inte förenligt med regeringsformen, sa Eskil Erlandsson då.

Nu ger KU honom rätt.

”Ministerns uttalande kan uppfattas som en kritik i efterhand mot Naturvårdsverkets beslut. Det går heller inte att utesluta att uttalandet tog upp frågor som var av betydelse för länsstyrelsernas beslut om licensjakt och Naturvårdsverkets prövningar av överklaganden av länsstyrelsernas beslut” skriver KU på sin hemsida.

Per-Ingvar Johnsson, centerpartistisk ledamot i KU, är nöjd med beslutet, som var enigt.

– Genom att kritisera det beslut som Naturvårdsverket tagit så utsattes länsstyrelserna för påverkan inför kommande överklaganden. Det agerandet har ett enigt Konstitutionsutskott valt att kritisera. Som statsråd måste man vara väldigt försiktig med när och hur man uttalar sig i pågående processer. Här har Åsa Romson brustit och gått över en gräns, säger han i ett pressmeddelande.