2015-05-23 06:00

2015-05-23 06:00

Kyrkokörerna sjunger vårsångerna

MUSIK: Musikalisk njutning i Brattfors och Nordmark

På söndagen kommer våren till Brattfors och Nordmark – det kommer kyrkokörerna i de båda kyrkorna att se till. De ger gemensam konsert, för säkerhets skull i dubbel upplaga och frestar med ett brett och ytterst vårbetonat program.

Klockan 16 i Brattfors och 19.30 i Nordmark är klockslagen som gäller och de båda körerna kommer att smälta ihop till en.

De har övat in en stor mängd sånger och alltifrån irländskt och skotskt till klassiska svenska vårvisor och jazz ryms i programmet. Gemensamma nämnare finns dock, oavsett om det är Gärdestad eller Schubert som är upphovsmannen.

– Vi sjunger glada, ljusa, luftiga vårsånger som man blir glad och pigg av – även när man sjunger dem! säger Katre Lehtsaar Helmersson.

Hon är körledare men framträder även med sin fiol och hon får sällskap av Per Kuntze, som spelar både säckpipa och gitarr.

– Säckpipa har vi inte haft med förut, det är alltid väldigt speciellt och tar verkligen tag i en. Vi börjar med en skotsk polka och så avslutar vi med Amazing Grace – det här ser jag verkligen fram emot!

Sångerskan Susanne Andersson är med som solist, Kerstin Chrunak kompar på piano och prästen Per Saxholm deltar både som körsångare och som präst och leder andakten. Totalt ingår cirka 30 personer bland de medverkande med kör och solister.

Katre berättar att körerna normalt sett tränar var och en på sitt håll, men inför konserter av det här slaget träffas man för att förebereda sig tillsammans också. I onsdags kväll var det gemensam övning inför söndagens konserter och Katre har facit: det lyckas även den här gången att jämka samman två körer till en:

– Det smälter väldigt fint ihop,

Körerna umgås också på andra sätt: man gör utflykter och resor ihop.

– Det är ett härligt gäng som vi sjunger med!

Klockan 16 i Brattfors och 19.30 i Nordmark är klockslagen som gäller och de båda körerna kommer att smälta ihop till en.

De har övat in en stor mängd sånger och alltifrån irländskt och skotskt till klassiska svenska vårvisor och jazz ryms i programmet. Gemensamma nämnare finns dock, oavsett om det är Gärdestad eller Schubert som är upphovsmannen.

– Vi sjunger glada, ljusa, luftiga vårsånger som man blir glad och pigg av – även när man sjunger dem! säger Katre Lehtsaar Helmersson.

Hon är körledare men framträder även med sin fiol och hon får sällskap av Per Kuntze, som spelar både säckpipa och gitarr.

– Säckpipa har vi inte haft med förut, det är alltid väldigt speciellt och tar verkligen tag i en. Vi börjar med en skotsk polka och så avslutar vi med Amazing Grace – det här ser jag verkligen fram emot!

Sångerskan Susanne Andersson är med som solist, Kerstin Chrunak kompar på piano och prästen Per Saxholm deltar både som körsångare och som präst och leder andakten. Totalt ingår cirka 30 personer bland de medverkande med kör och solister.

Katre berättar att körerna normalt sett tränar var och en på sitt håll, men inför konserter av det här slaget träffas man för att förebereda sig tillsammans också. I onsdags kväll var det gemensam övning inför söndagens konserter och Katre har facit: det lyckas även den här gången att jämka samman två körer till en:

– Det smälter väldigt fint ihop,

Körerna umgås också på andra sätt: man gör utflykter och resor ihop.

– Det är ett härligt gäng som vi sjunger med!