2015-05-22 17:41

2015-05-22 17:41

Han öppnar Barilla för besök

HELGPRAT: Ulf Elmér

Öppet hus. På lördag eftermiddag den 23 maj är det öppet hus på Barilla. Bland annat finns det möjlighet att få se produktionen inne i fabriken. Dessutom firar både butiken och museet femårsjubileum.

Ulf Elmér, materialhanteringschef på Barilla, har haft mycket att göra för att förbereda arrangemanget.

1 Vad står på programmet?

– Barilla-dagen är en årlig tradition som vi i år har vid fabriken på lördag eftermiddag. Vi har i år riktat in oss på handikappidrott och mångfald. Därför har vi bjudit in Anders Olsson, med sitt team, från Hagfors. Anders kommer att ha en halvtimmes föreläsning vid två tillfällen, han berättar då om sitt handikapp och vad han åstadkommit. Det kommer även att genomföras ett ”rullstollsrace”, vi har segways på plats och det blir lite information om handikapprullstolar, berättar Ulf Elmér.

– Sedan har vi också en visning av produktionslinje 18 och 19 i fabriken, samt visning av höglagret. Och sedan bjuds det på kaffe och fika, med knäckebrödsmacka. Det finns även tillfälle att provsmaka nya knäckebröd.

2 Varför arrangerar ni öppet hus?

– Historiskt sett så har det varit en personalfest. Sedan gjordes avsteg från detta och man skapade Barilla-dagen, när scenen byggdes på torget i centrum. Vi hade öppet hus vid fabriken för 3-4 år sedan, nu gör vi ett likadant arrangemang som den gången, vi har även haft Barilla-dagen vid scenen på torget vid två tillfällen. Eftersom både butiken och museet fyller fem år så har vi lagt arrangemanget vid fabriken. Vi vill kunna visa produktionen för allmänheten.

3 Hur många besökare räknar ni med?

– Det är svårt att uppskatta men sist var det kö till fabriksvisningen, men det beror vädret och nu hoppas vi på solsken och uppehållsväder. Vi uppskattar att det kan komma omkring 2 000 besökare.

4 Hur går företaget i dag?

– Det är en väldigt positiv utveckling på knäckebrödsförsäljningen och en positiv utveckling på knäckebrödsmarknaden. I dag arbetar strax under 500 personer på fabriken i Filipstad, säger han och fortsätter:

– Vi har även en positiv utveckling på besöksantalet vid butiken och museet. Vi hade cirka 30 000 besökare förra året. Det är det största besöksmålet i Filipstad, förutom Oxhälja marknad.

5 Hur mycket förberedelser har det varit inför öppet hus?

– Som vanligt har vi haft en hel grupp med personer som arbetat med detta. Vi tar även hjälp av lokala idrottsföreningar som assisterar oss, bland annat vid fabriksvisningen. Det är också en hel del anställda som ställer upp som guider under dagen. Dagen engagerar många i personalen och alla tycker det är viktigt att visa upp arbetsplatsen för anhöriga och andra besökare, alla känner stolthet över arbetsplatsen.

Ulf Elmér, materialhanteringschef på Barilla, har haft mycket att göra för att förbereda arrangemanget.

1 Vad står på programmet?

– Barilla-dagen är en årlig tradition som vi i år har vid fabriken på lördag eftermiddag. Vi har i år riktat in oss på handikappidrott och mångfald. Därför har vi bjudit in Anders Olsson, med sitt team, från Hagfors. Anders kommer att ha en halvtimmes föreläsning vid två tillfällen, han berättar då om sitt handikapp och vad han åstadkommit. Det kommer även att genomföras ett ”rullstollsrace”, vi har segways på plats och det blir lite information om handikapprullstolar, berättar Ulf Elmér.

– Sedan har vi också en visning av produktionslinje 18 och 19 i fabriken, samt visning av höglagret. Och sedan bjuds det på kaffe och fika, med knäckebrödsmacka. Det finns även tillfälle att provsmaka nya knäckebröd.

2 Varför arrangerar ni öppet hus?

– Historiskt sett så har det varit en personalfest. Sedan gjordes avsteg från detta och man skapade Barilla-dagen, när scenen byggdes på torget i centrum. Vi hade öppet hus vid fabriken för 3-4 år sedan, nu gör vi ett likadant arrangemang som den gången, vi har även haft Barilla-dagen vid scenen på torget vid två tillfällen. Eftersom både butiken och museet fyller fem år så har vi lagt arrangemanget vid fabriken. Vi vill kunna visa produktionen för allmänheten.

3 Hur många besökare räknar ni med?

– Det är svårt att uppskatta men sist var det kö till fabriksvisningen, men det beror vädret och nu hoppas vi på solsken och uppehållsväder. Vi uppskattar att det kan komma omkring 2 000 besökare.

4 Hur går företaget i dag?

– Det är en väldigt positiv utveckling på knäckebrödsförsäljningen och en positiv utveckling på knäckebrödsmarknaden. I dag arbetar strax under 500 personer på fabriken i Filipstad, säger han och fortsätter:

– Vi har även en positiv utveckling på besöksantalet vid butiken och museet. Vi hade cirka 30 000 besökare förra året. Det är det största besöksmålet i Filipstad, förutom Oxhälja marknad.

5 Hur mycket förberedelser har det varit inför öppet hus?

– Som vanligt har vi haft en hel grupp med personer som arbetat med detta. Vi tar även hjälp av lokala idrottsföreningar som assisterar oss, bland annat vid fabriksvisningen. Det är också en hel del anställda som ställer upp som guider under dagen. Dagen engagerar många i personalen och alla tycker det är viktigt att visa upp arbetsplatsen för anhöriga och andra besökare, alla känner stolthet över arbetsplatsen.