2015-05-07 06:00

2015-05-07 06:00

Viktigt om rattfylleri

FILIPSTAD: Trafiknykterhetens dag uppmärksammades

”Ingen ska dö av rattfylleri.”
Det var det klara budskapet när Trafiknykterhetens dag uppmärksammades.
– När någon kör rattfull drabbar det inte bara en utan så många, säger Alf Andersson från MHF.

Förutom att få bilen ordentligt synad bjöds kunderna på Opus bilprovning om onsdagen på upplysande information som påtalade vikten av allmänhetens ansvar mot rattfylleri. Liksom många gånger tidigare var det Alf Andersson, i egenskap av representant för MHF –Motorförarnas helnykterhetsförbund, som stod och delade ut foldrar under Trafiknykterhetens dag.

– De flesta har ingen avvikande åsikt utan tycker det är positivt att det uppmärksammas så här, säger han.

Trafiknykterhetens dag är en nationell manifestation mot rattfylleri som anordnas av MHF, MADD – Mothers against drunk driving, stödnätverk för de som drabbats av rattfylleri och en rad andra samarbetspartners. Syftet med dagen är att uppmärksamma de ofta tragiska konsekvenserna som uppstår när någon kör påverkad.

– Det är många oskyldiga som drabbas. Och då är det inte bara en person det handlar om, händer något drabbar det ju hela familjen, säger Andersson.

Enligt MHF har nära 17 000 människor skadats allvarligt på grund av rattfylleri de senaste tio åren. I runda tal räknat ger sig cirka 500 personer varje timme, dygnet runt, ut i trafiken efter att ha druckit.

Genom information och kunskap hoppas Andersson att fler tänker till en extra gång. Samtidigt tycker han det är viktigt att alla och en var vågar säga till och försöka förhindra att berusade personer sätter sig bakom ratten.

Förutom att få bilen ordentligt synad bjöds kunderna på Opus bilprovning om onsdagen på upplysande information som påtalade vikten av allmänhetens ansvar mot rattfylleri. Liksom många gånger tidigare var det Alf Andersson, i egenskap av representant för MHF –Motorförarnas helnykterhetsförbund, som stod och delade ut foldrar under Trafiknykterhetens dag.

– De flesta har ingen avvikande åsikt utan tycker det är positivt att det uppmärksammas så här, säger han.

Trafiknykterhetens dag är en nationell manifestation mot rattfylleri som anordnas av MHF, MADD – Mothers against drunk driving, stödnätverk för de som drabbats av rattfylleri och en rad andra samarbetspartners. Syftet med dagen är att uppmärksamma de ofta tragiska konsekvenserna som uppstår när någon kör påverkad.

– Det är många oskyldiga som drabbas. Och då är det inte bara en person det handlar om, händer något drabbar det ju hela familjen, säger Andersson.

Enligt MHF har nära 17 000 människor skadats allvarligt på grund av rattfylleri de senaste tio åren. I runda tal räknat ger sig cirka 500 personer varje timme, dygnet runt, ut i trafiken efter att ha druckit.

Genom information och kunskap hoppas Andersson att fler tänker till en extra gång. Samtidigt tycker han det är viktigt att alla och en var vågar säga till och försöka förhindra att berusade personer sätter sig bakom ratten.