2015-04-21 10:22

2015-04-21 10:22

Operadubbel avslutar säsongen

FILIPSTAD: Två föreställningar samma kväll

Operasäsongen tar slut med en dubbelföreställning: Cavalleria Rusticana och Pajazzo, båda från Metropolitan i New York.

På lördag, den 25 april, är det dags för sista föreställningen på säsongens live-opera-program. Då visas två enaktare med tragiska förtecken. Båda utspelas i samma by på Sicilien, men i olika tidevarv.

Spelas ofta ihop

Det är första gången på 45 år som Metropolitan sätter upp dubbeloperan, men att just de här två spelas vid samma tillfälle är inte unikt – de paras nästan alltid ihop när de framförs, trots att de har olika kompositörer och skilda handlingar.

Marcelo Álvarez gör sin Met-debut i de båda ledande tenorrollerna. Eva-Maria Westbroek gör rollen som Santuzza, den övergivna kvinnan i centrum av Cavalleria rusticana, med Željko Lučić som den chevalereske Alfio.

I Pajazzo gör Patricia Racette rollen som den olycksaliga frun Nedda och spelar mot Met-debutanten George Gagnidze.

Operapärla

Kompositörerna bakom verken är Pietro Mascagni och Ruggero Leoncavallo. David McVicar regisserar Met-uppsättningen och chefdirigenten Fabio Luisi står på pulten.

Och, undrar vän av ordning, finns det några operapärlor med i det hela? Jodå – minst en. Intermezzot i Cavelleria Rusticana är ”ett av världens mest igenkända stycken” lovar Folkets hus och parker i sitt pressmeddelande. Bara att nynna med, alltså.

Föreställningen varar totalt 3 timmar och 30 minuter och då hinner publiken också få en inblick bakom kulisserna på Metropolitan i pausen.

På lördag, den 25 april, är det dags för sista föreställningen på säsongens live-opera-program. Då visas två enaktare med tragiska förtecken. Båda utspelas i samma by på Sicilien, men i olika tidevarv.

Spelas ofta ihop

Det är första gången på 45 år som Metropolitan sätter upp dubbeloperan, men att just de här två spelas vid samma tillfälle är inte unikt – de paras nästan alltid ihop när de framförs, trots att de har olika kompositörer och skilda handlingar.

Marcelo Álvarez gör sin Met-debut i de båda ledande tenorrollerna. Eva-Maria Westbroek gör rollen som Santuzza, den övergivna kvinnan i centrum av Cavalleria rusticana, med Željko Lučić som den chevalereske Alfio.

I Pajazzo gör Patricia Racette rollen som den olycksaliga frun Nedda och spelar mot Met-debutanten George Gagnidze.

Operapärla

Kompositörerna bakom verken är Pietro Mascagni och Ruggero Leoncavallo. David McVicar regisserar Met-uppsättningen och chefdirigenten Fabio Luisi står på pulten.

Och, undrar vän av ordning, finns det några operapärlor med i det hela? Jodå – minst en. Intermezzot i Cavelleria Rusticana är ”ett av världens mest igenkända stycken” lovar Folkets hus och parker i sitt pressmeddelande. Bara att nynna med, alltså.

Föreställningen varar totalt 3 timmar och 30 minuter och då hinner publiken också få en inblick bakom kulisserna på Metropolitan i pausen.