2015-04-17 17:46

2015-04-17 17:46

Elever skapade monstertruckar och skidåkare

LESJÖFORS: Elever bygger och lär sig

På Stålvallaskolan finns det både kluriga och kreativa elever. Med temat teknik har 1-2:an skapat både monstertruckar och skidåkare.

– De är mycket kreativa och gillar att skapa i olika material, berättar läraren Kerstin Svensson, som även skickat in de fina bildbevisen till FT.

Hon ser till att eleverna titt som tätt får träning i teknik.

– Det ingår i läroplanen att jobba med teknik i skolan. Det kommer in då och då och vi lägger in det i samband med andra ämnen också, att vi pratar om teknik, säger hon.

Hon berättar att det finns både återkommande inslag och nya i teknikundervisningen. Till de återkommande hör skidtävlingen, där eleverna får klippa och färglägga skidåkare i papp som man sedan tävlar med genom att skicka ut för ett bord som står på kant.

Återkommande är också att alla får medalj – som de gör själva.

– Man tar en vanlig engångsmugg av plast, målar med vattenfast tusch en medalj i botten och skriver vad det ska stå. Sen ställer man in den i ugnen i 100 grader och då sjunker den ihop till en platt medalj, tipsar Kerstin.

Till de nya inslagen hör kreativa infall från eleverna, som leder till nya projekt. Som när några elever ville rita monstertruckar. Det ska ju Kerstin ja till, och snart var idén vidareutvecklad till att bygga en truck i 3D med hjälp av papp och gasbinda.

– Det blev ett skapande utan dess like, säger Kerstin glatt.

– De är mycket kreativa och gillar att skapa i olika material, berättar läraren Kerstin Svensson, som även skickat in de fina bildbevisen till FT.

Hon ser till att eleverna titt som tätt får träning i teknik.

– Det ingår i läroplanen att jobba med teknik i skolan. Det kommer in då och då och vi lägger in det i samband med andra ämnen också, att vi pratar om teknik, säger hon.

Hon berättar att det finns både återkommande inslag och nya i teknikundervisningen. Till de återkommande hör skidtävlingen, där eleverna får klippa och färglägga skidåkare i papp som man sedan tävlar med genom att skicka ut för ett bord som står på kant.

Återkommande är också att alla får medalj – som de gör själva.

– Man tar en vanlig engångsmugg av plast, målar med vattenfast tusch en medalj i botten och skriver vad det ska stå. Sen ställer man in den i ugnen i 100 grader och då sjunker den ihop till en platt medalj, tipsar Kerstin.

Till de nya inslagen hör kreativa infall från eleverna, som leder till nya projekt. Som när några elever ville rita monstertruckar. Det ska ju Kerstin ja till, och snart var idén vidareutvecklad till att bygga en truck i 3D med hjälp av papp och gasbinda.

– Det blev ett skapande utan dess like, säger Kerstin glatt.