2015-04-14 17:27

2015-04-14 17:27

Blommigt vårtecken gör gott för barn

FILIPSTAD: Majblommorna har slagit ut

Nu står de i full blom – majblommorna.
En av årets försäljare tittade in till FT på tisdagseftermiddagen. Ida Hermansson går i trean på Åsenskolan och hon hade redan första dagen sålt blommor i långa rader.

Sin sista blomma på metallpinne – den klassiska modellen – sålde hon i Finnshyttan, men numera finns det ju många sorters majblommor: dekaler, pins och de traditionella kransarna. Ida och de andra som säljer får en hel liten väska fylld med blommor och sedan är det bara att gå ut och knacka dörr eller att dyka på folk ute på stan. Två hela remsor med blommor på pinne hade Ida hunnit sälja på tisdagen och hon hade hittat kundkretsen nära:

– Grannarna köpte, berättar hon.

Hon gillar färgerna på årets blomma. Den har rosa och lila blomblad och en gul prick i mitten.

Och vad gör du med alla pengar du får in – får du behålla dem själv?

– Nej, det tror jag inte! säger hon.

Men en liten skärv blir allt kvar hos säljarna. På majblommans hemsida berättas att barnet som säljer får behålla tio procent och skolan eller föreningen får också behålla tio procent, till gemensamma aktiviteter. Idas klass har planer på ett skoldisco.

Men den allra största delen av pengarna går till välgörenhet. Bland annat kan familjer som har ont om pengar söka stöd till fritidsaktiviteter, glasögon eller kanske en cykel.

Sin sista blomma på metallpinne – den klassiska modellen – sålde hon i Finnshyttan, men numera finns det ju många sorters majblommor: dekaler, pins och de traditionella kransarna. Ida och de andra som säljer får en hel liten väska fylld med blommor och sedan är det bara att gå ut och knacka dörr eller att dyka på folk ute på stan. Två hela remsor med blommor på pinne hade Ida hunnit sälja på tisdagen och hon hade hittat kundkretsen nära:

– Grannarna köpte, berättar hon.

Hon gillar färgerna på årets blomma. Den har rosa och lila blomblad och en gul prick i mitten.

Och vad gör du med alla pengar du får in – får du behålla dem själv?

– Nej, det tror jag inte! säger hon.

Men en liten skärv blir allt kvar hos säljarna. På majblommans hemsida berättas att barnet som säljer får behålla tio procent och skolan eller föreningen får också behålla tio procent, till gemensamma aktiviteter. Idas klass har planer på ett skoldisco.

Men den allra största delen av pengarna går till välgörenhet. Bland annat kan familjer som har ont om pengar söka stöd till fritidsaktiviteter, glasögon eller kanske en cykel.