2015-02-11 18:04

2015-03-13 14:02

Två operor i en stjärnsmäll

FILIPSTAD: Stjärnsopran i titelroll

På lördag kväll får operapubliken i Filipstad två operor för samma pris som en. Riddar Blåskäggs borg och Iolanta är de två enaktarna som spelas samma kväll på Metropolitan i New York och livesänds till biografer världen över.

Om du inte hört talas om de här två operorna eller inte kan nynna highlightsen ur dem, är det inte värsta skämsvarningen. De hör till operavärldens mer sällan spelade.

Det är två korta operor, en akt vardera, som nu sätts upp under en och samma kväll.

Romantik och skräck

Först ges den romantiska sagan Iolanta, av Tjajkovskij, med den ryska stjärnsopranen Anna Netrebko i titelrollen som Iolanta, en kvinna vars hjärtan två män krigar om.

Kvällen fortsätter sedan med Bartóks Riddar Blåskäggs borg. Denna beskrivs som en skräckinjagande berättelse om den nygifta Judith, som måste öppna sju låsta dörrar för att gå på djupet med sin makes mörka hemligheter.

Alla hjärtans dag

Rollen som Judith sjungs av Nadja Michael och Mikhail Petrenko gör rollen som hennes mystiske och hotfulle nye make.

Det blir något att bita i det, på Alla hjärtans dag och allt!

Polskt samarbete

Båda operorna regisseras av Mariusz Treliński. Han är även konstnärlig ledare vid Polens Nationalopera, Teatr Wielki, och gör nu sin Met-debut med denna dubbeloperakväll. Kvällen är en samproduktion mellan Metropolitan och den polska nationaloperan. Dirigenten heter Valerij Gergiev.

Två ”korta” operor betyder trots allt inte några snabbt avklarade dramer: operapubliken bjuds på sammanlagt tre timmar och fyrtio minuters operagodis. I den tiden räknas också in de intressanta inblickarna bakom scenen, med intervjuer med de medverkande.

Föreställningen textas på svenska.

Filipstad och Skoghall är de enda biograferna i Värmland som visar föreställningen.

Om du inte hört talas om de här två operorna eller inte kan nynna highlightsen ur dem, är det inte värsta skämsvarningen. De hör till operavärldens mer sällan spelade.

Det är två korta operor, en akt vardera, som nu sätts upp under en och samma kväll.

Romantik och skräck

Först ges den romantiska sagan Iolanta, av Tjajkovskij, med den ryska stjärnsopranen Anna Netrebko i titelrollen som Iolanta, en kvinna vars hjärtan två män krigar om.

Kvällen fortsätter sedan med Bartóks Riddar Blåskäggs borg. Denna beskrivs som en skräckinjagande berättelse om den nygifta Judith, som måste öppna sju låsta dörrar för att gå på djupet med sin makes mörka hemligheter.

Alla hjärtans dag

Rollen som Judith sjungs av Nadja Michael och Mikhail Petrenko gör rollen som hennes mystiske och hotfulle nye make.

Det blir något att bita i det, på Alla hjärtans dag och allt!

Polskt samarbete

Båda operorna regisseras av Mariusz Treliński. Han är även konstnärlig ledare vid Polens Nationalopera, Teatr Wielki, och gör nu sin Met-debut med denna dubbeloperakväll. Kvällen är en samproduktion mellan Metropolitan och den polska nationaloperan. Dirigenten heter Valerij Gergiev.

Två ”korta” operor betyder trots allt inte några snabbt avklarade dramer: operapubliken bjuds på sammanlagt tre timmar och fyrtio minuters operagodis. I den tiden räknas också in de intressanta inblickarna bakom scenen, med intervjuer med de medverkande.

Föreställningen textas på svenska.

Filipstad och Skoghall är de enda biograferna i Värmland som visar föreställningen.