2015-01-22 17:07

2015-01-22 17:53

Samtliga asylsökande har flyttat ut

LESJÖFORS: Migrationsverket har avslutat avtalet

Flyktingarna på asylboendet vid Hotell Rämmen förflyttades under onsdagen till andra asylboende runt om i Värmland. Orsaken är brister i boendemiljön som leverantören inte åtgärdat - trots skriftliga krav från Migrationsverket.

– Det stämmer att vi har hävt avtalet med leverantören för Hotell Rämmen. Det har vi gjort av anledningen att anläggningen inte lever upp till de krav som ställs för tillfälligt asylboende. Det handlar bland annat om de tekniska kraven, som bland annat rör boendemiljön, säger Sophia Öhvall Lindberg, presskommunikatör på Migrationsverket.

Beslutet att häva avtalet tog verket den 21 januari.

– Vi har påtalat brister och då har leverantören en tid på sig att åtgärda detta, men det har inte gjorts. Då har vi även gått ut med skriftlig begäran om detta, men inte heller detta har följts. Därför har vi hävt avtalet, berättar hon.

Avtalet var tecknat från den 30 oktober förra året och fram till den 31 mars i år.

Redan i november förra året rapporterade FT om massiv kritik från flyktingarna på boendet. Då hade det varit problem med bland annat varmvatten och värme på asylboendet. De var även kritiska till maten som serverades på boendet.

När avtalet skrevs så var anläggningen godkänd för 94 asylsökande.

– Men jag vet inte om alla platser var fyllda eller inte i onsdags. De personer som bodde där flyttas till andra boenden runt om i Värmland.

Är det här en ovanlig åtgärd?

– Ja, att vi häver ett avtal är rätt ovanligt, säger Lindberg.

Hur allvarligt ser ni på det här?

– Det är klart att det är jätteviktigt att asylsökande bor i boenden som lever upp till de krav som vi ställer. Om inte brister åtgärdas på ett boende så är det här den väg vi har att gå.

Michael Heden som driver Örnen Öland AB, som hyrt fastigheten för att använda som asylboende, konstaterar att det funnits brister i verksamheten och att han förstår Migrationsverkets klagomål.

– Det är bland annat på personalsidan som det inte har fungerat och en del andra detaljer. Men vi har också försökt åtgärda ett antal saker och försökt komma i kapp. Men jag accepterar Migrationsverkets beslut, säger Michael Heden.

– Det stämmer att vi har hävt avtalet med leverantören för Hotell Rämmen. Det har vi gjort av anledningen att anläggningen inte lever upp till de krav som ställs för tillfälligt asylboende. Det handlar bland annat om de tekniska kraven, som bland annat rör boendemiljön, säger Sophia Öhvall Lindberg, presskommunikatör på Migrationsverket.

Beslutet att häva avtalet tog verket den 21 januari.

– Vi har påtalat brister och då har leverantören en tid på sig att åtgärda detta, men det har inte gjorts. Då har vi även gått ut med skriftlig begäran om detta, men inte heller detta har följts. Därför har vi hävt avtalet, berättar hon.

Avtalet var tecknat från den 30 oktober förra året och fram till den 31 mars i år.

Redan i november förra året rapporterade FT om massiv kritik från flyktingarna på boendet. Då hade det varit problem med bland annat varmvatten och värme på asylboendet. De var även kritiska till maten som serverades på boendet.

När avtalet skrevs så var anläggningen godkänd för 94 asylsökande.

– Men jag vet inte om alla platser var fyllda eller inte i onsdags. De personer som bodde där flyttas till andra boenden runt om i Värmland.

Är det här en ovanlig åtgärd?

– Ja, att vi häver ett avtal är rätt ovanligt, säger Lindberg.

Hur allvarligt ser ni på det här?

– Det är klart att det är jätteviktigt att asylsökande bor i boenden som lever upp till de krav som vi ställer. Om inte brister åtgärdas på ett boende så är det här den väg vi har att gå.

Michael Heden som driver Örnen Öland AB, som hyrt fastigheten för att använda som asylboende, konstaterar att det funnits brister i verksamheten och att han förstår Migrationsverkets klagomål.

– Det är bland annat på personalsidan som det inte har fungerat och en del andra detaljer. Men vi har också försökt åtgärda ett antal saker och försökt komma i kapp. Men jag accepterar Migrationsverkets beslut, säger Michael Heden.