2017-09-01 13:59

2017-09-01 13:59

"Jag ska dela deras tro och vardag"

HALLÅ DÄR...

...Signe Josefsson, 20 år, från Karlstad som i morgon, söndag, sätter sig på flyget mot Sydamerika. Några dagar senare far lillasyster Lisa, 19 år, iväg i motsatt riktning, till Filippinerna.

Vad ska du göra i Brasilien?

– Jag och min syster ska delta i Svenska kyrkans utbytesprogram Ung i den världsvida kyrkan. Jag kommer att vara borta i tre månader och bo hos två olika lutherska familjer i Sao Paolo-området. Jag ska dela deras tro och vardag. Samtidigt ska jag arbeta med projektet Fri att förändra som Svenska kyrkan har och som handlar om det demokratiska utrymmet i världen. Jag vet inte än hur jag kommer att arbeta rent konkret, det beror på i vilka kretsar man hamnar.

Hur känns det att åka iväg?

– Det känns spännande och kul att kasta sig in i något och att komma ut i världen, rakt in i en annan kultur.

Hur har du förberett dig?

– Jag har varit på två kurser inför resan och efteråt ska jag skriva en rapport om utbytet och föreläsa i Karlstads stift som innefattar Värmland och Dalsland.

Det är totalt 15 stipendiater från hela Sverige som åker iväg till fyra länder: Brasilien, Costa Rica, Filippinerna och Tanzania. Hur många är ni från Värmland?

– Det är bara jag och min syster. Kyrkan skickar iväg lika många som de tar emot, så det kommer att komma två stipendiater hit.

Hur många reser till Brasilien?

– Vi är fyra. Jag och en till ska vara i Sao Paolo-området och två kommer att bo längre norrut i Rio-området.

Vad ska din syster göra i Filippinerna?

– Hon ska delta i Svenska kyrkans julkampanj, som handlar om gatubarn i Filippinerna. Hon kommer också att bo hos två familjer, dels i en bergsby, dels på en ö. Hon ska även besöka ett barnhem som Svenska kyrkan är med och stödjer som jobbar med gatubarn.

Varför fick just du chansen att vara med i utbytesprogrammet?

– Jag har ett stort intresse för andra människor och jag är öppen för nya kulturer och nya saker.

Vilken blir den största utmaningen?

– Jag vet inte riktigt, kanske hemlängtan.

Har du varit i Sydamerika tidigare?

– Efter gymnasiet gjorde jag praktik i Costa Rica i sex månader, sedan reste jag runt i Sydamerika i fyra månader varav tre veckor i Brasilien. Jag kan lite portugisiska men nu försöker jag lära mig mer.

Trivdes du i Brasilien?

– Det är ett härligt land med glada människor och blandad kultur med mycket musik. Att komma tillbaka blir lite som att ”hitta bort igen”. Jag trivs i Sydamerika, människorna där är så väldigt levande och närvarande. Jag spelar och sjunger själv och jag hoppas kunna vara med i något musiksammanhang när jag är där.

Hur känns det att du och din syster kommer att vara på var sin sida av jordklotet?

– Det känns som att vi delar upplevelsen. Väldigt roligt men också lite nervöst. Vi kommer att ha mycket kontakt om hon har uppkoppling där hon är.

Vad tänker du göra efter resan och föreläsningarna?

– Då vill jag plugga i Uppsala, eventuellt fred- och utvecklingsstudier.

Vad ska du göra i Brasilien?

– Jag och min syster ska delta i Svenska kyrkans utbytesprogram Ung i den världsvida kyrkan. Jag kommer att vara borta i tre månader och bo hos två olika lutherska familjer i Sao Paolo-området. Jag ska dela deras tro och vardag. Samtidigt ska jag arbeta med projektet Fri att förändra som Svenska kyrkan har och som handlar om det demokratiska utrymmet i världen. Jag vet inte än hur jag kommer att arbeta rent konkret, det beror på i vilka kretsar man hamnar.

Hur känns det att åka iväg?

– Det känns spännande och kul att kasta sig in i något och att komma ut i världen, rakt in i en annan kultur.

Hur har du förberett dig?

– Jag har varit på två kurser inför resan och efteråt ska jag skriva en rapport om utbytet och föreläsa i Karlstads stift som innefattar Värmland och Dalsland.

Det är totalt 15 stipendiater från hela Sverige som åker iväg till fyra länder: Brasilien, Costa Rica, Filippinerna och Tanzania. Hur många är ni från Värmland?

– Det är bara jag och min syster. Kyrkan skickar iväg lika många som de tar emot, så det kommer att komma två stipendiater hit.

Hur många reser till Brasilien?

– Vi är fyra. Jag och en till ska vara i Sao Paolo-området och två kommer att bo längre norrut i Rio-området.

Vad ska din syster göra i Filippinerna?

– Hon ska delta i Svenska kyrkans julkampanj, som handlar om gatubarn i Filippinerna. Hon kommer också att bo hos två familjer, dels i en bergsby, dels på en ö. Hon ska även besöka ett barnhem som Svenska kyrkan är med och stödjer som jobbar med gatubarn.

Varför fick just du chansen att vara med i utbytesprogrammet?

– Jag har ett stort intresse för andra människor och jag är öppen för nya kulturer och nya saker.

Vilken blir den största utmaningen?

– Jag vet inte riktigt, kanske hemlängtan.

Har du varit i Sydamerika tidigare?

– Efter gymnasiet gjorde jag praktik i Costa Rica i sex månader, sedan reste jag runt i Sydamerika i fyra månader varav tre veckor i Brasilien. Jag kan lite portugisiska men nu försöker jag lära mig mer.

Trivdes du i Brasilien?

– Det är ett härligt land med glada människor och blandad kultur med mycket musik. Att komma tillbaka blir lite som att ”hitta bort igen”. Jag trivs i Sydamerika, människorna där är så väldigt levande och närvarande. Jag spelar och sjunger själv och jag hoppas kunna vara med i något musiksammanhang när jag är där.

Hur känns det att du och din syster kommer att vara på var sin sida av jordklotet?

– Det känns som att vi delar upplevelsen. Väldigt roligt men också lite nervöst. Vi kommer att ha mycket kontakt om hon har uppkoppling där hon är.

Vad tänker du göra efter resan och föreläsningarna?

– Då vill jag plugga i Uppsala, eventuellt fred- och utvecklingsstudier.