2017-07-19 07:55

2017-07-19 07:55

Fruntimmerskaffe med Sälbodakringla

Ett Fruntimmerskaffe är förstås inget Fruntimmerskaffe utan ett gott vetebröd.

Sälbodakringlan är en lättbakad bakpulverkringla som bakats i flera generationer av familjen Blakstad på Sälboda stora vackra gula herrgård i Gunnarskog. Dit flyttade familjen Blakstad från Norge vid sekelskiftet 1900 och unionsflaggan finns fortfarande kvar i huset som ett minne från den tiden. Karin Blakstad tar gärna fram de gulnade familjerecepten med norskklingande namn ur kökslådan och bakar efter dem. Ett av dem är Sälbodakringlan, som passar bra året runt som födelsedagskringla eller vid andra tillfällen som till exempel ett festligt Fruntimmerskaffe.

Till en kringla:

250 g smör


½ dl socker


1 ägg


1 dl korinter


2 msk suckat


9 dl vetemjöl


2 tsk bakpulver


½ tsk kardemumma

2 ½ dl mjölk

 

Pensling:

lätt uppvispat ägg

pärlsocker


hackad mandel

 

Så här gör man: Rör smör och socker poröst. Rör därefter i ägget, korinter och suckat. Blanda mjöl med bakpulver och stött kardemumma. Tillsätt mjölblandningen omväxlande med mjölk och arbeta hastigt ihop degen.
Klicka ut degen på en smord plåt till en kringla med hjälp av två skedar. Pensla med ägg och strö över pärlsocker och hackad mandel. Grädda i 175 graders ugnsvärme, cirka 20 minuter.

 

 

Sälbodakringlan är en lättbakad bakpulverkringla som bakats i flera generationer av familjen Blakstad på Sälboda stora vackra gula herrgård i Gunnarskog. Dit flyttade familjen Blakstad från Norge vid sekelskiftet 1900 och unionsflaggan finns fortfarande kvar i huset som ett minne från den tiden. Karin Blakstad tar gärna fram de gulnade familjerecepten med norskklingande namn ur kökslådan och bakar efter dem. Ett av dem är Sälbodakringlan, som passar bra året runt som födelsedagskringla eller vid andra tillfällen som till exempel ett festligt Fruntimmerskaffe.

Till en kringla:

250 g smör


½ dl socker


1 ägg


1 dl korinter


2 msk suckat


9 dl vetemjöl


2 tsk bakpulver


½ tsk kardemumma

2 ½ dl mjölk

 

Pensling:

lätt uppvispat ägg

pärlsocker


hackad mandel

 

Så här gör man: Rör smör och socker poröst. Rör därefter i ägget, korinter och suckat. Blanda mjöl med bakpulver och stött kardemumma. Tillsätt mjölblandningen omväxlande med mjölk och arbeta hastigt ihop degen.
Klicka ut degen på en smord plåt till en kringla med hjälp av två skedar. Pensla med ägg och strö över pärlsocker och hackad mandel. Grädda i 175 graders ugnsvärme, cirka 20 minuter.

 

 

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.