2017-06-23 06:00

2017-06-23 06:00

Resan från thailändsk bartender till svensk kock

PERSONLIGT: Viktigt att lära sig språket

Att ta flyttlasset och lämna värmen i Thailand för Sverige och dess oförståeliga väder är något som inte alla skulle göra. Det gjorde däremot Chad Sopavong för tre år sedan. Kärleken förde honom från de varma sandkornen till de mörka Värmlandsskogarna.

Sommarvärmen hade äntligen kommit till Solstaden när vi satte oss ner under de varma strålarna. Värmen som för mig nästan blev snudd på obehaglig, efter att man vant sig vid de lägre temperaturerna. Chad njöt. Äntligen värme. Värme, som han varit van med nästan hela sitt liv. Han knäppte upp sin svarta jacka men lät den vara kvar på, samtidigt som jag svettades i min tunna T-shirt. Chad är född och uppvuxen i Thailand. Han kom till Sverige för tre år sedan med sin svenska sambo som han träffat hemma i Thailand. Nu bor de i en lägenhet i Karlstad och trivs trots det något speciella väder vi upplevt i april och maj.

– I Thailand är det varmt och soligt och alla är glada. Här kan det vara regn, snö och sol i princip samtidigt, säger Chad leende.

Leta jobb

Att komma till ett nytt land är en utmaning för alla. Språket och kulturen är något man behöver lära sig och språket är otroligt viktigt för att skaffa jobb i Sverige. Chad jobbar nu som kock på en restaurang i Karlstad och trivs väldigt bra med jobbet. För att komma in på arbetsmarknaden är arbetsförmedlingen en bra ingång och kontakt på marknaden.

– Ja, arbetsförmedlingen hjälpte mig att få praktikplats på en restaurang, jag lärde mig snabbt och det gick bra, så jag fick jobbet. Men på den restaurangen behövde de bara mig på sommaren. Då hörde jag att en restaurang i stan behövde kock och då sökte jag dit och jobbar där nu.

”Pensionärerna pratade långsamt vilket var väldigt bra för mig”

I Thailand ser situationen lite annorlunda ut när man ska skaffa jobb. Det finns inte någon riktig myndighet som den svenska arbetsförmedlingen som kan hjälpa till.

– Det finns ett ställe man kan gå till men de hjälper inte så mycket. I Thailand går man istället och frågar på platser om man kan jobba där, eller om man har kontakter man kan få jobb genom. I Thailand jobbade jag som bartender och barmanager. Jag frågade på baren om jag fick jobba där och så fick jag det jobbet. Sedan hade jag en kompis som ägde en bar och han frågade om jag kunde jobba tillsammans med honom istället för att jobba under honom.

Jobba med svenskan

Att lära sig ett nytt språk är något alla vi som läst spanska eller tyska vet är otroligt komplext. Att tidigt lära sig svenska var något som både Chad och hans flickvän tyckte var otroligt viktigt. Inte bara för att kunna förstå skyltar eller kommunicera utan också för att öka chanserna för jobb.

– Det viktigaste tipset jag skulle ge till personer som kommer från andra länder och söker jobb i Sverige är att lära sig svenska. Det är så väldigt viktigt trots att nästan alla i Sverige kan prata engelska. I Thailand räcker det ofta att man kan engelska men här är svenskan otroligt viktig.

Chad började nästan direkt med svenska kurser och pratade bara svenska hemma och med kompisar för att träna och få det att bli naturligt. Han känner att samtidigt som svenskan hjälpte honom att få jobb så hjälpte jobbet honom med svenskan.

– Jag hade tur. På restaurangen där jag jobbade kom det ofta samma grupp av människor och tog en kaffe. Det var pensionärer som träffades och de pratade långsamt vilket underlättade för mig att förstå och samtidigt lära mig nya ord.

Skillnader i arbete

Att arbeta i Sverige jämfört med Thailand är på många sätt olika, men det beror också på vilket typ av jobb du har.

– Här i restaurangen i Karlstad så är jag kock, då har jag hand om enbart det som sker i köket. När jag var bartender i Thailand skulle jag ha koll på allting.

Pengabiten skiljer sig också mellan hans jobb i Sverige och i Thailand.

– Här får jag pengarna insatta på mitt konto. I Thailand så betalar nästan alla med kontanter i baren vilket gör att jag fick min lön kontant. Men har man till exempel kontorsjobb eller liknande i Thailand så får man pengar på ett konto.

Summorna som man tjänar i Thailand jämfört med Sverige skiljer rätt mycket, men levnadsmässigt så är inte pengarna någon stor skillnad.

– I Thailand är lönerna lägre än i Sverige men i relation till kostnaderna så blir det väldigt lika. Skatten i Thailand är väldigt låg jämfört med Sveriges. Kostnaderna för boende, mat och kläder, ja i princip kostnaderna för allt är billigare i Sverige. Så skillnaderna mellan det jag tjänade i Thailand jämfört med kostnaderna jag hade är väldigt lika det jag nu har i Sverige.

Utrikesfödda får jobben

Att få jobb som utrikesfödd har ökat vilket både är bra för de människorna som kommer och för Sverige. Enligt en sammanställning av SVT Nyheter med statistik från SCB är det utrikesfödda som får de nya jobben i landet. Under det senaste decenniet har sysselsättningen bland svenskfödda minskat med 166 000 personer samtidigt som utrikesfödda har ökat med 400 000.

I Sverige så är det idag väldigt viktigt med utbildning för att få jobb och det är något som Chad känner igen.

– För att få de högre betalda jobben i Thailand så krävs det utbildning och det är ganska många som utbildar sig också.

Chad är väldigt intresserad av att gå någon utbildning i Sverige.

– Ja, jag skulle vilja läsa något på universitet men vet inte riktigt vad. Jag skulle vilja starta ett eget företag men känner mig inte riktigt redo för det ännu.

När vi är på väg att avsluta vårt samtal fastnar min blick på hans Brasilienprydda skor som ser väldigt nya ut.

– Ja, jag köpte de i Thailand när jag var nere för några veckor sedan. De kostade 700 Bath.

Chad tar fram mobilen för att räkna ut vad det skulle bli i svenska kronor.

– 180 kronor kostade de, så det var rätt billigt. I Sverige skulle de väl kosta 1000–2000 kronor.

Sommarvärmen hade äntligen kommit till Solstaden när vi satte oss ner under de varma strålarna. Värmen som för mig nästan blev snudd på obehaglig, efter att man vant sig vid de lägre temperaturerna. Chad njöt. Äntligen värme. Värme, som han varit van med nästan hela sitt liv. Han knäppte upp sin svarta jacka men lät den vara kvar på, samtidigt som jag svettades i min tunna T-shirt. Chad är född och uppvuxen i Thailand. Han kom till Sverige för tre år sedan med sin svenska sambo som han träffat hemma i Thailand. Nu bor de i en lägenhet i Karlstad och trivs trots det något speciella väder vi upplevt i april och maj.

– I Thailand är det varmt och soligt och alla är glada. Här kan det vara regn, snö och sol i princip samtidigt, säger Chad leende.

Leta jobb

Att komma till ett nytt land är en utmaning för alla. Språket och kulturen är något man behöver lära sig och språket är otroligt viktigt för att skaffa jobb i Sverige. Chad jobbar nu som kock på en restaurang i Karlstad och trivs väldigt bra med jobbet. För att komma in på arbetsmarknaden är arbetsförmedlingen en bra ingång och kontakt på marknaden.

– Ja, arbetsförmedlingen hjälpte mig att få praktikplats på en restaurang, jag lärde mig snabbt och det gick bra, så jag fick jobbet. Men på den restaurangen behövde de bara mig på sommaren. Då hörde jag att en restaurang i stan behövde kock och då sökte jag dit och jobbar där nu.

”Pensionärerna pratade långsamt vilket var väldigt bra för mig”

I Thailand ser situationen lite annorlunda ut när man ska skaffa jobb. Det finns inte någon riktig myndighet som den svenska arbetsförmedlingen som kan hjälpa till.

– Det finns ett ställe man kan gå till men de hjälper inte så mycket. I Thailand går man istället och frågar på platser om man kan jobba där, eller om man har kontakter man kan få jobb genom. I Thailand jobbade jag som bartender och barmanager. Jag frågade på baren om jag fick jobba där och så fick jag det jobbet. Sedan hade jag en kompis som ägde en bar och han frågade om jag kunde jobba tillsammans med honom istället för att jobba under honom.

Jobba med svenskan

Att lära sig ett nytt språk är något alla vi som läst spanska eller tyska vet är otroligt komplext. Att tidigt lära sig svenska var något som både Chad och hans flickvän tyckte var otroligt viktigt. Inte bara för att kunna förstå skyltar eller kommunicera utan också för att öka chanserna för jobb.

– Det viktigaste tipset jag skulle ge till personer som kommer från andra länder och söker jobb i Sverige är att lära sig svenska. Det är så väldigt viktigt trots att nästan alla i Sverige kan prata engelska. I Thailand räcker det ofta att man kan engelska men här är svenskan otroligt viktig.

Chad började nästan direkt med svenska kurser och pratade bara svenska hemma och med kompisar för att träna och få det att bli naturligt. Han känner att samtidigt som svenskan hjälpte honom att få jobb så hjälpte jobbet honom med svenskan.

– Jag hade tur. På restaurangen där jag jobbade kom det ofta samma grupp av människor och tog en kaffe. Det var pensionärer som träffades och de pratade långsamt vilket underlättade för mig att förstå och samtidigt lära mig nya ord.

Skillnader i arbete

Att arbeta i Sverige jämfört med Thailand är på många sätt olika, men det beror också på vilket typ av jobb du har.

– Här i restaurangen i Karlstad så är jag kock, då har jag hand om enbart det som sker i köket. När jag var bartender i Thailand skulle jag ha koll på allting.

Pengabiten skiljer sig också mellan hans jobb i Sverige och i Thailand.

– Här får jag pengarna insatta på mitt konto. I Thailand så betalar nästan alla med kontanter i baren vilket gör att jag fick min lön kontant. Men har man till exempel kontorsjobb eller liknande i Thailand så får man pengar på ett konto.

Summorna som man tjänar i Thailand jämfört med Sverige skiljer rätt mycket, men levnadsmässigt så är inte pengarna någon stor skillnad.

– I Thailand är lönerna lägre än i Sverige men i relation till kostnaderna så blir det väldigt lika. Skatten i Thailand är väldigt låg jämfört med Sveriges. Kostnaderna för boende, mat och kläder, ja i princip kostnaderna för allt är billigare i Sverige. Så skillnaderna mellan det jag tjänade i Thailand jämfört med kostnaderna jag hade är väldigt lika det jag nu har i Sverige.

Utrikesfödda får jobben

Att få jobb som utrikesfödd har ökat vilket både är bra för de människorna som kommer och för Sverige. Enligt en sammanställning av SVT Nyheter med statistik från SCB är det utrikesfödda som får de nya jobben i landet. Under det senaste decenniet har sysselsättningen bland svenskfödda minskat med 166 000 personer samtidigt som utrikesfödda har ökat med 400 000.

I Sverige så är det idag väldigt viktigt med utbildning för att få jobb och det är något som Chad känner igen.

– För att få de högre betalda jobben i Thailand så krävs det utbildning och det är ganska många som utbildar sig också.

Chad är väldigt intresserad av att gå någon utbildning i Sverige.

– Ja, jag skulle vilja läsa något på universitet men vet inte riktigt vad. Jag skulle vilja starta ett eget företag men känner mig inte riktigt redo för det ännu.

När vi är på väg att avsluta vårt samtal fastnar min blick på hans Brasilienprydda skor som ser väldigt nya ut.

– Ja, jag köpte de i Thailand när jag var nere för några veckor sedan. De kostade 700 Bath.

Chad tar fram mobilen för att räkna ut vad det skulle bli i svenska kronor.

– 180 kronor kostade de, så det var rätt billigt. I Sverige skulle de väl kosta 1000–2000 kronor.

  • Felix Ekholm Lavebratt