2017-06-19 08:03

2017-06-19 08:05

Wermlandstomtens budskap från Halla

FORSHAGA

Jag har ont överallt. I övrigt mår jag bra. Det budskapet kommer från Wermlandstomten, Inge Olson, som bor i tomtelyan i Halla några kilometer utanför centrala Forshaga.
- Tyvärr kan vi inte fortsätta med tomtehälja. Det är för dåligt med parkeringsutrymmen i området. I 15 år arrangerade vi tomtehälja, men tomteboa är öppen varenda dag, året runt.

I år fyller Wermlandstomten, Inge Olson, 79 år, men det är ingen hög ålder för en tomte.

– Vår anfader på Grönland är flera hundra år gammal. Det är bara att stå på.

Wermlandstomten konstaterar att julfirandet snart pågår året runt.

– Jag trodde aldrig att vi skulle få se den här utvecklingen. Numera får vi besök i tomteboa snart sagt varje dag. Folk från hela landet besöker oss.

4 000 följare

Wermlandstomten är modern och satsar hårt på sociala medier. Han finns med på Facebook och han har en egen hemsida på nätet. Det går också att mejla till Wermlandstomten.

– Just nu har jag över 4 000 följare på Facebook. Där finns folk från hela världen. Tomten blir allt populärare.

Wermlandstomten har också en egen fan-klubb och en förening som kallas för ” Tomtens vänner” är bildad.

– Det är viktigt att vi kan hålla i gång verksamheten. Ibland behöver tomten stöd och hjälp. Då rycker vännerna in. Något som jag uppskattar.

Fullt upp

Så tomten är inte arbetslös så här mitt i sommaren?

– Det är fullt pådrag. Jag besöker olika event, sjukhus och i år kanske jag dyker upp på O-ringen i Arvika. Bilskroten i Halla, som jag startade en gång i världen, sköts i dag av en av sönerna. Egentligen slutade jag vid bilskroten redan vid 67 års ålder, men än kliar det lite i fingrarna,

Fantastisk anläggning

Tomteboa är en fantastisk anläggning. I butiken finns flera tusen julartiklar.

– Det kommer busslaster med folk från hela landet. Ibland begriper jag inte att folk hittar hit.

Det fanns en tid då ” Inge i Halla” som man också kallas för, inte fick sätta upp en skylt vid riksvägen som hänvisade till bilskroten, men det löste sig när han begärde att få sätta upp skylten för Wermlandstomten.

– Då blev allt plötsligt mycket enklare. Jag gjorde min ansökan i diktform. Dåvarande Vägverket tyckte nog att jag var stollig och gav Wermlandstomten tillstånd att sätta upp skylten.

Stor samlare

Vad inte många känner till är att Inge Olson med familj har en fantastisk samling av gamla och nya tomtar.

– Jag skulle tro att vi har 3 000 tomtar. De gamla keramiktomtarna såg elaka ut . Jag tror att många barn blev ordentligt rädda. Den äldsta tomten är från sista halvan av 1800-talet. Samlingen är en del av vår pension.

Segern

Det var i mitten av 1970-talet som Inge Olson tog de första stapplande stegen som tomte. Skägget han anlade var en protest mot att bilskroten av myndigheterna sågs som en miljöfarlig anläggning.

– Jag vann en stor seger i tingsrätten. Det var goliats kamp mot jätten.

Skägget passade perfekt in för start av Wermlandstomten.

– Jag vet inte hur många tusen bilder jag fått vara med på. Reser jag och May-Britt utanför Värmland bär jag ofta min tomtedräkt. Gissa om det väcker uppmärksamhet?

Fakta:

Det finns ett 40-tal auktoriserade tomtar i Sverige. Inge i Halla är en av dem. Återväxten är viktig. Just nu behandlas fem ansökningar från personer som vill bli auktoriserad tomte. Det är möjligt att det svenska tomtenätverket 2018 eller 2019 förlägger sitt möte i Karlstad.

 

I år fyller Wermlandstomten, Inge Olson, 79 år, men det är ingen hög ålder för en tomte.

– Vår anfader på Grönland är flera hundra år gammal. Det är bara att stå på.

Wermlandstomten konstaterar att julfirandet snart pågår året runt.

– Jag trodde aldrig att vi skulle få se den här utvecklingen. Numera får vi besök i tomteboa snart sagt varje dag. Folk från hela landet besöker oss.

4 000 följare

Wermlandstomten är modern och satsar hårt på sociala medier. Han finns med på Facebook och han har en egen hemsida på nätet. Det går också att mejla till Wermlandstomten.

– Just nu har jag över 4 000 följare på Facebook. Där finns folk från hela världen. Tomten blir allt populärare.

Wermlandstomten har också en egen fan-klubb och en förening som kallas för ” Tomtens vänner” är bildad.

– Det är viktigt att vi kan hålla i gång verksamheten. Ibland behöver tomten stöd och hjälp. Då rycker vännerna in. Något som jag uppskattar.

Fullt upp

Så tomten är inte arbetslös så här mitt i sommaren?

– Det är fullt pådrag. Jag besöker olika event, sjukhus och i år kanske jag dyker upp på O-ringen i Arvika. Bilskroten i Halla, som jag startade en gång i världen, sköts i dag av en av sönerna. Egentligen slutade jag vid bilskroten redan vid 67 års ålder, men än kliar det lite i fingrarna,

Fantastisk anläggning

Tomteboa är en fantastisk anläggning. I butiken finns flera tusen julartiklar.

– Det kommer busslaster med folk från hela landet. Ibland begriper jag inte att folk hittar hit.

Det fanns en tid då ” Inge i Halla” som man också kallas för, inte fick sätta upp en skylt vid riksvägen som hänvisade till bilskroten, men det löste sig när han begärde att få sätta upp skylten för Wermlandstomten.

– Då blev allt plötsligt mycket enklare. Jag gjorde min ansökan i diktform. Dåvarande Vägverket tyckte nog att jag var stollig och gav Wermlandstomten tillstånd att sätta upp skylten.

Stor samlare

Vad inte många känner till är att Inge Olson med familj har en fantastisk samling av gamla och nya tomtar.

– Jag skulle tro att vi har 3 000 tomtar. De gamla keramiktomtarna såg elaka ut . Jag tror att många barn blev ordentligt rädda. Den äldsta tomten är från sista halvan av 1800-talet. Samlingen är en del av vår pension.

Segern

Det var i mitten av 1970-talet som Inge Olson tog de första stapplande stegen som tomte. Skägget han anlade var en protest mot att bilskroten av myndigheterna sågs som en miljöfarlig anläggning.

– Jag vann en stor seger i tingsrätten. Det var goliats kamp mot jätten.

Skägget passade perfekt in för start av Wermlandstomten.

– Jag vet inte hur många tusen bilder jag fått vara med på. Reser jag och May-Britt utanför Värmland bär jag ofta min tomtedräkt. Gissa om det väcker uppmärksamhet?

Fakta:

Det finns ett 40-tal auktoriserade tomtar i Sverige. Inge i Halla är en av dem. Återväxten är viktig. Just nu behandlas fem ansökningar från personer som vill bli auktoriserad tomte. Det är möjligt att det svenska tomtenätverket 2018 eller 2019 förlägger sitt möte i Karlstad.