2017-05-15 08:05

2017-05-15 08:05

Popkollo för ungdomar i sommar

ARVIKA: Vill locka tjejer och transpersoner

Marie Johansson är en av koordinatorerna för Popkollo Arvika i sommar. Kollot pågår mellan 2-8 juli och håller till på Ingesunds musikhögskola och folkhögskola.

Vad kan deltagarna förvänta sig av musikkollot?

– De kommer att få testa alla instrument som ingår i en bandsättning, till exempel piano, gitarr och sång. De kommer att lära sig ackord och delas upp i band. Banden får skriva låtar, spela in dem och spela upp dem på en konsert. Vi kommer hålla workshops och det kommer gästartister. Det finns även ledare på plats dygnet runt och när det är fint väder kommer vi vara ute i den finna miljön.

Vilka kan delta?

– Tjejer och transpersoner från 12-16 år.

Varför startades kollot?

– Musikbranschen är en väldigt mansdominerad bransch i dag, kollot är en satsning på att försöka ändra det. Vi vill ge tjejer och transpersoner en plattform där de kan lära sig om musik. Förhoppningsvis ser de en framtid i musikbranschen. Kollot är även en plats att träffa likasinnade på.

Vad kostar det att delta?

– Det kostar mellan 1500-7500 kronor. Du betalar det du kan och skulle det vara så att lägsta nivån är för hög finns Popkollofonden. Där kan du ansöka om att få betala en lägre avgift. Vi vill att alla som vill ska kunna vara med.

Vilka är ledarna?

– I år är det en blandning av färdigutbildade musiklärare, elever från Ingesunds musikhögskola och från folkhögskolan. Alla ledare har gått riksorganisationen Popkollos helgutbildning. Det kommer även finnas assisterande volontärer på plats.

Vad kan deltagarna förvänta sig av musikkollot?

– De kommer att få testa alla instrument som ingår i en bandsättning, till exempel piano, gitarr och sång. De kommer att lära sig ackord och delas upp i band. Banden får skriva låtar, spela in dem och spela upp dem på en konsert. Vi kommer hålla workshops och det kommer gästartister. Det finns även ledare på plats dygnet runt och när det är fint väder kommer vi vara ute i den finna miljön.

Vilka kan delta?

– Tjejer och transpersoner från 12-16 år.

Varför startades kollot?

– Musikbranschen är en väldigt mansdominerad bransch i dag, kollot är en satsning på att försöka ändra det. Vi vill ge tjejer och transpersoner en plattform där de kan lära sig om musik. Förhoppningsvis ser de en framtid i musikbranschen. Kollot är även en plats att träffa likasinnade på.

Vad kostar det att delta?

– Det kostar mellan 1500-7500 kronor. Du betalar det du kan och skulle det vara så att lägsta nivån är för hög finns Popkollofonden. Där kan du ansöka om att få betala en lägre avgift. Vi vill att alla som vill ska kunna vara med.

Vilka är ledarna?

– I år är det en blandning av färdigutbildade musiklärare, elever från Ingesunds musikhögskola och från folkhögskolan. Alla ledare har gått riksorganisationen Popkollos helgutbildning. Det kommer även finnas assisterande volontärer på plats.

  • Sara Fallberg Omar