2017-02-01 06:00

2017-05-08 20:10

Han har vigt sitt liv åt Kils-idrotten

JUBILAREN: Kjell Olov Olsson

Innan jag riktigt lämnar Kils idrottslegend Kjell Olsson efter en födelsedagsintervju i lägenheten följer han med i hissen ner till markplanet.
Hämtar dagens post i ett speciellt personligt lägenhetsfack som alla boende har.

– Numera kommer all post till rätt person. Ett stort problem under många år var att jag fick post till både mig och min namne på orten. Det var ett givande och tagande hela tiden. Inte förrän jag beslöt mig för att heta Kjell Olov Olsson kom posten till rätt person. Numera vet brevbäraren vad som gäller, säger Kjell Olov och småskrattar åt det tidigare ”eländet”.

Jag lämnar honom efter att inledningsvis ha bjudits på kaffe med dopp vid köksbordet. Hustrun Birgit, med eget brett idrottsintresse, har under intervjun varit fullt engagerad i att växla golf med tennis som visas på tv:n i vardagsrummet.

Kjell har hunnit flytta sedan jag träffade honom inför 80-årsdagen. Villa blev lägenhet.

Eftersom jag noterat mycket av det personliga i faktarutan är det naturligt att fråga om hur åren förrunnit sedan dess.

– Det hör ju åldern till att ibland plågas av olika åkommor. Och jag ska absolut inte påstå att jag känner mig vara frisk som en nötkärna i dag. Jag har gått igenom en hel del. I maj i förfjol blev jag direkt från golfbanan tagen till sjukhuset i ambulans på grund av hjärtbesvär. Besvären accelererade, och i slutet av oktober samma år råkade jag ut för en infarkt. I och med det tappade jag mycket ork. Det i sig medverkade till att jag i fjol var tvungen avstå hela golfsäsongen. Hur det blir i år vet jag faktiskt inte.

Idrottsstiftelse

Kjells och Birgits ”skötebarn” alltsedan 2007 har varit förvaltningen av deras idrottsstiftelse. Hittills har 177 000 delat ut som stipendier till lovande idrottsungdomar och dito ledare. De senaste stipendiaterna är ledaren Hans Carlson, Bore och Kils unge spjutkastare Rasmus Eriksson.

– Det börjar tryta i kassan nu, det behövs påfyllning utifrån, annars töms fonden, förklarar Kjell.

Kjell har ett eget arbetsrum i lägenheten. Där har han bland annat ägnat mycket tid åt att nedteckna sitt eget liv över 22 A 4-ark som jag tar med mig hem för genomläsning. Och dessutom ett tiotal A 4-sidor om Kils-idrottens utveckling fram tills 2010-talet. Ambitiöst är bara förnamnet.

– Det är ägnat åt eftervärlden för att få en inblick i den där Kjell Olov Olssons ganska händelserika leverne, säger han.

Det är många minnen som repeteras på ett idogt och intressant sätt.

– Jag har det sparat i datorn ifall att, tillägger han.

Räddade 12-åring från död

Mycket har förstås etsat sig fast i minnet, och allt detta har inte bara varit knutet till idrotten.

– Under tiden med Tranås-hockeyn i slutet av 1950-talet var jag med om att rädda liv. Klubben skulle till Haag för att tillfälligt möta ett kanadensiskt hockeylag. Men just innanför holländska gränsen fick vi i bussen syn på att en bil kört ner i en kanal vi skulle passera via en bro. Vi uppmärksammade att det hänt alldeles nyligen. Jag och ytterligare någon spelare sprang ner till bilen. Inne i den redan vattenfyllda bilen fick vi se en livlös 12-årig flicka (skulle det visa sig) som var på väg att dö. Hon var alldeles nedkyld när vi fick ut henne ur bilen. Vi vidtog omedelbart konstgjord andning. Därmed räddades hon mycket tack vare vårt snabba och rådiga ingripande. Det känner jag stolthet över än idag.

1932 är detsamma som Kjells födelseår. Han har listat andra intressanta personer som föddes det året. Som Elizabeth Taylor, boxaren Ingemar ”Ingo” Johansson och konståkerskan Sonja Henie. Första vinter-OS i Lake Placid avgjordes då.

– Det året kostade, som exempel en dagstidning 15 öre. Men man fick inte läsa om Vasaloppet i mars eftersom det rådde snöbrist.

Hur fungerar dagens Kjell Olov Olsson?

– Lite plågad på grund av hjärtbesvären. Orken har försämrats. De tidigare långa promenaderna med hunden har blivit mycket, mycket kortare. Jag har lärt mig att livet blivit skörare.

 

 

 

– Numera kommer all post till rätt person. Ett stort problem under många år var att jag fick post till både mig och min namne på orten. Det var ett givande och tagande hela tiden. Inte förrän jag beslöt mig för att heta Kjell Olov Olsson kom posten till rätt person. Numera vet brevbäraren vad som gäller, säger Kjell Olov och småskrattar åt det tidigare ”eländet”.

Jag lämnar honom efter att inledningsvis ha bjudits på kaffe med dopp vid köksbordet. Hustrun Birgit, med eget brett idrottsintresse, har under intervjun varit fullt engagerad i att växla golf med tennis som visas på tv:n i vardagsrummet.

Kjell har hunnit flytta sedan jag träffade honom inför 80-årsdagen. Villa blev lägenhet.

Eftersom jag noterat mycket av det personliga i faktarutan är det naturligt att fråga om hur åren förrunnit sedan dess.

– Det hör ju åldern till att ibland plågas av olika åkommor. Och jag ska absolut inte påstå att jag känner mig vara frisk som en nötkärna i dag. Jag har gått igenom en hel del. I maj i förfjol blev jag direkt från golfbanan tagen till sjukhuset i ambulans på grund av hjärtbesvär. Besvären accelererade, och i slutet av oktober samma år råkade jag ut för en infarkt. I och med det tappade jag mycket ork. Det i sig medverkade till att jag i fjol var tvungen avstå hela golfsäsongen. Hur det blir i år vet jag faktiskt inte.

Idrottsstiftelse

Kjells och Birgits ”skötebarn” alltsedan 2007 har varit förvaltningen av deras idrottsstiftelse. Hittills har 177 000 delat ut som stipendier till lovande idrottsungdomar och dito ledare. De senaste stipendiaterna är ledaren Hans Carlson, Bore och Kils unge spjutkastare Rasmus Eriksson.

– Det börjar tryta i kassan nu, det behövs påfyllning utifrån, annars töms fonden, förklarar Kjell.

Kjell har ett eget arbetsrum i lägenheten. Där har han bland annat ägnat mycket tid åt att nedteckna sitt eget liv över 22 A 4-ark som jag tar med mig hem för genomläsning. Och dessutom ett tiotal A 4-sidor om Kils-idrottens utveckling fram tills 2010-talet. Ambitiöst är bara förnamnet.

– Det är ägnat åt eftervärlden för att få en inblick i den där Kjell Olov Olssons ganska händelserika leverne, säger han.

Det är många minnen som repeteras på ett idogt och intressant sätt.

– Jag har det sparat i datorn ifall att, tillägger han.

Räddade 12-åring från död

Mycket har förstås etsat sig fast i minnet, och allt detta har inte bara varit knutet till idrotten.

– Under tiden med Tranås-hockeyn i slutet av 1950-talet var jag med om att rädda liv. Klubben skulle till Haag för att tillfälligt möta ett kanadensiskt hockeylag. Men just innanför holländska gränsen fick vi i bussen syn på att en bil kört ner i en kanal vi skulle passera via en bro. Vi uppmärksammade att det hänt alldeles nyligen. Jag och ytterligare någon spelare sprang ner till bilen. Inne i den redan vattenfyllda bilen fick vi se en livlös 12-årig flicka (skulle det visa sig) som var på väg att dö. Hon var alldeles nedkyld när vi fick ut henne ur bilen. Vi vidtog omedelbart konstgjord andning. Därmed räddades hon mycket tack vare vårt snabba och rådiga ingripande. Det känner jag stolthet över än idag.

1932 är detsamma som Kjells födelseår. Han har listat andra intressanta personer som föddes det året. Som Elizabeth Taylor, boxaren Ingemar ”Ingo” Johansson och konståkerskan Sonja Henie. Första vinter-OS i Lake Placid avgjordes då.

– Det året kostade, som exempel en dagstidning 15 öre. Men man fick inte läsa om Vasaloppet i mars eftersom det rådde snöbrist.

Hur fungerar dagens Kjell Olov Olsson?

– Lite plågad på grund av hjärtbesvären. Orken har försämrats. De tidigare långa promenaderna med hunden har blivit mycket, mycket kortare. Jag har lärt mig att livet blivit skörare.

 

 

 

Kjell Olsson

Fyller: 85 år den 5 februari.

Arbetslivet: Från början av 1970-talet och fram till pensionsåldern chef för återvinningsdelen av EO-bolaget i Kil, som 1989 uppköptes av Gotthards, men numera ägs av Stena. Sitter i Pretaks styrelse och är medlem i kamratföreningen gamla fotbollsvänner inom Kils AIK.

Tidigare uppdrag: Styrelsen i Kils golfklubb och Kils tennisklubb. Värmlands tennisförbunds styrelse i tio år. Var med och 1979 bildade tennisklubb i Lysvik och såg till att tennisbana anlades. Hade på orten gård med tillhörande skogsbruk. 85 medlemmar i tennisklubben i början av 1980-talet.

Bor: Sedan fem år tillbaka i kooperativt ägd lägenhet i höghus i centrala Kil.

Familj: Hustrun Birgit. Utflugna döttrarna Ewa-Lena, tvillingarna Monika och Kerstin, Anna-Karin (yngst, 50 år i år). 7 barnbarn.

Idrottsligt förflutet: Från början Hannäs-bandyn. Därefter hockeyback i Kil 1950–1967. Kval med Kil till allsvenskan 1958 där Kenty, Malmö och AIK också ingick i kvalgruppen. Kom trea i gruppen. Efter kvalet 1958 utlånad till Forshaga 1959–1960 i Tranås, en tid där klubbkamrat med bland andra Anders Asplund (Färjestad).

Fotboll: Kils AIK 1947–1967. A-lagsdebut som 17-åring. Dubblerade med hockeyn under mer än 25 års tid. Var i fotbollen mesta tiden försvarsspelare. Avrundade med tio år inom korpfotbollen.

Bandy: Var 1975–1982 huvudansvarig tränare för Boltics damlag, som -82 vann det första av totalt sju SM-guld, mot Stockholms-Göta på Söderstadion. Stort minne! Ove Jagstedt var assisterande tränare, Kerstin Wall lagledare. Under många av de här åren var Curt Einarsson tränare för Boltics A-lag.

Firar: Lördag 4 februari, i Kils hotell med släkt, föranmälda vänner och bekanta. Har vädjan om att i stället för presenter sätta in medel på Kjells och Birgits idrottsstiftelse.