2016-07-20 06:00

2016-07-20 06:00

Karl-Erik och Guhn är "som ler och långhalm"

FORSHAGA: Gifta i 65 år

Skilsmässostatistiken är den högsta på 40 år, men som kontrast till trenden firar Karl-Erik och Guhn Khilsten i Forshaga 65-års jubileum i sommar.

Under 2014 gifte sig cirka 47 000 par, samtidigt som drygt 24 000 äktenskap slutade i skilsmässa. Några som inte släppt taget om varandra är Karl-Erik Kihlsten, 88, och Guhn Kihlsten, 84, som för 65 år sedan gifte sig och firar i sommar Krondiamantbröllop.

Det var på tåget mellan Deje och Karlstad som makarna träffades för 70 år sedan, 15 och 19 år gamla. Tidiga arbetare klev på längs Klarälvsbanan och gick av på Karlstads östra station. På väg till arbetet en morgon fick Karl-Erik syn på Guhn, virkandes och ”skötte sitt”, som intresset plötsligt tog vid.

– Jag kikade på henne några dagar, sen tog jag mod till mig och frågade ut henne, säger Karl-Erik.

Första träffen

På den tiden träffades folk på danser och Folkets park runt om i Värmland, berättar Karl-Erik. Men parets första träff skedde på ett fikaliknande vis. Det har aldrig varit parets intresse att gå ut på fina restauranger och spendera pengar, utan alltid gillat att ha det sparsamt och lättsamt.

Efter första träffen gick det fort.

– Sen va' vi i lag, säger Karl-Erik och ler belåtet. Att gå ut på restaurang har aldrig varit vår grej.

Förlovningen kom först efter 4 år.

Ville inte giftas sig i kyrkan

Ett vinterbröllop var inte ett alternativ, så den 14 juli 1951 hölls ett sommarbröllop i Forshaga hembygdsgård.

– Min mamma sa att vi måste ha bröllopet på sommaren, annars hade inte gästerna kunna ta sig fram på de isbelagda grusvägarna i Skived, säger Guhn.

Vigseln ville de bestämt inte hålla i kyrkan, men den dåvarande prästen i Forshaga var lika bestämd till det motsatta. Som tur var fick de tag på en präst i Deje som tillät vigsel i samlingslokalen ”Villan”, så de var bara att resa dit och sen tillbaka till Forshaga för själva bröllopsfesten. Men någon vild fest med alkohol blev det inte.

– Vi ville ha ett lugnt bröllop med lite folk, bara familj och nära och kära. Absolut ingen fylla, säger Karl-Erik.

Delar på allt

Att dela på lönerna har alltid varit en självklarhet för de båda makarna.

– Det är nog en av orsakerna att det gått så bra, säger Karl-Erik.

De gör även de mesta tillsammans och ser det som en av anledningarna till att de lyckats hålla ihop så länge. Yrkesliven blev inom snarlika branscher, Karl-Erik som samordnare av tidningsbuden för NWT och VF, och Gun arbetade som brevbärare i 27 år i Karlstad.

Hantverksarbete har varit ett stort gemensamt intresse. Guhn har fortsatt med stickning, virkning och att sy. Samtidigt har Karl-Erik ägnat sig åt måleri. På så sätt har de hittat intressen under samma tak.

– Vi är som ler och långhals, säger Karl-Erik och skrattar.

Tillsammans har de 2 söner, 7 barnbarn, och 2 barnbarnsbarn som alla bor i Skåre. När det första barnet kom förändrades både yrkesliv och familjeliv.

– På den tiden fanns det inte föräldrapenning som idag, så jag var ju tvungen att stanna hemma, säger Guhn.

– Men jag började köra tidningar ganska snart igen. Tidigt på morgonen när barnen och Karl-Erik sov, fortsätter hon.

Skilsmässor allt vanligare idag

Under 2014 slutade ca 24 300 äktenskap i skilsmässa i Sverige, samtidigt som 47 000 par gifte sig. Generellt sett har brudparen de senaste 30 åren blivit allt äldre, och detsamma gäller för skilsmässorna. Men Karl-Erik och Guhn tycker ändå att de ser en trendskillnad sen de gifte sig.

– Vem man skulle välja var inte lika uträknat, som de kanske är i dag. Jag tror det är som lotteri, jag fick en bra lott när jag hittade Guhn, säger Karl-Erik.

Skilsmässa var inte vanligt, men det förekom.

– Det var så sällan man hörde om skilsmässa. Det ansågs konstigt, säger Guhn.

– På den tiden var det precis lika olämpligt som barn utanför äktenskapet, fyller Karl-Erik in.

Karl-Erik tror att pengar är en av orsakerna till att makar idag går isär. Bristen på gemensam hushållning samt slösaktig ekonomi kan vara en av orsakerna tror han.

– Folk går så lätt ifrån varandra. Om de blir ovänner, kan de inte gör upp? Det är stölligt tycker jag, säger Guhn.

Under 2014 gifte sig cirka 47 000 par, samtidigt som drygt 24 000 äktenskap slutade i skilsmässa. Några som inte släppt taget om varandra är Karl-Erik Kihlsten, 88, och Guhn Kihlsten, 84, som för 65 år sedan gifte sig och firar i sommar Krondiamantbröllop.

Det var på tåget mellan Deje och Karlstad som makarna träffades för 70 år sedan, 15 och 19 år gamla. Tidiga arbetare klev på längs Klarälvsbanan och gick av på Karlstads östra station. På väg till arbetet en morgon fick Karl-Erik syn på Guhn, virkandes och ”skötte sitt”, som intresset plötsligt tog vid.

– Jag kikade på henne några dagar, sen tog jag mod till mig och frågade ut henne, säger Karl-Erik.

Första träffen

På den tiden träffades folk på danser och Folkets park runt om i Värmland, berättar Karl-Erik. Men parets första träff skedde på ett fikaliknande vis. Det har aldrig varit parets intresse att gå ut på fina restauranger och spendera pengar, utan alltid gillat att ha det sparsamt och lättsamt.

Efter första träffen gick det fort.

– Sen va' vi i lag, säger Karl-Erik och ler belåtet. Att gå ut på restaurang har aldrig varit vår grej.

Förlovningen kom först efter 4 år.

Ville inte giftas sig i kyrkan

Ett vinterbröllop var inte ett alternativ, så den 14 juli 1951 hölls ett sommarbröllop i Forshaga hembygdsgård.

– Min mamma sa att vi måste ha bröllopet på sommaren, annars hade inte gästerna kunna ta sig fram på de isbelagda grusvägarna i Skived, säger Guhn.

Vigseln ville de bestämt inte hålla i kyrkan, men den dåvarande prästen i Forshaga var lika bestämd till det motsatta. Som tur var fick de tag på en präst i Deje som tillät vigsel i samlingslokalen ”Villan”, så de var bara att resa dit och sen tillbaka till Forshaga för själva bröllopsfesten. Men någon vild fest med alkohol blev det inte.

– Vi ville ha ett lugnt bröllop med lite folk, bara familj och nära och kära. Absolut ingen fylla, säger Karl-Erik.

Delar på allt

Att dela på lönerna har alltid varit en självklarhet för de båda makarna.

– Det är nog en av orsakerna att det gått så bra, säger Karl-Erik.

De gör även de mesta tillsammans och ser det som en av anledningarna till att de lyckats hålla ihop så länge. Yrkesliven blev inom snarlika branscher, Karl-Erik som samordnare av tidningsbuden för NWT och VF, och Gun arbetade som brevbärare i 27 år i Karlstad.

Hantverksarbete har varit ett stort gemensamt intresse. Guhn har fortsatt med stickning, virkning och att sy. Samtidigt har Karl-Erik ägnat sig åt måleri. På så sätt har de hittat intressen under samma tak.

– Vi är som ler och långhals, säger Karl-Erik och skrattar.

Tillsammans har de 2 söner, 7 barnbarn, och 2 barnbarnsbarn som alla bor i Skåre. När det första barnet kom förändrades både yrkesliv och familjeliv.

– På den tiden fanns det inte föräldrapenning som idag, så jag var ju tvungen att stanna hemma, säger Guhn.

– Men jag började köra tidningar ganska snart igen. Tidigt på morgonen när barnen och Karl-Erik sov, fortsätter hon.

Skilsmässor allt vanligare idag

Under 2014 slutade ca 24 300 äktenskap i skilsmässa i Sverige, samtidigt som 47 000 par gifte sig. Generellt sett har brudparen de senaste 30 åren blivit allt äldre, och detsamma gäller för skilsmässorna. Men Karl-Erik och Guhn tycker ändå att de ser en trendskillnad sen de gifte sig.

– Vem man skulle välja var inte lika uträknat, som de kanske är i dag. Jag tror det är som lotteri, jag fick en bra lott när jag hittade Guhn, säger Karl-Erik.

Skilsmässa var inte vanligt, men det förekom.

– Det var så sällan man hörde om skilsmässa. Det ansågs konstigt, säger Guhn.

– På den tiden var det precis lika olämpligt som barn utanför äktenskapet, fyller Karl-Erik in.

Karl-Erik tror att pengar är en av orsakerna till att makar idag går isär. Bristen på gemensam hushållning samt slösaktig ekonomi kan vara en av orsakerna tror han.

– Folk går så lätt ifrån varandra. Om de blir ovänner, kan de inte gör upp? Det är stölligt tycker jag, säger Guhn.

  • Veronica Lindström

3 råd för ett lyckat äktenskap

Ärlighet

Trohet

Håll en sparsam ekonomi och dela på lönerna. Tänk speciellt på pensionen, den kommer troligtvis bli dålig.

Jubileum att fira

Bröllopsdagar firar vi för att påminna oss om varför vi gifter oss. En dag att speciellt ägna åt varandra och ett tillfälle att uttrycka vår kärlek för varandra. Kanske firar ni dagen med en fest, en middag eller en resa – en dag att minnas och en dag att som ger nya minnen.

Alla bröllopsdagar har ett namn, och enligt gammal tradition ska mannen ge sin hustrun en gåva av just detta material. I dag är det inte uppdelat efter kön, utan vem som hels av parterna kan ge den andre en present.

Under mitten av 1700-talet startade traditionen att gifta om sig, och då vanligt i kyrkan. Att fira sin bröllopsdag har sedan dess rullat på och benämn idag med olika namn.

Firandet kallades jubelbröllop och har sin bakgrund i de fester som påvarna höll med inspiration från Bibelns judiska jubelår 1300. Allra äldst är firandet av guldbröllopsdagen, 50 år i äktenskap. Småningom uppkom en terminologi för firandet av bröllopets olika årsdagar, alltså ”bröllopsdagar”.