2016-03-24 06:00

2016-03-24 06:00

Chokladglass till påsk

PÅSKMAT: Lena Sewall

Till minst 10 personer

Chokladsås:

1,5 dl vatten

2 dl strösocker

2 dl kakaopulver av bästa sort

 

Glassen:

5 äggvitor

5 dl vispgrädde

Här kommer ett alldeles nykomponerat recept på en jättegod chokladglass. I mitt kylskåp och frys finns alltid ett flertal burkar med äggvitor. Min vaniljglass gör jag till exempel bara med äggulor och andra anrättningar ska det också bara vara äggulor i så jag får alltid äggvitor över. Några bra recept på småkakor och mjuka kakor med äggvitor har jag men det blir inte alltid av att jag gör dem. Men i förra veckan tänkte jag att jag ska pröva och göra en chokladglass eller parfait med bara äggvitor. Samma kväll gjorde jag den legendariska matskribenten Pernilla Tunbergers superbra chokladsås och lät den svalna över natten. Nästa förmiddag vispade jag äggvitor och grädde var för sig och blandade försiktigt med chokladsåsen. Det blev en supergod chokladglass. Satsen blir stor, räcker till många och håller sig ett bra tag i frysen. Gör man en mindre sats och får chokladsås över värmer man den i vattenbad och serverar till glassen. Såsen måste värmas i vattenbad annars bränns den lätt vid! Sätt alltså kastrullen med chokladsåsen i en större kastrull med kokande vatten. Då går det hur lätt som helst att få den varm igen, skriver Pernilla.

 

Så här går man såsen: Häll vatten och socker i en tjockbottnad kastrull. Det är viktigt att det är mindre vatten än socker. Mät noga! Rör om och låt det koka upp så att hela ytan bubblar. Ta nu kastrullen av spisen och häll med en enda gång kakaon, som ska vara klimpfri, och vispa om ordentligt. Såsen klumpar sig inte! Men vispa genast medan det hela är riktigt hett. Såsen är ganska tunn men får den stå en stund tjocknar den. Efter en dag är den rent av trögflytande.

… och glassen: Vispa äggvitorna till styvt skum. I en annan skål vispar man vispgrädden.

Blanda sedan vispgrädden med chokladsåsen och vänd sedan försiktigt ner äggvitorna. Frys 3–4 timmar i frysen. Man behöver inte röra i parfaiten i frysen. Den blir mjuk och len ändå. Servera gärna med en klick vispgrädde och färska eller frysta hallon eller fryst och tinad mango.

Till minst 10 personer

Chokladsås:

1,5 dl vatten

2 dl strösocker

2 dl kakaopulver av bästa sort

 

Glassen:

5 äggvitor

5 dl vispgrädde

Här kommer ett alldeles nykomponerat recept på en jättegod chokladglass. I mitt kylskåp och frys finns alltid ett flertal burkar med äggvitor. Min vaniljglass gör jag till exempel bara med äggulor och andra anrättningar ska det också bara vara äggulor i så jag får alltid äggvitor över. Några bra recept på småkakor och mjuka kakor med äggvitor har jag men det blir inte alltid av att jag gör dem. Men i förra veckan tänkte jag att jag ska pröva och göra en chokladglass eller parfait med bara äggvitor. Samma kväll gjorde jag den legendariska matskribenten Pernilla Tunbergers superbra chokladsås och lät den svalna över natten. Nästa förmiddag vispade jag äggvitor och grädde var för sig och blandade försiktigt med chokladsåsen. Det blev en supergod chokladglass. Satsen blir stor, räcker till många och håller sig ett bra tag i frysen. Gör man en mindre sats och får chokladsås över värmer man den i vattenbad och serverar till glassen. Såsen måste värmas i vattenbad annars bränns den lätt vid! Sätt alltså kastrullen med chokladsåsen i en större kastrull med kokande vatten. Då går det hur lätt som helst att få den varm igen, skriver Pernilla.

 

Så här går man såsen: Häll vatten och socker i en tjockbottnad kastrull. Det är viktigt att det är mindre vatten än socker. Mät noga! Rör om och låt det koka upp så att hela ytan bubblar. Ta nu kastrullen av spisen och häll med en enda gång kakaon, som ska vara klimpfri, och vispa om ordentligt. Såsen klumpar sig inte! Men vispa genast medan det hela är riktigt hett. Såsen är ganska tunn men får den stå en stund tjocknar den. Efter en dag är den rent av trögflytande.

… och glassen: Vispa äggvitorna till styvt skum. I en annan skål vispar man vispgrädden.

Blanda sedan vispgrädden med chokladsåsen och vänd sedan försiktigt ner äggvitorna. Frys 3–4 timmar i frysen. Man behöver inte röra i parfaiten i frysen. Den blir mjuk och len ändå. Servera gärna med en klick vispgrädde och färska eller frysta hallon eller fryst och tinad mango.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.