2016-03-23 06:00

2016-03-23 10:37

En riktigt god påskkyckling

PÅSKMAT: Lena Sewall

Mi Stensens kycklinggryta

4 personer

1 kg färsk kyckling

1 hg hela färska eller konserverade champinjoner

12-14 schalottenlökar

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1/2 dl vatten

2 dl crème fraiche

2 msk ljus fransk senap

2 pressade vitlöksklyftor

1 burk konserverade persikor

Det här är en jättegod och mycket dekorativ kycklingrätt som jag fick någon gång på 90-talet hos min goda vän Mi Stensen i Kristinehamn. Mi var en helt fantastisk person, positiv, generös, livsbejakande. Hon föddes 1905 i Oslo, tog studenten där, läste latin i Prag, blev bibliotekarie i England, gifte sig och bosatte sig med familjen i Värmland. De sista 10 åren av sitt yrkesliv arbetade hon på sjukhusbiblioteket i Karlstad. En god bit upp i pensionsåldern började Mi läsa franska, konstvetenskap och assyriologi vid Uppsala universitet. 75 år gammal tog hon en fil. kand. och arbetade fram till 80 års ålder på ett institutionsbibliotek i Uppsala. När jag 1997 gjorde ett heminredningsreportage hemma hos den då 92 år gamla Mi bodde hon i Kristinehamn i en lägenhet så fräscht, vackert och originellt inredd att det lika väl kunde ha varit en student i 20-årsåldern som bodde där. Mi glömmer man aldrig och varje gång jag gör hennes goda kycklinggryta tänker jag på henne.


Så här gör man: Dela kycklingen i 8 bitar och bryn delarna i smör i stekpannan. Kycklingfiléer går förstås alldeles utmärkt men färsk kyckling ska det gärna vara. Lägg över bitarna i en gryta. Bryn champinjonerna tillsammans med lökarna i stekpannan och lägg över i grytan. Salta och peppra.

Vispa ur stekpannan med vattnet och häll detta över kycklingen. Låt puttra på svag värme i 15 minuter. Blanda crème fraiche, senap och de pressade vitlöksklyftorna, häll över i grytan och låt puttra ytterligare ca 10 minuter. Lägg i persikorna och låt grytan få ett hastigt uppkok. Servera med kokt ris och sallad.

4 personer

1 kg färsk kyckling

1 hg hela färska eller konserverade champinjoner

12-14 schalottenlökar

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1/2 dl vatten

2 dl crème fraiche

2 msk ljus fransk senap

2 pressade vitlöksklyftor

1 burk konserverade persikor

Det här är en jättegod och mycket dekorativ kycklingrätt som jag fick någon gång på 90-talet hos min goda vän Mi Stensen i Kristinehamn. Mi var en helt fantastisk person, positiv, generös, livsbejakande. Hon föddes 1905 i Oslo, tog studenten där, läste latin i Prag, blev bibliotekarie i England, gifte sig och bosatte sig med familjen i Värmland. De sista 10 åren av sitt yrkesliv arbetade hon på sjukhusbiblioteket i Karlstad. En god bit upp i pensionsåldern började Mi läsa franska, konstvetenskap och assyriologi vid Uppsala universitet. 75 år gammal tog hon en fil. kand. och arbetade fram till 80 års ålder på ett institutionsbibliotek i Uppsala. När jag 1997 gjorde ett heminredningsreportage hemma hos den då 92 år gamla Mi bodde hon i Kristinehamn i en lägenhet så fräscht, vackert och originellt inredd att det lika väl kunde ha varit en student i 20-årsåldern som bodde där. Mi glömmer man aldrig och varje gång jag gör hennes goda kycklinggryta tänker jag på henne.


Så här gör man: Dela kycklingen i 8 bitar och bryn delarna i smör i stekpannan. Kycklingfiléer går förstås alldeles utmärkt men färsk kyckling ska det gärna vara. Lägg över bitarna i en gryta. Bryn champinjonerna tillsammans med lökarna i stekpannan och lägg över i grytan. Salta och peppra.

Vispa ur stekpannan med vattnet och häll detta över kycklingen. Låt puttra på svag värme i 15 minuter. Blanda crème fraiche, senap och de pressade vitlöksklyftorna, häll över i grytan och låt puttra ytterligare ca 10 minuter. Lägg i persikorna och låt grytan få ett hastigt uppkok. Servera med kokt ris och sallad.

  • Lena Sewall

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.