2016-03-22 06:00

2016-03-23 10:42

Gammaldags påskbröd

PÅSKMAT: Lena Sewall

Till ca 15 bröd

75 gr smör

3,5 dl - 3,75 dl mjölk

30 gr jäst

1 tsk salt

cirka 12 dl vetemjöl

Mitt allra första matreportage som frilansande matskribent gjorde jag hemma hos den legendariska matskribenten Märit Huldt, känd under signaturen Hiram. I många år var hon Svenska Dagbladets matskribent, läst och älskad som få andra svenska matskribenter. Ja, kanske som ingen annan. Inte bara för de trevliga böckerna, matartiklarna och recepten utan också för den lilla tecknade gumman, Fru Bråttom, som ivrigt sprang över sidorna.

Hemma hos Hiram på Lidingö fick jag lycklig sitta i tre timmar i hennes matrum och gå igenom alla hennes handskrivna recept från den värmländska släkten. Ett av recepten jag skrev av var det här på spolformade Gammaldags påskbröd, som hastigt doppas i kokande vatten innan de penslas med uppvispat ägg och gräddas. Väldigt goda blir de men jag doppade faktiskt bara 10 av bröden i det sjudande vattnet (fem i taget). Fem bröd lät jag bara jäsa innan de gräddades och jag tycker nog att de blev precis lika bra.


Så här gör man: Smält smör och värm mjölken till 37 graders värme. Blanda ner övriga ingredienser och knåda hastigt samman till en deg, som får jäsa i 20 minuter. Baka sedan ut degen till spolformade bröd och låt dem jäsa ytterligare 15 minuter. Koka sedan upp vatten och lägg ner bröden i det kokande vattnet en kort stund. Låt dem sedan rinna av på en duk. Pensla med ägg och strö över kummin. Grädda i 200 graders värme i ca 10–15 minuter.

Till ca 15 bröd

75 gr smör

3,5 dl - 3,75 dl mjölk

30 gr jäst

1 tsk salt

cirka 12 dl vetemjöl

Mitt allra första matreportage som frilansande matskribent gjorde jag hemma hos den legendariska matskribenten Märit Huldt, känd under signaturen Hiram. I många år var hon Svenska Dagbladets matskribent, läst och älskad som få andra svenska matskribenter. Ja, kanske som ingen annan. Inte bara för de trevliga böckerna, matartiklarna och recepten utan också för den lilla tecknade gumman, Fru Bråttom, som ivrigt sprang över sidorna.

Hemma hos Hiram på Lidingö fick jag lycklig sitta i tre timmar i hennes matrum och gå igenom alla hennes handskrivna recept från den värmländska släkten. Ett av recepten jag skrev av var det här på spolformade Gammaldags påskbröd, som hastigt doppas i kokande vatten innan de penslas med uppvispat ägg och gräddas. Väldigt goda blir de men jag doppade faktiskt bara 10 av bröden i det sjudande vattnet (fem i taget). Fem bröd lät jag bara jäsa innan de gräddades och jag tycker nog att de blev precis lika bra.


Så här gör man: Smält smör och värm mjölken till 37 graders värme. Blanda ner övriga ingredienser och knåda hastigt samman till en deg, som får jäsa i 20 minuter. Baka sedan ut degen till spolformade bröd och låt dem jäsa ytterligare 15 minuter. Koka sedan upp vatten och lägg ner bröden i det kokande vattnet en kort stund. Låt dem sedan rinna av på en duk. Pensla med ägg och strö över kummin. Grädda i 200 graders värme i ca 10–15 minuter.