2016-03-05 06:00

2016-03-05 06:00

Seglar helst finjolle

FÖDELSEDAG: Seglarprofilen Torsten Jarnstam fyller 70 år

Seglarprofilen och Karlstadsbon Torsten Jarnstam fyller 70 år i dag, lördag.
Det går inte att neka till att man fyller 70, säger han och skrattar.

Under sin arbetskarriär hann Torsten Jarnstam med mycket, bland annat har han varit fjällguide i Åre. 1980 flyttade han till Värmland och här har han bland annat arbetat på Grums kommun och Länsarbetsnämnden.

Du har hunnit med mycket, vad minns du mest och bäst?

– Jag har jobbat mycket med människor, så det är möten med människor som är det stora minnet.

Men för många är han nog mest känd som en seglingsprofil.

Varför segling?

– Det har blivit så under de 36 år jag bott i Värmland. Jag gick med i Karlstads kanotförening, som det hette då, 1981, och sedan dess har jag varit aktiv.

Båtintresset fick han med sig hemifrån, från ungdomsåren i Uppsala. Föräldrarna hade en motorbåt och många helger och semestrar spenderades på och vid vattnet. Men motorbåten var inte det som föll Torsten Jarnstam mest i smaken. Med hjälp av en roddbåt och ett förtält började han segla.

– Min far såg att roddjollen höll på att gå förlorad, så han ordnade en båt åt mig. Jag kunde ha blivit intresserad av vad som helst, men seglingen etsade sig fast, säger han och tillägger att han gillar att bemästra väder och vind.

Vad seglar du helst?

– Helst finnjolle, i den trivs jag bäst. Den kräver att man håller sig i fysisk trim, då man hänger utanför båten och försöker motverka vindkraften i seglen. Det är en trevlig och utmanande båt som ger mycket.

Hemmavid är det Vänern som gäller för segling, men åldern till trots så hinner Torsten Jarnstam med flera regattor under året.

– I maj blir det en i Långedrag, därefter Uppsala i mitten av juni, SM i Varberg och så Sola cup i Karlstad i början av september. Regattorna är ett sätt att ha något att träna emot, men den stora grejen är det sociala. Vi brukar förlägga årsmöten i samband med tävlingar.

Torsten Jarnstam gör just nu tredje sejouren som ordförande Svenska Finnjolleförbundet, en uppgift som han beskriver som ”trevlig och utmanande”.

– Det gäller att fylla tiden med något meningsfullt när man är pensionär.

Apropå meningsfullt, sedan ett år tillbaka är du tränare på Friskis och svettis. Vad ger det vardagen att träna andra?

– Och även handlar det om möten med människor, att instruera ung som gammal. Det är spännande och trivsamt. Och när jag har ett åtaganden där måndag och torsdag passar jag på att träna själv. VI har också fått en bra utbildning i hur människokroppen fungerar som kan vara nyttig att ha.

Hur känns det att fylla 70?

– Det går inte att neka till att man fyller 70, så svaret måste vara att det känns bra, säger han och skrattar.

Till sist, Hur kommer du att fira födelsedagen?

– Jag kommer att ha en liten tillställning på båtklubben, med de närmaste och de är ganska många efter de här åren, säger han och skrattar.

Under sin arbetskarriär hann Torsten Jarnstam med mycket, bland annat har han varit fjällguide i Åre. 1980 flyttade han till Värmland och här har han bland annat arbetat på Grums kommun och Länsarbetsnämnden.

Du har hunnit med mycket, vad minns du mest och bäst?

– Jag har jobbat mycket med människor, så det är möten med människor som är det stora minnet.

Men för många är han nog mest känd som en seglingsprofil.

Varför segling?

– Det har blivit så under de 36 år jag bott i Värmland. Jag gick med i Karlstads kanotförening, som det hette då, 1981, och sedan dess har jag varit aktiv.

Båtintresset fick han med sig hemifrån, från ungdomsåren i Uppsala. Föräldrarna hade en motorbåt och många helger och semestrar spenderades på och vid vattnet. Men motorbåten var inte det som föll Torsten Jarnstam mest i smaken. Med hjälp av en roddbåt och ett förtält började han segla.

– Min far såg att roddjollen höll på att gå förlorad, så han ordnade en båt åt mig. Jag kunde ha blivit intresserad av vad som helst, men seglingen etsade sig fast, säger han och tillägger att han gillar att bemästra väder och vind.

Vad seglar du helst?

– Helst finnjolle, i den trivs jag bäst. Den kräver att man håller sig i fysisk trim, då man hänger utanför båten och försöker motverka vindkraften i seglen. Det är en trevlig och utmanande båt som ger mycket.

Hemmavid är det Vänern som gäller för segling, men åldern till trots så hinner Torsten Jarnstam med flera regattor under året.

– I maj blir det en i Långedrag, därefter Uppsala i mitten av juni, SM i Varberg och så Sola cup i Karlstad i början av september. Regattorna är ett sätt att ha något att träna emot, men den stora grejen är det sociala. Vi brukar förlägga årsmöten i samband med tävlingar.

Torsten Jarnstam gör just nu tredje sejouren som ordförande Svenska Finnjolleförbundet, en uppgift som han beskriver som ”trevlig och utmanande”.

– Det gäller att fylla tiden med något meningsfullt när man är pensionär.

Apropå meningsfullt, sedan ett år tillbaka är du tränare på Friskis och svettis. Vad ger det vardagen att träna andra?

– Och även handlar det om möten med människor, att instruera ung som gammal. Det är spännande och trivsamt. Och när jag har ett åtaganden där måndag och torsdag passar jag på att träna själv. VI har också fått en bra utbildning i hur människokroppen fungerar som kan vara nyttig att ha.

Hur känns det att fylla 70?

– Det går inte att neka till att man fyller 70, så svaret måste vara att det känns bra, säger han och skrattar.

Till sist, Hur kommer du att fira födelsedagen?

– Jag kommer att ha en liten tillställning på båtklubben, med de närmaste och de är ganska många efter de här åren, säger han och skrattar.