2016-01-02 06:00

2016-01-05 08:15

Nordvärmländsk årskrönika

KRÖNIKA: TORLEIF STYFFE

2015 blev ett år Torsby kommuns invånare kommer att minnas – av främst två orsaker. Dels för att kommunen fick ta emot en stor mängd flyktingar, dels för att kommunens styrande vid några tillfällen blev framställda i massmedia på ett mindre fördelaktigt sätt.

Krig och oro i världen har drivit stora människoströmmar genom Europa och flera hundra av dessa hemlösa har hamnat i Torsby kommun. Hur många som blir bofasta och fyller våra tomma hus återstår att se. Mottagandet tycks i huvudsak ha fungerat väl och kommunen har tackats med statliga pengar för sitt generösa flyktingmottagande.

Nämnda händelser har varit så uppmärksammade i massmedia och sociala medier att till och med vargfrågan har hamnat lite i skymundan. Men i årets början hettade det till. Många vargjägare hade åkt långa vägar för att starta jakten, men kvällen före kom besked från Förvaltningsrätten att vargjakten stoppas tills vidare. Upprördheten blev givetvis stor. En vecka senare kom motbeskedet – det skulle ändå bli jakt fastslog kammarrätten i Göteborg! I september meddelades att fem vargrevir i norra Värmland spårlöst försvunnit. Hur, undrar man?

12 000 i månaden

Hur prioriterar Torsby kommun? Man begär av Transtrands friskola nästan 12 000 kronor i månadshyra för användning av gymnastiksalen en knapp dag i veckan. Barn- och utbildningsnämnden varnar för ett underskott för kommunens skolor på närmare 10 miljoner kronor. Ungefär samtidigt nås vi av beskedet att Torsby kommun spenderat hundratusentals skattekronor på konferenser på en lyxanläggning, där alkohol ingår i priset (tvärt emot kommunens alkoholpolicy). Det är kommunens chefer som fått åtnjuta denna lyx med egen köksmästare, butler och frukostvärdinna. Allt för att kunna konferera i lugn och avskildhet. Tydligen fanns ingen anläggning i den egna kommunen som uppfyllde de högt ställda kraven utan man vände sig till en grannkommun. Ett litet tips: om avskildhet är det som primärt eftersträvas – varför inte stanna i den egna kommunen och sätta sig på en flotte på Klarälven ett par dygn?

Även vinprovning har praktiserats av de styrande, men kommunalrådet lugnar medborgarna med att man spottar ut vinet på vinprovning. (Jag har varit på några vinprovningar i södern men kan lova att varken jag eller mina allt muntrare medprovare visste att man skulle spotta.) Men kostar gör det även om man spottar i glaset.

Nytt avslöjande

Ett nytt avslöjande kom i oktober då SVT – återigen – hade granskat Torsby kommuns ledning. Det kom då till allmänhetens (och fullmäktiges?) kännedom att kommunens högsta chefer, samt kommunalrådet, fått lyxbilar att använda såväl i tjänsten som privat. Samtidigt avslöjades löneökningar på upp till 8 000 kronor i månaden till de högsta cheferna, trots att lyxbilarna skulle ersätta lönehöjningar. Förmånerna motiveras med att man vill rekrytera de bästa cheferna. Hade man inte dem redan? Har alla hotat att avgå? Varför inte förmånsbil, saltad lön och butler till en trött lokalvårdare eller skollärare?

Många häpnar över att detta sker i en kommun med ”arbetarregering”. Själv kommer jag att tänka på historien om Leonid Brezjnev, den gamle sovjetiske kommunistledaren, som ville imponera på sin mor och visade henne sin flotta datja vid Svarta havet: – Det ser ju bra ut Leonid lille, sa hon, men hur går det om di röa kommer tillbaka?

Kanske en del av pengarna kunde ha använts till att utreda varför så många rektorer lämnar sina tjänster i kommunen? En utredning som kostades på kom fram till att de små skolorna skulle läggas ner, men den spolades och en ny tillsattes – med samma utredare.

Dåligt rån

Tidernas troligen sämst genomförda rån utfördes i Sysslebäck i november. En 19-årig kvinna lyckades med knivhot tvinga till sig en penningsumma från kassan på Coop. Därefter promenerade hon ut och råkade få ögonen på tiggarflickan som satt utanför porten. Då passade hon på att sno en hundralapp från den säkert mycket förvånade tiggerskan! Därefter gick hon över vägen till bensinstationen för att köpa cigaretter för de snabbt ihoprafsade pengarna. Några bloss hann hon väl knappast ta innan polisen tog hand om henne, då hon lugnt promenerade söderut.

Apoteket i Likenäs utsattes natten till den 5 november för inbrott för tredje gången på kort tid. Eftersom det var mest hostmedicin som stals får man anta att polisen riktade sitt spanande mot personer med svårartad hosta.

För Nordvärmlands FF kunde året ha slutat bättre. Milenko Vukcevic efterträddes som tränare av Milivoj Knezevic, som innehade sysslan tidigare under klubbens vandring uppåt. Den vandring det blev frågan om den senaste säsongen gick åt motsatt håll, och föreningen får nu åter hålla till godo med spel i division tre. Ska man försöka se det positivt kan man konstatera att det blir betydligt kortare resor till bortamatcherna.

Lyckosammare rent resultatmässigt var Torsbytjejen Emma Dahlström som vann guld i slopestyle under X-games i Aspen i januari. Lyckosamma under året var också arrangörerna i Finnskoga MK som i januari utsågs som rallycross-VM:s bästa under gångna året. Framgångarna fortsatte vid VM-tävlingarna i juli med nytt storslaget publikrekord: 39 800 åskådare i Höljes! Och i slutet av året lyckades Finnskoga MK förhandla sig till klartecken att arrangera VM i rallycross ytterligare tre år!

Räddningsaktion

Annat positivt är att PA Sjögren med flera entusiaster jobbar på att rädda gamla Smejja i Torsby från förgängelsen, denna sista kvarvarande produktionsbyggnad från bruksperioden. I engagemanget ingår också att förhindra att hyreshus byggs på det gamla bruksområdet.

Systrarna Anna Gerd och Inga-Maja Larssons testamente hamnar självklart på den positiva sidan, då 50 miljoner kronor avsatts till medicinsk forskning och några miljoner till hembygdens kyrka och hembygdsgård.

Ovansjö bygdeförening fick priset för årets bästa värmländska hembygdsbok: ”Ovansjöbygden – folket i bild”. Föreningen avsatte överskott på försäljningen till att med ideella krafters hjälp bygga en uteplats för de gamla på Dalbygården. Stiligt!

Hotfullt morrande

Glädjande är också att Konsum Värmland efter hotfullt morrande lät Stöllets Konsumbutik vara kvar. Desto tråkigare då att Höljes lanthandel tvingades lägga ner. En minskande befolkning plus konkurrensen från Långflons köpcenter har gjort att Höljes nu står nu utan butik för första gången på 165 år.

På Branästoppen byggs hotell, hus och lägenheter för fullt. Den tidigare ödemarken på bergets baksida liknar alltmer en liten stad. Man häpnar!

Året slutade med välkommen pluspoäng för Torsby kommun som är först i landet med att erbjuda noviser datorhjälp i bokbussen.

Spännande inför 2016 blir att följa utvecklingen för Vitsands brandstation som hotats med nedläggning men som fått en nådatid. Likaså följer vi med intresse Näckåns planer på att bygga ett nytt vattenkraftverk i Näckån.


Kommunalrådets genmäle

Jag har läst helgens nordvärmländska krönika, som också utformats som en årskrönika, författad av Torleif Styffe. Det är ros och ris i en salig blandning och så ska det vara i en krönika. Här finns författarens personliga tankar om livet i Torsby kommun under 2015 samlade. I Torleifs krönika har det dock smugit sig in några direkta sakfel rörande kommunal handläggning och jag tycker att det känns viktigt att det blir rättat.

Man kan ha åsikter om konferensanläggningar som bakar in möjlighet till alkoholkonsumtion i konferenspriser och tillhandahåller vinprovning som en personalaktivitet men det är viktigt att veta att dessa aktiviteter inte har pågått tvärtemot kommunens alkoholpolicy. I den alkohol- och drogmissbrukspolicy för Torsby kommuns anställda som kommunstyrelsen antog 2008-01-14 står det i § 7

Vid representation för kommunens räkning skall restriktivitet med alkohol iakttas.” Vad man än må tycka i sakfrågan är det viktigt för kommuninnevånarna att veta att inga formella fel begåtts av anställda. Det finns förslag på en åtstramning och ett förtydligande men det finns ännu inga politiska beslut.

Även när det gäller förmånsbilar som benämns ”lyxbilar” i krönikan finns formella felaktigheter. Kommunen tillämpar de riktlinjer som Riksskatteverket tagit fram och bilarna är inget tjänstemännen ”får” utan bilarna man har tillgång till så länge man är anställd. Förmånsbil är en rekryteringsåtgärd som beslutats av en enig kommunstyrelse och finns redan sedan länge i många kommuner i landet bland annat i Västerås. Förmånsbil är en vanlig företeelse i stora delar av det privata näringslivet och det är en marknad som även kommunerna konkurrerar på när det gäller rekrytering av främst chefer. Del av lön/arvode kan växlas mot tillgång till bil enligt de tillämpningsföreskrifter som finns utarbetade. Privat körning bekostas naturligtvis av den anställde och tillgång till bil är skattepliktigt.

Tvärtom, vad Torleif skriver, har vi ett mycket tufft läge när det gäller såväl rekrytering som möjligheten att behålla anställda. Både privat näringsliv och kommuner i Värmland tävlar om att bjuda över varandra för att locka till sig duktiga medarbetare. Vi är långtifrån ensamma – Eda kommun är ett annat aktuellt exempel. De närmast tio åren behöver vi rekrytera över 400 nya medarbetare varav 20 chefer bara på grund av pensionsavgångarna. Ingen dålig utmaning!

Så till kommunalrådsbilen. Ett enigt kommunfullmäktige beslutade 2015-05-26 (Kf § 70 komplettering av kommunalrådsarvodet) att kommunalrådet ska ha möjlighet att växla arvode mot tillgång till en förmånsbil, istället för som tidigare en leasingbil. Möjligen en ovanlig ordning men absolut inte hemlig.

Det finns ett talesätt som säger att all publicitet är bra publicitet – låt oss hoppas att det är så. Kanske leder alla dessa reportage och skriverier till att Torsby kommun kan dra till sig modiga människor som inte bryr sig om Jantelagen? Ingen skulle vara gladare än jag i så fall för det är nytänkande och optimism som vår kommun behöver mest av allt!


Ann-Katrin Järåsen (S)

Ordförande i kommunstyrelsen i Torsby kommun

Krig och oro i världen har drivit stora människoströmmar genom Europa och flera hundra av dessa hemlösa har hamnat i Torsby kommun. Hur många som blir bofasta och fyller våra tomma hus återstår att se. Mottagandet tycks i huvudsak ha fungerat väl och kommunen har tackats med statliga pengar för sitt generösa flyktingmottagande.

Nämnda händelser har varit så uppmärksammade i massmedia och sociala medier att till och med vargfrågan har hamnat lite i skymundan. Men i årets början hettade det till. Många vargjägare hade åkt långa vägar för att starta jakten, men kvällen före kom besked från Förvaltningsrätten att vargjakten stoppas tills vidare. Upprördheten blev givetvis stor. En vecka senare kom motbeskedet – det skulle ändå bli jakt fastslog kammarrätten i Göteborg! I september meddelades att fem vargrevir i norra Värmland spårlöst försvunnit. Hur, undrar man?

12 000 i månaden

Hur prioriterar Torsby kommun? Man begär av Transtrands friskola nästan 12 000 kronor i månadshyra för användning av gymnastiksalen en knapp dag i veckan. Barn- och utbildningsnämnden varnar för ett underskott för kommunens skolor på närmare 10 miljoner kronor. Ungefär samtidigt nås vi av beskedet att Torsby kommun spenderat hundratusentals skattekronor på konferenser på en lyxanläggning, där alkohol ingår i priset (tvärt emot kommunens alkoholpolicy). Det är kommunens chefer som fått åtnjuta denna lyx med egen köksmästare, butler och frukostvärdinna. Allt för att kunna konferera i lugn och avskildhet. Tydligen fanns ingen anläggning i den egna kommunen som uppfyllde de högt ställda kraven utan man vände sig till en grannkommun. Ett litet tips: om avskildhet är det som primärt eftersträvas – varför inte stanna i den egna kommunen och sätta sig på en flotte på Klarälven ett par dygn?

Även vinprovning har praktiserats av de styrande, men kommunalrådet lugnar medborgarna med att man spottar ut vinet på vinprovning. (Jag har varit på några vinprovningar i södern men kan lova att varken jag eller mina allt muntrare medprovare visste att man skulle spotta.) Men kostar gör det även om man spottar i glaset.

Nytt avslöjande

Ett nytt avslöjande kom i oktober då SVT – återigen – hade granskat Torsby kommuns ledning. Det kom då till allmänhetens (och fullmäktiges?) kännedom att kommunens högsta chefer, samt kommunalrådet, fått lyxbilar att använda såväl i tjänsten som privat. Samtidigt avslöjades löneökningar på upp till 8 000 kronor i månaden till de högsta cheferna, trots att lyxbilarna skulle ersätta lönehöjningar. Förmånerna motiveras med att man vill rekrytera de bästa cheferna. Hade man inte dem redan? Har alla hotat att avgå? Varför inte förmånsbil, saltad lön och butler till en trött lokalvårdare eller skollärare?

Många häpnar över att detta sker i en kommun med ”arbetarregering”. Själv kommer jag att tänka på historien om Leonid Brezjnev, den gamle sovjetiske kommunistledaren, som ville imponera på sin mor och visade henne sin flotta datja vid Svarta havet: – Det ser ju bra ut Leonid lille, sa hon, men hur går det om di röa kommer tillbaka?

Kanske en del av pengarna kunde ha använts till att utreda varför så många rektorer lämnar sina tjänster i kommunen? En utredning som kostades på kom fram till att de små skolorna skulle läggas ner, men den spolades och en ny tillsattes – med samma utredare.

Dåligt rån

Tidernas troligen sämst genomförda rån utfördes i Sysslebäck i november. En 19-årig kvinna lyckades med knivhot tvinga till sig en penningsumma från kassan på Coop. Därefter promenerade hon ut och råkade få ögonen på tiggarflickan som satt utanför porten. Då passade hon på att sno en hundralapp från den säkert mycket förvånade tiggerskan! Därefter gick hon över vägen till bensinstationen för att köpa cigaretter för de snabbt ihoprafsade pengarna. Några bloss hann hon väl knappast ta innan polisen tog hand om henne, då hon lugnt promenerade söderut.

Apoteket i Likenäs utsattes natten till den 5 november för inbrott för tredje gången på kort tid. Eftersom det var mest hostmedicin som stals får man anta att polisen riktade sitt spanande mot personer med svårartad hosta.

För Nordvärmlands FF kunde året ha slutat bättre. Milenko Vukcevic efterträddes som tränare av Milivoj Knezevic, som innehade sysslan tidigare under klubbens vandring uppåt. Den vandring det blev frågan om den senaste säsongen gick åt motsatt håll, och föreningen får nu åter hålla till godo med spel i division tre. Ska man försöka se det positivt kan man konstatera att det blir betydligt kortare resor till bortamatcherna.

Lyckosammare rent resultatmässigt var Torsbytjejen Emma Dahlström som vann guld i slopestyle under X-games i Aspen i januari. Lyckosamma under året var också arrangörerna i Finnskoga MK som i januari utsågs som rallycross-VM:s bästa under gångna året. Framgångarna fortsatte vid VM-tävlingarna i juli med nytt storslaget publikrekord: 39 800 åskådare i Höljes! Och i slutet av året lyckades Finnskoga MK förhandla sig till klartecken att arrangera VM i rallycross ytterligare tre år!

Räddningsaktion

Annat positivt är att PA Sjögren med flera entusiaster jobbar på att rädda gamla Smejja i Torsby från förgängelsen, denna sista kvarvarande produktionsbyggnad från bruksperioden. I engagemanget ingår också att förhindra att hyreshus byggs på det gamla bruksområdet.

Systrarna Anna Gerd och Inga-Maja Larssons testamente hamnar självklart på den positiva sidan, då 50 miljoner kronor avsatts till medicinsk forskning och några miljoner till hembygdens kyrka och hembygdsgård.

Ovansjö bygdeförening fick priset för årets bästa värmländska hembygdsbok: ”Ovansjöbygden – folket i bild”. Föreningen avsatte överskott på försäljningen till att med ideella krafters hjälp bygga en uteplats för de gamla på Dalbygården. Stiligt!

Hotfullt morrande

Glädjande är också att Konsum Värmland efter hotfullt morrande lät Stöllets Konsumbutik vara kvar. Desto tråkigare då att Höljes lanthandel tvingades lägga ner. En minskande befolkning plus konkurrensen från Långflons köpcenter har gjort att Höljes nu står nu utan butik för första gången på 165 år.

På Branästoppen byggs hotell, hus och lägenheter för fullt. Den tidigare ödemarken på bergets baksida liknar alltmer en liten stad. Man häpnar!

Året slutade med välkommen pluspoäng för Torsby kommun som är först i landet med att erbjuda noviser datorhjälp i bokbussen.

Spännande inför 2016 blir att följa utvecklingen för Vitsands brandstation som hotats med nedläggning men som fått en nådatid. Likaså följer vi med intresse Näckåns planer på att bygga ett nytt vattenkraftverk i Näckån.


Kommunalrådets genmäle

Jag har läst helgens nordvärmländska krönika, som också utformats som en årskrönika, författad av Torleif Styffe. Det är ros och ris i en salig blandning och så ska det vara i en krönika. Här finns författarens personliga tankar om livet i Torsby kommun under 2015 samlade. I Torleifs krönika har det dock smugit sig in några direkta sakfel rörande kommunal handläggning och jag tycker att det känns viktigt att det blir rättat.

Man kan ha åsikter om konferensanläggningar som bakar in möjlighet till alkoholkonsumtion i konferenspriser och tillhandahåller vinprovning som en personalaktivitet men det är viktigt att veta att dessa aktiviteter inte har pågått tvärtemot kommunens alkoholpolicy. I den alkohol- och drogmissbrukspolicy för Torsby kommuns anställda som kommunstyrelsen antog 2008-01-14 står det i § 7

Vid representation för kommunens räkning skall restriktivitet med alkohol iakttas.” Vad man än må tycka i sakfrågan är det viktigt för kommuninnevånarna att veta att inga formella fel begåtts av anställda. Det finns förslag på en åtstramning och ett förtydligande men det finns ännu inga politiska beslut.

Även när det gäller förmånsbilar som benämns ”lyxbilar” i krönikan finns formella felaktigheter. Kommunen tillämpar de riktlinjer som Riksskatteverket tagit fram och bilarna är inget tjänstemännen ”får” utan bilarna man har tillgång till så länge man är anställd. Förmånsbil är en rekryteringsåtgärd som beslutats av en enig kommunstyrelse och finns redan sedan länge i många kommuner i landet bland annat i Västerås. Förmånsbil är en vanlig företeelse i stora delar av det privata näringslivet och det är en marknad som även kommunerna konkurrerar på när det gäller rekrytering av främst chefer. Del av lön/arvode kan växlas mot tillgång till bil enligt de tillämpningsföreskrifter som finns utarbetade. Privat körning bekostas naturligtvis av den anställde och tillgång till bil är skattepliktigt.

Tvärtom, vad Torleif skriver, har vi ett mycket tufft läge när det gäller såväl rekrytering som möjligheten att behålla anställda. Både privat näringsliv och kommuner i Värmland tävlar om att bjuda över varandra för att locka till sig duktiga medarbetare. Vi är långtifrån ensamma – Eda kommun är ett annat aktuellt exempel. De närmast tio åren behöver vi rekrytera över 400 nya medarbetare varav 20 chefer bara på grund av pensionsavgångarna. Ingen dålig utmaning!

Så till kommunalrådsbilen. Ett enigt kommunfullmäktige beslutade 2015-05-26 (Kf § 70 komplettering av kommunalrådsarvodet) att kommunalrådet ska ha möjlighet att växla arvode mot tillgång till en förmånsbil, istället för som tidigare en leasingbil. Möjligen en ovanlig ordning men absolut inte hemlig.

Det finns ett talesätt som säger att all publicitet är bra publicitet – låt oss hoppas att det är så. Kanske leder alla dessa reportage och skriverier till att Torsby kommun kan dra till sig modiga människor som inte bryr sig om Jantelagen? Ingen skulle vara gladare än jag i så fall för det är nytänkande och optimism som vår kommun behöver mest av allt!


Ann-Katrin Järåsen (S)

Ordförande i kommunstyrelsen i Torsby kommun

  • Torleif Styffe

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.