2015-12-02 06:00

2015-12-02 06:00

Glädje till barn i Nepal

PERSONLIGT

Nöden är stor på många håll i vår värld. Heléne Grell och Johan Friman bestämde sig för att hjälpa till på en av de mera avlägsna platserna på jorden.

Nepal ligger i Himalayas berg inklämt mellan Kina och Indien. Drygt 30 miljoner människor bor på en yta en tredjedel av vårt lands. I modern tid har Nepal hemsökts av inre stridigheter med inbördeskrig och kupper i ledarskiktet. Sedan 2008 är landet republik. Nepal är ett av jordens fattigaste länder och är svårt hemsökt av erosion efter rovdrift av skogarna och av monsunregnen. Därtill drabbas man ofta av jordbävningar.

– Jag var ordförande i Rädda barnen i Hammarö, berättar Heléne Grell. Vi stöttade ett projekt i Nepal. Tack vare det fick jag inbjudan till en audiens hos Dalai Lama och jag och min sambo var till Indien och tog vägen förbi Nepal för att titta på projektet.

Projektet är en förskola i bergen utanför Katmandu. Deras tidigare förskola låg för långt bort så de små barnen stannade hemma och deras äldre syskon också för att passa de små så att föräldrarna som är bönder kunde arbeta på åkrarna. Tanken uppstod att sponsra en skola för de små barnen så att de äldre också kunde gå i skolan.

Femton resor till Nepal

Heléne Grell och Johan Friman har varit till Nepal femton gånger i samband med projektet. Det finns föreningar för olika projekt, man driver ett småbarnshem och ett flickhem för före detta gatubarn. Därtill har man hjälpt en kristen församling som har ett barnhem. Dit har man sänt ris, linser, matolja, nötter, frukt, tvålar och kläder. Föreningen för gatubarn i Nepal har en liten styrelse på plats som man skickar insamlade pengar till. Nepal är en av världens fattigaste länder och ju fattigare länder desto mer korruption.

– Dalai Lama sa till oss att ska ni hålla på med såna här projekt, då ska ni resa med pengarna och ni ska även följa upp projekten hela tiden, så inte pengarna försvinner. De vi verkligen litar på, det är munkarna, många av dem sitter med i styrelsen som ordförande och kassör och så. Det är personer som man kan lita på.

De åker ofta på vår och höst, för på sommaren är det monsunregn

– Det finns ofta inga vägar, de är sönderregnade och det är väldigt varmt, säger Johan. På vintern är det några minus och de bor i stenhus utan uppvärmning.

Insamlade medel

– Vi har en liten ungdomsorganisation i Karlstad som heter Operation Nepal. Förra året åkte vi ner med ungdomar till Nepal två gånger för att visa dem en annan verklighet och hur det är där. Den här lilla gruppen samlar in pengar så vi ska kunna sätta guldkant på barnens och ungdomarnas tillvaro. För att uppmuntra dansen vilken är väldigt viktig i Nepal köpte vi in en spegelvägg.

– Föreningen för gatubarn i Nepal driver flick- och småbarnshemmet. Vårt mål är att göra bra och roliga saker och även inkludera personalen, de är ju där hela tiden och är trötta och slitna. Många av barnen har varit gatubarn, de har inte haft någon familj.

Jordbävningen 2010

Heléne och Johan hade planerat att åka ner i april 2010 men då kom den stora jordbävningen. Vänner i Nepal rådde dem att inte åka dit utan att stanna på plats och samla in pengar i Sverige istället,

– Flickhemmet fick synliga skador som gick att reparera, men man fick bo i tält och laga mat utomhus i tre månader. Det har inte bara varit två stora skalv, det har varit många fler jordbävningar också.

Viktig medresenär

Med på resorna följer teddybjörnen Nalle. Han har en mycket speciell funktion.

– Jag köpte in Nalle och tog med till förskolan i Sverige, berättar Heléne. Jag berättade att jag skulle till Nepal, att det var ett fattigt land och att Nalle skulle åka med. Jag ville att barnen skulle ta med sig Nalle hem några dagar i tur och ordning och att man skulle skriva och rita i en bok hur en svensk familj ser ut. Sen så åkte han till Nepal och berättade för barnen där hur det ser ut i Sverige. Sen kom vi tillbaka till förskolan och berättade för de svenska barnen, Nalle har gjort sex resor till Nepal.

– Det är bra om att genom leken leka av sig svåra händelser. Innan vi åkte nu så köpte jag in ett litet tält, filt och sovsäck som Nalle hade med sig i sin packning. På flickhemmet hade vi lekterapi, de lekte jordbävning med Nalle och visade hur det var, att man var tvungen att sova i tält och man fick inte gå in för att huset skakade. Barnen berättade genom leken om sin rädsla.

Edsvalla IF skänkte pengar

– Edsvalla IF var med och gav ett bidrag häromsistens, säger Heléne. Eftersom de är en idrottsförening så gick de pengarna till inköp av volleybollnät och volleyboll till munkarna. De har mycket spontanidrott och bidraget från Edsvalla IF har också gått till mycket frukt, vilket är hälsosamt men en mycket dyr bristvara i Nepal. Det är lika dyrt som i Sverige, medan en bra medellön är cirka. 1 000 kr/mån. Då prioriterar man inte att köpa frukt.

– flickhemmet där de är lite äldre gör vi det tillsammans med flickorna.

Deras önskan var att åka till ett vattenland som ligger i utkanten av Katmandu och som har ett pyttelitet tivoli. Man hyrde bussar och efteråt det bjöds de på restaurang. Det finns inte mycket sjöar att bada i, så de flesta kan inte simma. Man fick ta med en munk som kunde simma, för även personalen behövde övervakas.

– Vi hade även simundervisning med dem, de ville så gärna lära sig.

Ideell basis

– Det här är ideellt, vi betalar resan ner med egna medel, vi betalar vårt boende själva, alla insamlade medel går direkt till barnen, likaså ungdomarna som var med betalade sina egna resor.

Vad är då drivkraften för att engagera sig?

– Det är glädjen av att hjälpa andra människor, man får så mycket tillbaka och blir glad själv, säger Heléne. Och den vänligheten som vi möts av från människorna därnere. Fast de inte har så mycket har de alltid tid att prata, och det är inte alltid vi har här hemma i Sverige. Man har tiden till varandra och te kan man alltid bjuda på även om man inte har mat för dagen. De delar alltid det lilla de har på ett fint sätt.

Till våren har Johan och Heléne planerat ännu en resa till barnen i Nepal.

Fotnot: Man kan läsa mera på Facebook på följande sidor:

Operation Nepal

NALLE reser till Nepal

 

 

 

 

 

 

 

Nepal ligger i Himalayas berg inklämt mellan Kina och Indien. Drygt 30 miljoner människor bor på en yta en tredjedel av vårt lands. I modern tid har Nepal hemsökts av inre stridigheter med inbördeskrig och kupper i ledarskiktet. Sedan 2008 är landet republik. Nepal är ett av jordens fattigaste länder och är svårt hemsökt av erosion efter rovdrift av skogarna och av monsunregnen. Därtill drabbas man ofta av jordbävningar.

– Jag var ordförande i Rädda barnen i Hammarö, berättar Heléne Grell. Vi stöttade ett projekt i Nepal. Tack vare det fick jag inbjudan till en audiens hos Dalai Lama och jag och min sambo var till Indien och tog vägen förbi Nepal för att titta på projektet.

Projektet är en förskola i bergen utanför Katmandu. Deras tidigare förskola låg för långt bort så de små barnen stannade hemma och deras äldre syskon också för att passa de små så att föräldrarna som är bönder kunde arbeta på åkrarna. Tanken uppstod att sponsra en skola för de små barnen så att de äldre också kunde gå i skolan.

Femton resor till Nepal

Heléne Grell och Johan Friman har varit till Nepal femton gånger i samband med projektet. Det finns föreningar för olika projekt, man driver ett småbarnshem och ett flickhem för före detta gatubarn. Därtill har man hjälpt en kristen församling som har ett barnhem. Dit har man sänt ris, linser, matolja, nötter, frukt, tvålar och kläder. Föreningen för gatubarn i Nepal har en liten styrelse på plats som man skickar insamlade pengar till. Nepal är en av världens fattigaste länder och ju fattigare länder desto mer korruption.

– Dalai Lama sa till oss att ska ni hålla på med såna här projekt, då ska ni resa med pengarna och ni ska även följa upp projekten hela tiden, så inte pengarna försvinner. De vi verkligen litar på, det är munkarna, många av dem sitter med i styrelsen som ordförande och kassör och så. Det är personer som man kan lita på.

De åker ofta på vår och höst, för på sommaren är det monsunregn

– Det finns ofta inga vägar, de är sönderregnade och det är väldigt varmt, säger Johan. På vintern är det några minus och de bor i stenhus utan uppvärmning.

Insamlade medel

– Vi har en liten ungdomsorganisation i Karlstad som heter Operation Nepal. Förra året åkte vi ner med ungdomar till Nepal två gånger för att visa dem en annan verklighet och hur det är där. Den här lilla gruppen samlar in pengar så vi ska kunna sätta guldkant på barnens och ungdomarnas tillvaro. För att uppmuntra dansen vilken är väldigt viktig i Nepal köpte vi in en spegelvägg.

– Föreningen för gatubarn i Nepal driver flick- och småbarnshemmet. Vårt mål är att göra bra och roliga saker och även inkludera personalen, de är ju där hela tiden och är trötta och slitna. Många av barnen har varit gatubarn, de har inte haft någon familj.

Jordbävningen 2010

Heléne och Johan hade planerat att åka ner i april 2010 men då kom den stora jordbävningen. Vänner i Nepal rådde dem att inte åka dit utan att stanna på plats och samla in pengar i Sverige istället,

– Flickhemmet fick synliga skador som gick att reparera, men man fick bo i tält och laga mat utomhus i tre månader. Det har inte bara varit två stora skalv, det har varit många fler jordbävningar också.

Viktig medresenär

Med på resorna följer teddybjörnen Nalle. Han har en mycket speciell funktion.

– Jag köpte in Nalle och tog med till förskolan i Sverige, berättar Heléne. Jag berättade att jag skulle till Nepal, att det var ett fattigt land och att Nalle skulle åka med. Jag ville att barnen skulle ta med sig Nalle hem några dagar i tur och ordning och att man skulle skriva och rita i en bok hur en svensk familj ser ut. Sen så åkte han till Nepal och berättade för barnen där hur det ser ut i Sverige. Sen kom vi tillbaka till förskolan och berättade för de svenska barnen, Nalle har gjort sex resor till Nepal.

– Det är bra om att genom leken leka av sig svåra händelser. Innan vi åkte nu så köpte jag in ett litet tält, filt och sovsäck som Nalle hade med sig i sin packning. På flickhemmet hade vi lekterapi, de lekte jordbävning med Nalle och visade hur det var, att man var tvungen att sova i tält och man fick inte gå in för att huset skakade. Barnen berättade genom leken om sin rädsla.

Edsvalla IF skänkte pengar

– Edsvalla IF var med och gav ett bidrag häromsistens, säger Heléne. Eftersom de är en idrottsförening så gick de pengarna till inköp av volleybollnät och volleyboll till munkarna. De har mycket spontanidrott och bidraget från Edsvalla IF har också gått till mycket frukt, vilket är hälsosamt men en mycket dyr bristvara i Nepal. Det är lika dyrt som i Sverige, medan en bra medellön är cirka. 1 000 kr/mån. Då prioriterar man inte att köpa frukt.

– flickhemmet där de är lite äldre gör vi det tillsammans med flickorna.

Deras önskan var att åka till ett vattenland som ligger i utkanten av Katmandu och som har ett pyttelitet tivoli. Man hyrde bussar och efteråt det bjöds de på restaurang. Det finns inte mycket sjöar att bada i, så de flesta kan inte simma. Man fick ta med en munk som kunde simma, för även personalen behövde övervakas.

– Vi hade även simundervisning med dem, de ville så gärna lära sig.

Ideell basis

– Det här är ideellt, vi betalar resan ner med egna medel, vi betalar vårt boende själva, alla insamlade medel går direkt till barnen, likaså ungdomarna som var med betalade sina egna resor.

Vad är då drivkraften för att engagera sig?

– Det är glädjen av att hjälpa andra människor, man får så mycket tillbaka och blir glad själv, säger Heléne. Och den vänligheten som vi möts av från människorna därnere. Fast de inte har så mycket har de alltid tid att prata, och det är inte alltid vi har här hemma i Sverige. Man har tiden till varandra och te kan man alltid bjuda på även om man inte har mat för dagen. De delar alltid det lilla de har på ett fint sätt.

Till våren har Johan och Heléne planerat ännu en resa till barnen i Nepal.

Fotnot: Man kan läsa mera på Facebook på följande sidor:

Operation Nepal

NALLE reser till Nepal

 

 

 

 

 

 

 

  • Lars-Eric Sundin