2015-10-13 10:00

2015-10-13 19:43

"Hans ande lever kvar"

Kommentarer

(UPPDATERAD) På måndagskvällen avled NWT:s koncernchef Lars Ander. Under tisdagen har kommentarer och kondoleanser kommit in, och vi sammanställer här en del av dem.

Staffan Ander, NWT:s chefredaktör, yngre broder till Lars Ander, delägare i NWT-koncernen:

– Min bror Lars har kroppsligen lämnat NWT-koncernen, men hans ande lever kvar. Precis som det är med både vår far, Gustaf, och vår farfar Ernst. Nu kommer vi att fortsätta arbetet och producera världens bästa region - och lokaltidningar. 

Kenneth Johansson, landshövding i Värmland:

– Det är ett mycket tråkigt besked som har nått oss. Karlstad, Värmland och hela Tidningssverige har blivit en stor företagsledare fattigare. Och vi tänker med tacksamhet på de insatser som Lars Ander har åstadkommit.

Åsa Bergenheim, professor, rektor Karlstads universitet:

– Det är med sorg vi mottagit beskedet att koncernchef Lars Ander avlidit. Lars har på olika sätt under åren betytt mycket för Karlstads universitet. Under en period var han ledamot i vår styrelse och genom Anderstiftelsen har han medverkat till att universitetet erhållit betydande medel för att vi har kunnat utveckla vår utbildning och forskning inom området medie- och kommunikation. En stor näringslivsprofil har gått ur tiden.

Ulrika Obstfelder Peterson, vd och koncernchef Värmlands Folkblad:

– Lars Ander var en framgångsrik och skicklig affärsman med stor känsla för affärer och utvecklingsmöjligheter. Som konkurrenter på samma marknad har vi under alla år haft en god och respektfull relation där värdet av en mångfald i länspressen varit centralt. En stor tidningsman har gått ur tiden.

Hans Wallmark, ordförande i Medialen, riksdagsledamot (M) och tidigare medarbetare i koncernen:

– En av Mediesveriges starka profiler har avlidit. Familjen Anders insatser för många svenska tidningar och medieforskning kan inte nog värdesättas. Jag är tacksam över att ha fått arbeta tillsammans med Lars Ander i Medialen.

Sven Otto Littorin, tidigare partisekreterare i Moderaterna och arbetsmarknadsminister i regeringen Reinfeldt:

– En av de allra färgstarkaste personerna i Medialen var Lars Ander. Han var tidningsman ut i fingerspetsarma, och jag minns med vilken enorm stolthet han visade upp sina investeringar, säger SvenOtto Littorin, tidigare partisekreterare i Moderaterna och arbetsmarknadsminister. Men jag minns främst med vilken omsorg han följde, deltog i och framför allt bidrog till moderaternas förnyelse efter valförlusten 2002. Lars var en hedersknyffel; en bullrande, jobbig och svårfångad, stundtals enormt envis ensamvarg - men framför allt en hedersknyffel med stort och varmt hjärta. Hans generositet, mitt i den gnetande kostnadsjakten, kunde vara enorm. Hans omtanke om andra, mitt i det där "ensamvargandet", var genuin och rörande.

Victoria Svanberg, delägare i NWT-koncernen, styrelseledamot och systerdotter till Lars Ander:

– Framförallt kommer jag att sakna en mycket kär morbror, som lämnar efter sig många fina minnen. Det känns tomt och egendomligt att han är borta ett stort tomrum. Lars var en fin person, en engagerad människa som verkligen klarade av att ha ett varmt hjärta, kall hjärna och rena händer när det gällde affärer och företagsledning. Han hade dessutom ett fantastiskt minne. Han hade en otrolig förmåga att minnas både stort och smått. Mina ambitioner med företaget NWT är de samma som Lars och tidigare morfars ambitioner har varit: Att tillsammans med övriga ägare och våra medarbetare utveckla och förvalta företaget NWT på bästa sätt.

Ingemar Eliasson, tidigare minister, landshövding i Värmland, riksmarskalk:

– Med Lars Anders bortgång har värmländskt näringsliv förlorat en framgångsrik och okonventionell företagsledare. Han och övriga ägare har lyckats förvalta arvet efter den legendariske Gustaf Ander med stor framgång, säger Ingemar Eliasson, tidigare landshövding i Värmland. Det är en beundransvärd prestation i dagens mediavärld, en prestation i det fria ordets och demokratins tjänst. För den livsgärningen skall vi minnas Lars Ander med tacksamhet.

Gunnar Schotte, tidigare vd för Wermlandsbanken och vän med Lars Ander:

– Lars var en mycket skicklig företagsledare och han arbetade med framgång i en utsatt bransch. Jag betraktade honom som en vän, och han var alltid beredd att lyssna på synpunkter om bland annat regionala frågor. Det blir tomt efter honom.

Kjell Engman, internationellt känd glaskonstnär och nära vän:

”Du kom som en stormvind och bror in i mitt liv. All den glädje och tillit som du gett mig vill jag tacka dig för. Bra vänner är som stjärnor. Du ser dem inte alltid, men du vet att de alltid finns där. Jag saknar dig. Kjelle”

Ahlmarks i Karlstad genom företagets vd Håkan Thorell:

– NWT och Ahlmarks har under många år stått varandra nära med de värderingar som följer av att vara familjeföretag. Båda företagen har tillsammans värnat om det värmländska näringslivet. En förgrundsgestalt för detta har varit Lars Ander. Det är med stor sorg och saknad vi tar emot beskedet att en stor vän och samtalspartner har gått bort. Lars lämnar efter sig ett gediget livsverk och gärning som kommer att stå starkt i många år framöver.

Staffan Ander, NWT:s chefredaktör, yngre broder till Lars Ander, delägare i NWT-koncernen:

– Min bror Lars har kroppsligen lämnat NWT-koncernen, men hans ande lever kvar. Precis som det är med både vår far, Gustaf, och vår farfar Ernst. Nu kommer vi att fortsätta arbetet och producera världens bästa region - och lokaltidningar. 

Kenneth Johansson, landshövding i Värmland:

– Det är ett mycket tråkigt besked som har nått oss. Karlstad, Värmland och hela Tidningssverige har blivit en stor företagsledare fattigare. Och vi tänker med tacksamhet på de insatser som Lars Ander har åstadkommit.

Åsa Bergenheim, professor, rektor Karlstads universitet:

– Det är med sorg vi mottagit beskedet att koncernchef Lars Ander avlidit. Lars har på olika sätt under åren betytt mycket för Karlstads universitet. Under en period var han ledamot i vår styrelse och genom Anderstiftelsen har han medverkat till att universitetet erhållit betydande medel för att vi har kunnat utveckla vår utbildning och forskning inom området medie- och kommunikation. En stor näringslivsprofil har gått ur tiden.

Ulrika Obstfelder Peterson, vd och koncernchef Värmlands Folkblad:

– Lars Ander var en framgångsrik och skicklig affärsman med stor känsla för affärer och utvecklingsmöjligheter. Som konkurrenter på samma marknad har vi under alla år haft en god och respektfull relation där värdet av en mångfald i länspressen varit centralt. En stor tidningsman har gått ur tiden.

Hans Wallmark, ordförande i Medialen, riksdagsledamot (M) och tidigare medarbetare i koncernen:

– En av Mediesveriges starka profiler har avlidit. Familjen Anders insatser för många svenska tidningar och medieforskning kan inte nog värdesättas. Jag är tacksam över att ha fått arbeta tillsammans med Lars Ander i Medialen.

Sven Otto Littorin, tidigare partisekreterare i Moderaterna och arbetsmarknadsminister i regeringen Reinfeldt:

– En av de allra färgstarkaste personerna i Medialen var Lars Ander. Han var tidningsman ut i fingerspetsarma, och jag minns med vilken enorm stolthet han visade upp sina investeringar, säger SvenOtto Littorin, tidigare partisekreterare i Moderaterna och arbetsmarknadsminister. Men jag minns främst med vilken omsorg han följde, deltog i och framför allt bidrog till moderaternas förnyelse efter valförlusten 2002. Lars var en hedersknyffel; en bullrande, jobbig och svårfångad, stundtals enormt envis ensamvarg - men framför allt en hedersknyffel med stort och varmt hjärta. Hans generositet, mitt i den gnetande kostnadsjakten, kunde vara enorm. Hans omtanke om andra, mitt i det där "ensamvargandet", var genuin och rörande.

Victoria Svanberg, delägare i NWT-koncernen, styrelseledamot och systerdotter till Lars Ander:

– Framförallt kommer jag att sakna en mycket kär morbror, som lämnar efter sig många fina minnen. Det känns tomt och egendomligt att han är borta ett stort tomrum. Lars var en fin person, en engagerad människa som verkligen klarade av att ha ett varmt hjärta, kall hjärna och rena händer när det gällde affärer och företagsledning. Han hade dessutom ett fantastiskt minne. Han hade en otrolig förmåga att minnas både stort och smått. Mina ambitioner med företaget NWT är de samma som Lars och tidigare morfars ambitioner har varit: Att tillsammans med övriga ägare och våra medarbetare utveckla och förvalta företaget NWT på bästa sätt.

Ingemar Eliasson, tidigare minister, landshövding i Värmland, riksmarskalk:

– Med Lars Anders bortgång har värmländskt näringsliv förlorat en framgångsrik och okonventionell företagsledare. Han och övriga ägare har lyckats förvalta arvet efter den legendariske Gustaf Ander med stor framgång, säger Ingemar Eliasson, tidigare landshövding i Värmland. Det är en beundransvärd prestation i dagens mediavärld, en prestation i det fria ordets och demokratins tjänst. För den livsgärningen skall vi minnas Lars Ander med tacksamhet.

Gunnar Schotte, tidigare vd för Wermlandsbanken och vän med Lars Ander:

– Lars var en mycket skicklig företagsledare och han arbetade med framgång i en utsatt bransch. Jag betraktade honom som en vän, och han var alltid beredd att lyssna på synpunkter om bland annat regionala frågor. Det blir tomt efter honom.

Kjell Engman, internationellt känd glaskonstnär och nära vän:

”Du kom som en stormvind och bror in i mitt liv. All den glädje och tillit som du gett mig vill jag tacka dig för. Bra vänner är som stjärnor. Du ser dem inte alltid, men du vet att de alltid finns där. Jag saknar dig. Kjelle”

Ahlmarks i Karlstad genom företagets vd Håkan Thorell:

– NWT och Ahlmarks har under många år stått varandra nära med de värderingar som följer av att vara familjeföretag. Båda företagen har tillsammans värnat om det värmländska näringslivet. En förgrundsgestalt för detta har varit Lars Ander. Det är med stor sorg och saknad vi tar emot beskedet att en stor vän och samtalspartner har gått bort. Lars lämnar efter sig ett gediget livsverk och gärning som kommer att stå starkt i många år framöver.