2015-05-08 06:00

2015-05-08 06:00

Att fela är mänskligt

KRÖNIKAN

Känsliga läsare varnas – vänd bort blicken, lämna rummet och kom aldrig tillbaka om du vill bevara ditt universum intakt. Det kommer att förändra den värld du har levt i hela ditt liv; den värld du känner till. Är du redo? Nu kommer det, den ultimata atombomben.

Det är okej att misslyckas.

Hör du? Det är ljudet av en helt oförändrad civilisation. Fåglarna kvittrar, regnet faller nedåt och måndagar är fortfarande lika oälskade.

Vi misslyckas alla någon gång i livet. Om jag skulle skriva en lista med alla de mindre lyckade prestationerna jag åstadkommit skulle det bli en pinsam roman. Jag har fått dåliga provresultat, tappat tårtor i golvet och krossat otaliga muggar och glas. Jag har alltid trott att mina misslyckanden orsakat min undergång och att jag kommer att få spendera resten av mitt liv med att skrubba golv med en tandborste.

Problemet är att man glömmer bort sina förutsättningar. Man kan bara göra sitt bästa, och det bästa varierar från dag till dag. Bara för att man misslyckas med någonting betyder det inte att livet går i konkurs, att man är straffad för livet och måste göra en deal med djävulen för att inte gå under. Det kommer dock kännas så till en början – tro mig, detta är min expertis. Jag vältrar mig i min olycka under täcket med tragiska filmer och glass i minst en vecka innan jag kommer till sans.

Det kommer alltid finnas stunder i livet som man inte kan styra över, stunder när missöden samlas på hög och hotar att starta en lavin. Då går det inte att alltid prestera på topp – det är ju faktiskt inte helt enkelt att göra lemonad när livet skjuter citroner mot dig som om de vore kanonkulor. Det viktigaste är att förstå att misslyckanden händer, misstag begås och livet går vidare. Även om det där talet gick oförlåtligt dåligt, om du inte fick tillräckligt med poäng på provet eller tappade tårtan i golvet. Du kommer ändå kunna bli och göra vad du vill, oavsett om du vill jobba som byråkrat, resa jorden runt eller skrubba golv med en tandborste.

 

Namn: Malin Fridh

Bor: Karlstad

Ålder: 19 år

Skola: Älvkullegymnasiet

Det är okej att misslyckas.

Hör du? Det är ljudet av en helt oförändrad civilisation. Fåglarna kvittrar, regnet faller nedåt och måndagar är fortfarande lika oälskade.

Vi misslyckas alla någon gång i livet. Om jag skulle skriva en lista med alla de mindre lyckade prestationerna jag åstadkommit skulle det bli en pinsam roman. Jag har fått dåliga provresultat, tappat tårtor i golvet och krossat otaliga muggar och glas. Jag har alltid trott att mina misslyckanden orsakat min undergång och att jag kommer att få spendera resten av mitt liv med att skrubba golv med en tandborste.

Problemet är att man glömmer bort sina förutsättningar. Man kan bara göra sitt bästa, och det bästa varierar från dag till dag. Bara för att man misslyckas med någonting betyder det inte att livet går i konkurs, att man är straffad för livet och måste göra en deal med djävulen för att inte gå under. Det kommer dock kännas så till en början – tro mig, detta är min expertis. Jag vältrar mig i min olycka under täcket med tragiska filmer och glass i minst en vecka innan jag kommer till sans.

Det kommer alltid finnas stunder i livet som man inte kan styra över, stunder när missöden samlas på hög och hotar att starta en lavin. Då går det inte att alltid prestera på topp – det är ju faktiskt inte helt enkelt att göra lemonad när livet skjuter citroner mot dig som om de vore kanonkulor. Det viktigaste är att förstå att misslyckanden händer, misstag begås och livet går vidare. Även om det där talet gick oförlåtligt dåligt, om du inte fick tillräckligt med poäng på provet eller tappade tårtan i golvet. Du kommer ändå kunna bli och göra vad du vill, oavsett om du vill jobba som byråkrat, resa jorden runt eller skrubba golv med en tandborste.

 

Namn: Malin Fridh

Bor: Karlstad

Ålder: 19 år

Skola: Älvkullegymnasiet

  • Malin Fridh