2015-02-05 14:31

2015-02-05 14:33

"Den nya prislistan är rättvis för alla"

SJÖTURISM: Göta kanalbolaget besvarar kritiken från båtägarna i Vänern

AB Göta kanalbolagets marknadschef Anna Meyer menar att insjörabatten har missbrukats och att den nya prislistan är mer rättvis än den gamla.
– En båtägare i Åmål ska inte betala 40 procent mindre än någon som exempelvis bor i Askersund, säger hon.

När prislistan inför den kommande bokningssäsongen skull tas fram beslutade Göta kanalbolaget att bara ha två taxor: En för högsäsong och en för lågsäsong. Av naturliga skäl är det betydligt dyrare att färdas på Göta kanal och Göta älv när trycket från turisttrafiken är som hårdast.

– Syftet med insjörabatten var initialt att underlätta för ägarna att transportera sina båtar till och från kusterna. Men ofta har förmånen använts för turism i stället för transport, vilket är felaktigt säger Anna Meyer.

40 procent rabatt i fjol

Nivån på insjörabatten har varierat genom åren och låg i fjol på 40 procent av kostnaden för att ta sig till Östersjön eller Västkusten från Vänern. Från och med nu kommer båtägarna i Åmål och andra insjökommuner att betala lika mycket som alla andra trafikanter på Göta kanal och Göta älv.

– Den nya prislistan är rättvis för alla, säger Anna Meyer.

Billigt under lågsäsong

Före och efter högsäsong (4 maj – 2 juni respektive 21 augusti – 27 september) kostar det i år cirka 5,5 procent mer att transportera en fritidsbåt till och från Vänern jämfört med i fjol. Priserna varierar beroende på fartygets storlek.

När prislistan inför den kommande bokningssäsongen skull tas fram beslutade Göta kanalbolaget att bara ha två taxor: En för högsäsong och en för lågsäsong. Av naturliga skäl är det betydligt dyrare att färdas på Göta kanal och Göta älv när trycket från turisttrafiken är som hårdast.

– Syftet med insjörabatten var initialt att underlätta för ägarna att transportera sina båtar till och från kusterna. Men ofta har förmånen använts för turism i stället för transport, vilket är felaktigt säger Anna Meyer.

40 procent rabatt i fjol

Nivån på insjörabatten har varierat genom åren och låg i fjol på 40 procent av kostnaden för att ta sig till Östersjön eller Västkusten från Vänern. Från och med nu kommer båtägarna i Åmål och andra insjökommuner att betala lika mycket som alla andra trafikanter på Göta kanal och Göta älv.

– Den nya prislistan är rättvis för alla, säger Anna Meyer.

Billigt under lågsäsong

Före och efter högsäsong (4 maj – 2 juni respektive 21 augusti – 27 september) kostar det i år cirka 5,5 procent mer att transportera en fritidsbåt till och från Vänern jämfört med i fjol. Priserna varierar beroende på fartygets storlek.