2015-01-14 17:07

2015-01-20 23:15

Medvind för Janfire

ÅMÅL: Stor efterfrågan på pelletsbrännare inom industrin och i Storbritannien

I Sverige har värmepumpar konkurrerat ut Åmålsföretaget Janfire på villamarknaden, men i Storbritannien säljer pelletsbrännare som aldrig förr. Ångpannor till industrin och mobil byggvärme ger också goda framtidsutsikter.

Med sina drygt 3 000 kvadratmeter på Slättetorpsgatan och 15 heltidsanställda är Janfire något av en tungviktare på Åmåls industrikarta. Och större hoppas de att bli. I februari levererar företaget sin största pannbrännare någonsin – en anläggning på två megawatt som ska installeras på hemlig ort av Kvänum Energi.

– Det är en affär på flera miljoner kronor vi pratar om, säger Pelle Skjervik, marknadsansvarig på Janfire, utan att gå in på några detaljer.

Lite senare i vår ska en lika stor brännare skeppas till England, där den ska användas för uppvärmning av olja i en hamn.

Används till mycket

Historiskt sett har Janfire tillverkat pelletsbrännare med effekt från 20–600 kilowatt men efterfrågan på större industrianläggningar ökar hela tiden. För fyra år sedan konstruerade Åmålsföretaget i samarbete med panntillverkaren VEÅ en brännare på 750 kilowatt. Därefter dröjde det inte länge innan maxkapaciteten höjdes till en megawatt.

– Ångutrustning har blivit en jättestor grej för oss. Jag blir förvånad nästan varje dag över vilka användningsområden det finns, säger Johan Nelson, som är ansvarig för Janfires nyckelkunder.

Bland annat används utrustningen inom tvätteribranschen och livsmedelsindustrin. Whiskytillverkare i Skottland har också visat intresse. Storbritannien är över lag en marknad som verkar passa bra för Janfire. Medan bergvärme i stort sett har konkurrerat ut pelletsbrännare på villamarknaden i Sverige, så går trenden i motsatt riktning bland britterna. Anledningen är att parlamentet vill minska beroendet av fossila bränslen som kol och gas och därför gjort det förmånligt att installera mer miljövänliga energialternativ, exempelvis en pelletspanna.

– Vi har en prognosorder på 100 villapannor till England i år. I fjol levererades ett 30-tal, säger Pelle Skjervik.

Värmer nytt Ikeabygge

Trots framgången bland privatpersoner utomlands är cheferna på Janfire tämligen överens om att industrispåret är framtiden.

– Jag för nästan dagligen diskussioner om olika ånglösningar med företag runt om i landet, säger Johan Nelson, som också tror mycket på byggvärme. Inom ramen för ett nystartat dotterbolag har Åmålsföretaget tagit fram en mobil energimodul för tillfällig uppvärmning och torkning av betong. Den ena av två färdigställda moduler används redan av Peab, som håller att uppföra ett nytt kontors- och konferenscenter för Ikea i Malmö.

– Förhoppningsvis kan vi skapa jobb och öka skatteintäkterna i Åmål, säger Pelle Skjervik.

Med sina drygt 3 000 kvadratmeter på Slättetorpsgatan och 15 heltidsanställda är Janfire något av en tungviktare på Åmåls industrikarta. Och större hoppas de att bli. I februari levererar företaget sin största pannbrännare någonsin – en anläggning på två megawatt som ska installeras på hemlig ort av Kvänum Energi.

– Det är en affär på flera miljoner kronor vi pratar om, säger Pelle Skjervik, marknadsansvarig på Janfire, utan att gå in på några detaljer.

Lite senare i vår ska en lika stor brännare skeppas till England, där den ska användas för uppvärmning av olja i en hamn.

Används till mycket

Historiskt sett har Janfire tillverkat pelletsbrännare med effekt från 20–600 kilowatt men efterfrågan på större industrianläggningar ökar hela tiden. För fyra år sedan konstruerade Åmålsföretaget i samarbete med panntillverkaren VEÅ en brännare på 750 kilowatt. Därefter dröjde det inte länge innan maxkapaciteten höjdes till en megawatt.

– Ångutrustning har blivit en jättestor grej för oss. Jag blir förvånad nästan varje dag över vilka användningsområden det finns, säger Johan Nelson, som är ansvarig för Janfires nyckelkunder.

Bland annat används utrustningen inom tvätteribranschen och livsmedelsindustrin. Whiskytillverkare i Skottland har också visat intresse. Storbritannien är över lag en marknad som verkar passa bra för Janfire. Medan bergvärme i stort sett har konkurrerat ut pelletsbrännare på villamarknaden i Sverige, så går trenden i motsatt riktning bland britterna. Anledningen är att parlamentet vill minska beroendet av fossila bränslen som kol och gas och därför gjort det förmånligt att installera mer miljövänliga energialternativ, exempelvis en pelletspanna.

– Vi har en prognosorder på 100 villapannor till England i år. I fjol levererades ett 30-tal, säger Pelle Skjervik.

Värmer nytt Ikeabygge

Trots framgången bland privatpersoner utomlands är cheferna på Janfire tämligen överens om att industrispåret är framtiden.

– Jag för nästan dagligen diskussioner om olika ånglösningar med företag runt om i landet, säger Johan Nelson, som också tror mycket på byggvärme. Inom ramen för ett nystartat dotterbolag har Åmålsföretaget tagit fram en mobil energimodul för tillfällig uppvärmning och torkning av betong. Den ena av två färdigställda moduler används redan av Peab, som håller att uppföra ett nytt kontors- och konferenscenter för Ikea i Malmö.

– Förhoppningsvis kan vi skapa jobb och öka skatteintäkterna i Åmål, säger Pelle Skjervik.

  • Andreas Dagström