2017-10-10 06:00

2017-10-10 06:00

Mattias Jacobsson rallymästare

MOTORSPORT: Vann VOC-cupen efter dramatisk avslutning

Mattias Jacobsson från Bäckefors och tävlande för Dals MK vann Sverigeserien för C-förare när Volvo Original Cup avslutades i Örebro i helgen. Avslutningen blev högdramatisk. Det hela avgjordes på den allra sista specialsträckan.

För tre år sedan vann Mattias Jacobsson juniorserien i cupen och klev upp som seniorförare i C-klassen. Men han har fått vänta på en ny totaltriumf.

– Jag har inte haft möjlighet att tävla så mycket som jag velat under 2015 och 2016, men i år passade tävlingarna bättre in, säger 20-årige Mattias Jacobsson.

Såg ut att bli tvåa

Det såg dock länge ut som om han skulle få nöja sig med en andraplats i cupen. Inför den avslutande specialsträckan låg Mattias Jacobsson placeringen bakom Kim Maastad, som egentligen ”bara” behövde ta sig i mål för att säkra cupsegern.

Men då rasade Kims motor.

– Han gick ut före mig på den sista specialsträckan, men fick problem med bilen. Han stod vid sidan av vägen, när det återstod ungefär två mil, säger Mattias Jacobsson, som därmed ohotad kunde köra in som trea i den sista deltävlingen och därmed säkra totalsegern i cupen.

Inte räknat med seger

– Jag hade inte räknat med att kunna vinna Sverigeserien, eftersom det skiljde en hel del poäng mellan oss innan helgens tävlingar. Det krävdes att jag blev minst trea, samtidigt som Kim skulle behöva bryta.

Det var exakt vad som hände.

– Jag har hela teamet med pappa Robert, lillebror Andreas, Christer Glad och Kent Niklasson att tacka för det här. Utan dem skulle det aldrig ha varit möjligt att vinna cupen.

Sverigecupen körs i tuffast tänkbara konkurrens. Ett 70-tal förare som alla vill uppåt i rallykarriären är med. Mattias Jacobsson stod över de två första tävlingarna på vinterväglag i Västerbotten i mars, men har sedan dess tävlat flitigt. Dock utan någon enskild delseger i cupen.

Jämn och hög nivå

Men med två andraplatser, en tredjeplats, en fjärdeplats och en femteplats har han varit den förare som under säsongen hållit den jämnaste och högsta nivån.

Utöver triumfen i Sverigeserien tog Mattias Jacobsson även hem Sommarserien. Det är egentligen samma cup, fast man räknar bort de två vintertävlingarna i Västerbotten i Sommarserien.

I och med triumfen i Sverigeserien kliver Mattias Jacobsson upp en nivå till nästa säsong och blir B-förare.

– Det är samma sorts bilar, men tempot kommer att öka. Allting kommer att gå fortare, säger han.

För tre år sedan vann Mattias Jacobsson juniorserien i cupen och klev upp som seniorförare i C-klassen. Men han har fått vänta på en ny totaltriumf.

– Jag har inte haft möjlighet att tävla så mycket som jag velat under 2015 och 2016, men i år passade tävlingarna bättre in, säger 20-årige Mattias Jacobsson.

Såg ut att bli tvåa

Det såg dock länge ut som om han skulle få nöja sig med en andraplats i cupen. Inför den avslutande specialsträckan låg Mattias Jacobsson placeringen bakom Kim Maastad, som egentligen ”bara” behövde ta sig i mål för att säkra cupsegern.

Men då rasade Kims motor.

– Han gick ut före mig på den sista specialsträckan, men fick problem med bilen. Han stod vid sidan av vägen, när det återstod ungefär två mil, säger Mattias Jacobsson, som därmed ohotad kunde köra in som trea i den sista deltävlingen och därmed säkra totalsegern i cupen.

Inte räknat med seger

– Jag hade inte räknat med att kunna vinna Sverigeserien, eftersom det skiljde en hel del poäng mellan oss innan helgens tävlingar. Det krävdes att jag blev minst trea, samtidigt som Kim skulle behöva bryta.

Det var exakt vad som hände.

– Jag har hela teamet med pappa Robert, lillebror Andreas, Christer Glad och Kent Niklasson att tacka för det här. Utan dem skulle det aldrig ha varit möjligt att vinna cupen.

Sverigecupen körs i tuffast tänkbara konkurrens. Ett 70-tal förare som alla vill uppåt i rallykarriären är med. Mattias Jacobsson stod över de två första tävlingarna på vinterväglag i Västerbotten i mars, men har sedan dess tävlat flitigt. Dock utan någon enskild delseger i cupen.

Jämn och hög nivå

Men med två andraplatser, en tredjeplats, en fjärdeplats och en femteplats har han varit den förare som under säsongen hållit den jämnaste och högsta nivån.

Utöver triumfen i Sverigeserien tog Mattias Jacobsson även hem Sommarserien. Det är egentligen samma cup, fast man räknar bort de två vintertävlingarna i Västerbotten i Sommarserien.

I och med triumfen i Sverigeserien kliver Mattias Jacobsson upp en nivå till nästa säsong och blir B-förare.

– Det är samma sorts bilar, men tempot kommer att öka. Allting kommer att gå fortare, säger han.

  • Mattias Modéen

Slutställning

VOC, Mekonomen Cup 2017: 1) Mattias Jacobsson, Dals MK, 129, 2) Kim Mastad, MK Team Treske, 122, 3) Gustav Johansson, Fryksdalens MK, 90.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.