2017-08-07 19:00

2017-08-07 19:00

Ania Zagorska dominerade NM

KANOT: Tog sex medaljer på åtta lopp

Vilket magiskt mästerskap det blev för Ania Zagorska i helgen. Bengtsfors kanotlöfte tog hela sex medaljer för Sverige i U21-klassen när nordiska sprintmästerskapen i kanot avgjordes i Danmark. Kronan på verket blev guldmedaljen i K1, 500 meter.– Det gick jättebra. Jag är jättenöjd, säger en överlycklig Zagorska.

Bengtsfors BoIS representerade landslaget med hela sex deltagare i Nordiska Mästerskapen. Bäst gick det för Ania Zagorska som överträffade alla förväntningar. På åtta starter paddlade 19-åringen från Bengtsfors hem hela sex medaljer.

Medaljrus

– Ja, vad ska säga. Jag hade inte förväntat mig det här. Jag har inte alls toppat mig inför tävlingarna, säger Zagorska, som på måndagen fortfarande befinner sig i ett medaljrus efter att ha tagit ett guld, fyra silver och ett brons.

Om vi börjar med guldmedaljen, så paddlade Zagorska hem den i klassen K1, 500 meter.

Adrenalinkick

Men förberedelserna inför loppet var lite speciella.

– Det var ganska roligt. Kapellet som jag hade över min kanot försvann i blåsten och jag visste inte riktigt hur jag skulle hantera situationen. Men det gav mig en rejäl adrenalinkick i alla fall, skrattar Zagorska, som satte full fart från start.

Hon medger att hon inte hade full koll på motståndarna under loppet. Det var först när hon närmade sig upploppet, som hon märkte att hon inte hade någon konkurrent bredvid sig.

– Jag var så taggad och full av adrenalin hela vägen.

Hon vann guldet med klar marginal.

Och Zagorska fick även med sig ytterligare fem medaljer från mästerskapet.

Fler medaljer

Det blev silver i K1, 1000 meter, silver i K2, 500 meter (tillsammans med Alexandra Parudd), silver i K4 200 meter (tillsammans med Alexandra Parudd, Hanna Falk, Alice Sjömark), silver i K4 500 meter (tillsammans med Alexandra Parudd, Hanna Falk, Alice Sjömark) och även ett brons i K2, 1000 meter (tillsammans med Jessica Lös).

Mästerskapet gav därmed ett utmärkt formbesked inför helgens kanotmaraton i Bengtsfors, som Ania Zagorska kommer att köra för första gången.

Utöver Zagorskas medaljer blev det ytterligare en medalj till en Bengtsforskanotist. Albin Hallberg tog ett stafettsilver över 4x200 meter i klassen U16.

Övriga Bengtsforskanotister i mästerskapet, Anton Wöhrer, Jonna Ilovaara och Ebba Thor i U18, samt Matilda Wöhrer i U16, visade också god klass även om det den här gången inte räckte till några medaljer.

Men då ska man också veta att Anton, Jonna och Ebba alla är 17 år och tävlade mot ett år äldre motståndare i U18-mästerskapet.

Bengtsfors BoIS representerade landslaget med hela sex deltagare i Nordiska Mästerskapen. Bäst gick det för Ania Zagorska som överträffade alla förväntningar. På åtta starter paddlade 19-åringen från Bengtsfors hem hela sex medaljer.

Medaljrus

– Ja, vad ska säga. Jag hade inte förväntat mig det här. Jag har inte alls toppat mig inför tävlingarna, säger Zagorska, som på måndagen fortfarande befinner sig i ett medaljrus efter att ha tagit ett guld, fyra silver och ett brons.

Om vi börjar med guldmedaljen, så paddlade Zagorska hem den i klassen K1, 500 meter.

Adrenalinkick

Men förberedelserna inför loppet var lite speciella.

– Det var ganska roligt. Kapellet som jag hade över min kanot försvann i blåsten och jag visste inte riktigt hur jag skulle hantera situationen. Men det gav mig en rejäl adrenalinkick i alla fall, skrattar Zagorska, som satte full fart från start.

Hon medger att hon inte hade full koll på motståndarna under loppet. Det var först när hon närmade sig upploppet, som hon märkte att hon inte hade någon konkurrent bredvid sig.

– Jag var så taggad och full av adrenalin hela vägen.

Hon vann guldet med klar marginal.

Och Zagorska fick även med sig ytterligare fem medaljer från mästerskapet.

Fler medaljer

Det blev silver i K1, 1000 meter, silver i K2, 500 meter (tillsammans med Alexandra Parudd), silver i K4 200 meter (tillsammans med Alexandra Parudd, Hanna Falk, Alice Sjömark), silver i K4 500 meter (tillsammans med Alexandra Parudd, Hanna Falk, Alice Sjömark) och även ett brons i K2, 1000 meter (tillsammans med Jessica Lös).

Mästerskapet gav därmed ett utmärkt formbesked inför helgens kanotmaraton i Bengtsfors, som Ania Zagorska kommer att köra för första gången.

Utöver Zagorskas medaljer blev det ytterligare en medalj till en Bengtsforskanotist. Albin Hallberg tog ett stafettsilver över 4x200 meter i klassen U16.

Övriga Bengtsforskanotister i mästerskapet, Anton Wöhrer, Jonna Ilovaara och Ebba Thor i U18, samt Matilda Wöhrer i U16, visade också god klass även om det den här gången inte räckte till några medaljer.

Men då ska man också veta att Anton, Jonna och Ebba alla är 17 år och tävlade mot ett år äldre motståndare i U18-mästerskapet.

  • Mattias Modéen

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.