2017-05-12 12:00

2017-05-12 12:00

Hasse får den finaste utmärkelsen

RIDSPORT

Hasse Forssman är ridläraren som lärde sig att rida först i vuxen ålder. Men när han väl lärt sig att rida blev han fast. Efter flera decennier av engagemang och uppdrag inom ridsporten, såväl lokalt som nationellt och internationellt, belönas han nu med Svenska Ridsportförbundets förtjänstmedalj i guld.
– Det känns ärofyllt naturligtvis, säger Hasse anspråkslöst.

Vi träffas i ridhuset på Anna Wessmans gård i Svalungebyn utanför Dals Rostock. Mia Gustavsson fyller år och har fått en ridlektion med Hasse Forssman i present.

– Han har en förmåga att alltid kunna sätta hästen i centrum. Han ser varje häst precis så som den är vid varje unikt tillfälle. Han kan alltid få en häst lugn och avslappnad. Det är svårt, men fantastiskt roligt att ha Hasse som ridlärare, säger Mia.

Hon har ridit för Hasse sedan hon var liten och gläds stort och hjärtligt åt att han får den finaste utmärkelsen för sina insatser inom Svensk Ridsport.

– Han är så väl värd det. Han har gjort hur mycket som helst för ridsporten i Sverige.

Arbetade med reklam

Hasse Forssman är född på Kungsholmen i Stockholm. Som yrkesman arbetade han med reklam och PR och tog ridlektioner vid sidan av sitt jobb. Det var först i vuxen ålder som han började att rida.

– På det sättet är jag väl lite unik, men jag har alltid tyckt om djur och särskilt hästar. Och jag märkte ganska snart att jag hade en fallenhet för att rida och kunde ta till mig kunskaper på ett moget sätt. Men jag har haft tur också, som alltid haft bra lärare, bra hästar och duktiga hästmänniskor omkring mig.

Hasse blev fascinerad av ridningen och samspelet mellan människa och häst. Han ägnade allt mer tid åt ridsporten och var den som på 1970-talet initierade Ridborgarmärket i Sverige, ridsportens motsvarighet till simborgarmärket.

Kan alla lära sig att rida?

– Nej, inte alla. Man kan möjligtvis lära sig att åka häst, men alla kan inte lära sig att rida. Jag brukar säga att alla kan dansa, men för den skull är inte alla dansanta. Jag är lycklig att kunna tillhöra de dansantas skara.

Efter introduktionen av Ridborgarmärket var Hasse Forssman bland mycket annat med och startade lag-SM i hoppning för både häst och ponny. Finalerna gick på Elmia under ledning av den legendariske speakern Anders Gernandt.

På 1980-talet tog han initiativ till lobbyorganisationen Strömsholms Vänner.

– Det ryktades att man skulle avveckla verksamheten på Strömsholm och flytta den till Flyinge i stället, berättar Hasse.

Efter påtryckningar valde de olika förbunden inom ridsporten dock att rusta upp Strömsholm och göra en nysatsning där.

Red Karolinerleden

Under 1980-talet var Hasse även med om en dramatisk ritt längs Karolinerleden. Tillsammans med en kompis gjorde han en veckolång ritt genom det sjörika Dalsland. Utmaningarna var många och svåra.

– Jag lärde mig väldigt mycket om hästar och ridning under den veckan. Upplevelsen triggade igång mig. Man kan säga att jag blev tänd på ridningen. Det är väldigt mycket som ridskoleelever i större städer aldrig får lära sig.

På 1980-talet gick också flytten från Stockholm till Dalsland.

– Jag hade jobbat väldigt mycket med reklam under en lång period av år, bland annat i USA. Det var roligt, men det var också pressande att hela tiden ha kravet på sig att behöva leverera någonting nytt. Det gick så långt att jag var tvungen att välja en ny väg i livet. Det var ridningen som räddade mig.

Hasse utbildade sig till tävlingsdomare i hoppning och dressyr och blev överdomare i dessa grenar. Han dömde även fälttävlan under 25 års tid och blev ridskolechef i både Bengtsfors och Mellerud. På 1990-talet var han med och bildade organisationen Dalsland Horse Team som arrangerade fälttävlan på Baldersnäs på högsta elitnivå, med bland annat tre SM för seniorer och Young Riders, två NM och en deltävling i World cup – totalt tio elittävlingar.

År 2010 bildades en ny organisation, Baldersnäs Horse Event, med syfte att åter arrangera elittävlingar i fälttävlan på Baldersnäs. Hasse Forssman var den som åter tog initiativet och 2012 avgjordes åter SM i fälttävlan för seniorer och Young Riders på Baldersnäs.

Det är också Hasse Forssman som ligger bakom Sugar cup där finalen avgjorts på Baldersnäs de senaste åren.

Men, det är ändå som ridlärare Hasse Forssman trivs alla bäst.

– Alla medlemmar i en ridklubb ska sig känna sig välkomna och uppmärksammade. Stunden med mig ska vara den viktigaste under hela veckan. Det har varit en ledmotor för mig. Tänk dig ett barn som sitter på en hästrygg och gör sin första galopp. Man ser hur tårarna sprutar av lycka...

Kan man åstadkomma det, ja då får man en kick.

På lördag tar Hasse Forssman emot sin utmärkelse på Strömsholm.

– Jag är väldigt glad över utmärkelsen. Det innebär att det finns några som tyckt att jag gjort ett hyggligt jobb genom åren.

Fotnot: Det var Västergötlands Ridsportförbund som nominerade Hasse Forssman till utmärkelsen.

Vi träffas i ridhuset på Anna Wessmans gård i Svalungebyn utanför Dals Rostock. Mia Gustavsson fyller år och har fått en ridlektion med Hasse Forssman i present.

– Han har en förmåga att alltid kunna sätta hästen i centrum. Han ser varje häst precis så som den är vid varje unikt tillfälle. Han kan alltid få en häst lugn och avslappnad. Det är svårt, men fantastiskt roligt att ha Hasse som ridlärare, säger Mia.

Hon har ridit för Hasse sedan hon var liten och gläds stort och hjärtligt åt att han får den finaste utmärkelsen för sina insatser inom Svensk Ridsport.

– Han är så väl värd det. Han har gjort hur mycket som helst för ridsporten i Sverige.

Arbetade med reklam

Hasse Forssman är född på Kungsholmen i Stockholm. Som yrkesman arbetade han med reklam och PR och tog ridlektioner vid sidan av sitt jobb. Det var först i vuxen ålder som han började att rida.

– På det sättet är jag väl lite unik, men jag har alltid tyckt om djur och särskilt hästar. Och jag märkte ganska snart att jag hade en fallenhet för att rida och kunde ta till mig kunskaper på ett moget sätt. Men jag har haft tur också, som alltid haft bra lärare, bra hästar och duktiga hästmänniskor omkring mig.

Hasse blev fascinerad av ridningen och samspelet mellan människa och häst. Han ägnade allt mer tid åt ridsporten och var den som på 1970-talet initierade Ridborgarmärket i Sverige, ridsportens motsvarighet till simborgarmärket.

Kan alla lära sig att rida?

– Nej, inte alla. Man kan möjligtvis lära sig att åka häst, men alla kan inte lära sig att rida. Jag brukar säga att alla kan dansa, men för den skull är inte alla dansanta. Jag är lycklig att kunna tillhöra de dansantas skara.

Efter introduktionen av Ridborgarmärket var Hasse Forssman bland mycket annat med och startade lag-SM i hoppning för både häst och ponny. Finalerna gick på Elmia under ledning av den legendariske speakern Anders Gernandt.

På 1980-talet tog han initiativ till lobbyorganisationen Strömsholms Vänner.

– Det ryktades att man skulle avveckla verksamheten på Strömsholm och flytta den till Flyinge i stället, berättar Hasse.

Efter påtryckningar valde de olika förbunden inom ridsporten dock att rusta upp Strömsholm och göra en nysatsning där.

Red Karolinerleden

Under 1980-talet var Hasse även med om en dramatisk ritt längs Karolinerleden. Tillsammans med en kompis gjorde han en veckolång ritt genom det sjörika Dalsland. Utmaningarna var många och svåra.

– Jag lärde mig väldigt mycket om hästar och ridning under den veckan. Upplevelsen triggade igång mig. Man kan säga att jag blev tänd på ridningen. Det är väldigt mycket som ridskoleelever i större städer aldrig får lära sig.

På 1980-talet gick också flytten från Stockholm till Dalsland.

– Jag hade jobbat väldigt mycket med reklam under en lång period av år, bland annat i USA. Det var roligt, men det var också pressande att hela tiden ha kravet på sig att behöva leverera någonting nytt. Det gick så långt att jag var tvungen att välja en ny väg i livet. Det var ridningen som räddade mig.

Hasse utbildade sig till tävlingsdomare i hoppning och dressyr och blev överdomare i dessa grenar. Han dömde även fälttävlan under 25 års tid och blev ridskolechef i både Bengtsfors och Mellerud. På 1990-talet var han med och bildade organisationen Dalsland Horse Team som arrangerade fälttävlan på Baldersnäs på högsta elitnivå, med bland annat tre SM för seniorer och Young Riders, två NM och en deltävling i World cup – totalt tio elittävlingar.

År 2010 bildades en ny organisation, Baldersnäs Horse Event, med syfte att åter arrangera elittävlingar i fälttävlan på Baldersnäs. Hasse Forssman var den som åter tog initiativet och 2012 avgjordes åter SM i fälttävlan för seniorer och Young Riders på Baldersnäs.

Det är också Hasse Forssman som ligger bakom Sugar cup där finalen avgjorts på Baldersnäs de senaste åren.

Men, det är ändå som ridlärare Hasse Forssman trivs alla bäst.

– Alla medlemmar i en ridklubb ska sig känna sig välkomna och uppmärksammade. Stunden med mig ska vara den viktigaste under hela veckan. Det har varit en ledmotor för mig. Tänk dig ett barn som sitter på en hästrygg och gör sin första galopp. Man ser hur tårarna sprutar av lycka...

Kan man åstadkomma det, ja då får man en kick.

På lördag tar Hasse Forssman emot sin utmärkelse på Strömsholm.

– Jag är väldigt glad över utmärkelsen. Det innebär att det finns några som tyckt att jag gjort ett hyggligt jobb genom åren.

Fotnot: Det var Västergötlands Ridsportförbund som nominerade Hasse Forssman till utmärkelsen.

  • Mattias Modéen